/ БГНЕС, архив
Апаратът на НАСА "Капстоун", който е с размерите на микровълнова печка, успешно излезе от орбитата на Земята и се насочи към Луната, предаде Асошиейтед прес. 

Това е последната стъпка от американския план астронавти отново да кацнат на лунната повърхност. 

"Капстоун" (CAPSTONE - Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment - Експеримент за автономна позиционираща система за технологични операции и навигация между Земята и Луната) беше изстрелян миналата седмица от стартовата площадка на полуостров Махия в Нова Зеландия с ракета-носител "Електрон" на компанията "Рокет лаб".
 
Около четири месеца ще бъдат необходими, докато апаратът достигне Луната, тъй като се движи с минимално количество енергия.

Основателят на "Рокет лаб" Питър Бек сподели пред Асошиейтед прес, че му е трудно да изрази вълнението си с думи. "Това беше проект, който ни отне две - две и половина години и беше невероятно, невероятно сложен за изпълнение", каза той. "Така че да видим... този космически кораб на път към Луната, това е … епично.“
       
Питър Бек каза, че относително ниската цена на мисията - НАСА я определя на 32,7 милиона щатски долара - бележи началото на нова ера в изследването на космоса.
      
"За няколко десетки милиона щатски долари вече има ракета и космически кораб, които могат да ви отведат до Луната, до астероиди, Венера, Марс", заяви той. "Това е ... способност, която никога преди не е съществувала."

Ако останалата част от мисията е успешна, "Капстоун" ще изпраща изключително важна информация в продължение на месеци.

Апаратът трябва да помогне за изчисляването на орбитата на бъдещата лунна станция на НАСА "Гейтуей" ("Gateway"). От нея астронавтите ще могат да се спускат на повърхността на Луната като част от програмата "Артемис"("Артемида").

НАСА обяви през пролетта на 2019 г. програмата за връщане на астронавти на Луната. Планирано е екипаж да бъде изпратен около естествения спътник на Земята през 2024 г.

Година след това американската космическа агенция има намерение да направи опит за първото лунно кацане от десетилетия. За последен път астронавти стъпиха на Луната през 1972 г. в рамките на мисиите "Аполо" на НАСА.
 
БТА