Ако левичар пропише с дясната ръка, променя мозъка си
Ако левичар пропише с дясната ръка, променя мозъка си / netinfo
У левичарите, които по-късно са започнали да пишат и с дясната ръка, е открита промяна в начина на работа на мозъка и отделните му зони, съобщава БГНЕС, цитирайки puls.

Едни от тях остават настроени като за левичар, а други се променят – като за човек, използващ предимно дясната си ръка. Въпросът е дали тези промени се отразяват на самия човек? Нормално в дясната половина на мозъка се осъществява контролът върху моторната функция на лявата част от тялото и обратното. При изследването на левичари, десничари и такива, които пишели с двете ръце, проведено в Лондон, е установено, че при последните не става въпрос само за прехвърляне активността от едната в другата половина на мозъка, допълва БГНЕС.

Чрез наблюдение с магнитен резонанс, е констатирана активна зона в дясната час на мозъка при десничари и обратното. У пишещите с две ръце, дясната зона също е била активна и то в значителна степен. Зоните, отговорни за планирането на движението, са останали също както при левичари, отново с по-изразена активност.