/ Istock
След 40 всичко се променя. Казват, че ставало по-хубаво. Сигурни сме в това, както сме и сигурни, че качеството на живот зависи не от възрастта, а от храненето и движението.

Навършите ли 40 трябва леко да коригирате начина си на хранене - всъщност, към по-добро, за да сте спокойни, че промените в тялото няма да се отразят.

Освен редовното движение, под формата на разходки, танци, пилатес, фитнес, каквото ви доставя удоволствие, е хубаво да изключите окончателно от менюто си полуготовите храни и газираното, да намалите алкохола до стилните чаша вино от време на време и да наблегнете на 7 храни, които ще ви помогнат да сте във форма, пише Edna.bg.

Вижте кои са те:

Череши

Те помагат срещу подагра и артрит. Ако не знаете нищо за тези болести, яжте череши, за да си останете в неведение. Черешите съдържат антиоксиданти, които, освен за здравето, се грижат и за красотата ви. Закусвайте с тях сутрин, яжте ги вместо следобеден шоколад, изобщо – злоупотребявайте с тях както намерите на добре.

Овесени ядки

Предимствата на овесените ядки са изключително големи. Освен, че се грижат за доброто здраве на стомаха ви, намалява холестерола. Нужни са ви някакви си 3 грама, които да добавите към киселото мляко, което също трябва редовно да приемате. Нека да са фино смлени, за да не затормозявате червата.

Пилешко месо

Ще кажем само едно – протеини. Нужни са ви, за да не напълнеете и за да не губите мускулна маса.

Пълномаслено мляко

Помагат да намалите загубата на мускулна маса, което става факт след навършване на 50. В млякото се съдържа и така важния за костите калций.

Домати

Те съдържат ликопен, който се бори с образуването и разпространението на ракови клетки и предпазва артериите от атеросклероза. Ликопенът се усвоява по-добре, когато доматите са сготвени, така че доматените сосове трябва да станат вашата нова стихия.

Риба

Забравете за сьомгата, защото тя далеч не е единственият източник на омега-3 мастни киселини. Риба тон, сом, шаран, бяла риба също са варианти да си доставите така необходимите мононенаситени мастни киселини, които са полезни за сърцето и кръвното налягане.

Бадеми

Те помагат срещу диабет и намаляват холестерола. Доказват го 22 възрастни доброволци, приемали по 60 гр бадеми всеки ден в продължение на 4 седмици. Лекарите отчели намаляване с 9% на нивото на кръвната захар и повишаване на добрия холестерол за сметка на лошия.
Edna.bg