/ iStock/Getty Images
При консумацията на гъби трябва да се вземе под внимание тяхната хранителна съвместимост с други храни, за да се избегнат възможни негативни последици за здравето, казва диетологът Наталия Лазуренко.

Според нея гъбите не трябва да се комбинират с мляко, алкохол, кисело-млечни продукти и цитрусови плодове.

Диетологът отбеляза, че комбинирането на гъби с мляко може да причини храносмилателни разстройства. Млякото може да забави процеса на храносмилане на гъбите, казва Лазуренко. Тя подчерта, че някои хора могат да изпитат стомашен дискомфорт при едновременна консумация на гъби и пресни ферментирали млечни продукти като кисело мляко или кефир. Тази комбинация може да предизвика ферментация и образуване на газове в червата.

Яденето на гъби в комбинация с алкохол също може да причини не само храносмилателни проблеми, но и да повлияе негативно на здравето. Алкохолът може да засили действието на токсините, съдържащи се в някои гъби, и да причини отравяне, каза Лазуренко.

Но според нея приготвянето на сосове с млечни продукти или заквасена сметана, които са термично обработени, може да се прави.

Яденето на гъби с цитрусови плодове също може да причини храносмилателни проблеми при някои хора. Киселината, която се съдържа в цитрусовите плодове, може да раздразни стомашната лигавица, а самият продукт може да промени вкуса на гъбите, казва диетологът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер