/ Gulliver/Getty Images
Милиони хора по света все още вярват, че никой никога не е ходил на Луната и че снимките, излъчени от НАСА през юли 1969 г., са заснети в холивудско студио.

50 години по-късно: Луната все още е страхотна за бизнес

Хиляди интернет сайтове са посветени на "доказване", че кацането никога не се е случило, или поставят под въпрос цялата мисия на Аполо 11, информира АФП.

Някои твърдят, че НАСА не е разполагала по това време с технологичното ноу-хау, за да извърши такъв полет, или че ако го е направила, това не е извършено от човешки екипаж - който със сигурност би бил изгорен от космическите лъчи.

НАСА ще търси живот на Титан (ВИДЕО)

Други изказват възможността в мисията да са участвали извънземни, което, разбира се, е било държано в тайна, както и лунната цивилизация, която астронавтите са открили.

Но почти всички теории на конспирацията се фокусират върху предполагаемите аномалии в зърнестите снимки и видеоклиповете, които НАСА изпраща обратно на Земята.

Твърди се, че сенките в кадрите са подозрителни, както и липсата на звезди в небето в някои изображения - теории, които отдавна са опровергани от учените.

Нови снимки на „Касини" разкриха още от малка сатурнова луна

Но теориите продължават да съществуват независимо от доказателствата от лунни орбитални станции, излъчени през 2009 г., които показват изоставените модули на Аполо 11, 14, 15, 16 и 17, лежащи на повърхността на Луната.

Когато лунният модул на Аполо 11 се спуска върху Морето на спокойствието през 1969 г., по-малко от един от всеки 20 американци се съмнява в това, което вижда на телевизионните екрани.
Към края на века анкета на „Галъп” откри скептицизъм само сред шест процента от населението на САЩ.

Специалисти намериха отговор за странен сигнал от космоса

За разлика от тях, повече от половината руснаци - старият враг от Студената война - все още отказват да повярват, че американците са стъпили на Луната първи.

Изненадващо сериозно съмнение е широко разпространено сред някои от най-близките съюзници на Вашингтон. Проучване на „TNS” през 2009 г. показва, че една четвърт от британците не вярват, че кацането на Луната се е случило, а девет процента от французите също не са убедени в това.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук

 
БГНЕС