/ / iStock/Getty Images
Този спътник не прилича на никое друго място в нашата Слънчева система
НАСА ще отправи към най-големия спътник на Сатурн - Титан, космическия апарат "Дрегънфлай" (Водно конче) в търсенето на форми на живот, предадоха световните агенции. Те цитират изявление на ръководителя на НАСА Джеймс Брайдънстайн.

Пясъкът на дюни на сатурновата луна Титан се наелектризира

В сайта на американското космическо ведомство, той заяви: "С гордост обявявам, че нашата нова мисия по програмата "Ню фронтиърс" (Нови граници) под названието "Дрегънфлай" ще изследва най-голямата луна на Сатурн, Титан. Това ще бъде първият безпилотен модул за кацане, способен да преодолее разстояние от над 160 км в плътната атмосфера на Титан!" По думите на Брайдънстайн този спътник не прилича на никое друго място в нашата Слънчева система. Той напомня на ранните стадии в развитието на Земята. Инструментите, с които ще бъде оборудван апаратът, ще му позволят да изследва органическите вещества и да оцени пригодността за съществуването на живот. С проучването на химическите маркери ще може да бъдат установени настоящи или изчезнали форми на живот.

/ iStock/Getty Images

Ръководителят на НАСА изтъкна, че само преди две години подобна революционна мисия би била немислима.

Нови снимки на „Касини" разкриха още от малка сатурнова луна Титан е най-голямата луна на Сатурн и втори по големина планетарен спътник в Слънчевата система. Със своите размери той е по-голям от планетата Меркурий и е единственият спътник с плътна атмосфера.
БТА