/ Gulliver/Getty Images
40 години след появата на „Апокалипсис сега“ по екраните през 1979 г., увлечението на Франсис Форд Копола по този култов филм не е престанало, предаде АФП. Нова реставрирана версия на филма, която е с половин час по-дълга от оригинала, излезе на екраните в САЩ.

Въпреки успеха на филма си за войната във Виетнам, Копола никога не е бил действително удовлетворен от тази своя кинотворба с времетраене 2 часа и 33 минути.

През 2011 г. по екраните се появи нова, удължена с 49 минути версия на филма - „Apocalypse Now Redux“, която включва допълнителни сцени.

"Апокалипсис сега" - най-добрият филм за последните 30 г

Най-новата версия „Apocalypse Now Final Cut“
с времетраене 3,01 часа вече излезе на екраните в САЩ. С нея сякаш се прави компромис с предишните версии, като за пръв път е пристъпено към реставрация въз основа на оригиналния негатив, която е отнела близо година.

„Това е най-добрата версия на филма“, каза Копола. „Тя е с по-добро качество на изображението и звука. Зрителите ще имат възможност да „почувстват“ филма така, както винаги съм искал“, споделя режисьорът. „Apocalypse Now Final Cut“ за пръв път бе представен през април на фестивала „Трайбека“ в Ню Йорк.

80-годишният режисьор призна, че съжалявал за изрязването на някои сцени във филма от 1979 г., но че втората версия вероятно е прекалено дълга и затова се стигнало да заснемането на третата.
БТА