100-годишно масло откриха на Южния полюс
100-годишно масло откриха на Южния полюс / Reuters

Две блокчета масло бяха открити непокътнати след близо век в колиба на Антарктида, използвана от британския изследовател Робърт Фалкън Скот по време на експедицията му от 1910-1912 г. до Южния полюс, при която той е загинал.

Двете блокчета новозеландско масло са били открити в торби в обора към колибата на експедицията в Кейп Еванс в Антарктида. Изключителният студ на полярния регион е запазил колибата и оборудването на експедицията вътре в нея.

"Удивително е колко силна е миризмата след близо 100 години", заявяват експерти. Робърт Скот е използвал колибата като база за експедицията си до Южния полюс, който той и четирима други негови спътници успяват да достигнат на 17 януари, 1912 г., припомнят АФП и БГНЕС. Те обаче със съжаление откриват, че норвежецът Руал Амундсен ги е изпреварил с пет седмици, достигайки Южния полюс за първи път.

Скот и неговите четирима спътници загиват по време на обратното си пътуване към Кейп Еванс. Миналия месец бяха открити два сандъка с шотландско уиски под колибата, използвана от друг британски изследовател - Ърнест Шакълтън, по време на експедицията му от 1907-1909 г. в Антарктида.