10-годишна американка откри ново химическо съединение
10-годишна американка откри ново химическо съединение / снимка: morguefile.com

Десетгодишна американска ученичка от град Канзас откри неизвестна молекулярна структура, което е станало случайно при изпълнение на задача, поставена от учителя й, съобщи прес службата на Калифорнийския университет Хумболд.

Става дума за молекулярната структура на ново вещество, което може да помогне за създаването на нови методи за натрупване на енергия.

Петокласничката Клер Лейдън изпълнявала задачата на учителя си Кенет Бьор да събере модули на молекули от цветни топки „атоми” и пластмасови пръчици – „химически връзки”. От „атомите” на азот, кислород и въглерод Клер направила конструкция, която се видяла доста страна на учителя й. По електронната поща той се свързал със своя приятел Боб Зелнер, който е професор в споменатия университет, и му изпратил снимка на странната конструкция.

Любопитното е, че професорът не могъл веднага да отговори дали веществото е известно на химиците. Ученият се заровил в базата данни, където се пазят научни работи от 1904 г., и открил само една статия, в която се споменавало това вещество - тетранитратоксикарбон, допълва БГНЕС. Но в подредената от ученичката структура атомите били разположени в друг ред, следователно химическите свойства на тази молекула би трябвало да бъдат други.

Боб Зелнер изследвал структурата и стигнал до извода, че това вещество може да се използва за съхранението на енергия. То съдържа същата група атоми като нитроглицерин, което е мощен експлозив. Възможно е Клер да е изобретила нов вид взрив, а може би още нещо…