Защо германските войници използват по 10 ролки тоалетна хартия на ден
Защо германските войници използват по 10 ролки тоалетна хартия на ден / netinfo

Още Наполеон е казал, че армията следва ритъма на стомаха си, но дори френският пълководец би се учудил какви разходи има германският Бундесвер. Кой да предположи, че германските войници използват по десет ролки тоалетна хартия на ден, пише днес британският в. "Таймс".

Тази невероятен размах породи политически дебати. Партия "Съюз 90/Зелени", която води кампания за по-екологично мислене и за ограничаване на употребата на хартия в Германия, бе вбесена. Какво толкова ядат германските войници? Дали на миротворците в Афганистан насила им дават сушени сливи или може би войниците просто се крият в тоалетните вместо да изпълняват задълженията си, пита вестникът.

Ако се направи сравнение с други германски министерства, ще излезе, че войниците явно прекарват повече време в тоалетните от държавните чиновници. Министерството на отбраната използва 800 милиона ролки тоалетна хартия годишно, докато вътрешното министерство, което има подобен брой служители, се справя чудесно само с 620 000. Големи потребители са също министерството на здравеопазването с 2,74 милиона ролки и финансовото с 5,37 милиона.

Задействани бяха военни счетоводители, компютрите забръмчаха, проведоха се тревожни телефонни разговори с командири на батальони и отговорът бе намерен - числото е грешно.

Осемстотин милиона къса хартия, а не ролки, са били използвани миналата година. Това се равнява на около 5,3 милиона ролки за министерство от 360 000 униформени и цивилни служители, макар че пак остават въпроси. "Трудно е да се каже точно колко къса хартия има в една ролка, тъй като някои са дву, а други трипластови", цитира "Таймс" думите на един служител. Счетоводителите на министерството са работили на база ролка със 150 къса.

С това обаче въпросът не приключва, добавя вестникът. Бивши войници започнаха да издават някои от "най-смущаващите военни тайни" на Германия. Истинското потребление на тоалетна хартия не било 800 милиона ролки, а почти със сигурност по-голямо. В интернет блог бивш служител на Бундесвера си спомня, че на елитните планински части се давало по ролка тоалетна хартия на ден като част от основната екипировка. Така било и с войниците, изпратени в Афганистан. Освен грешките в сметките, има и други причини, които може би обясняват невероятната статистика. Както твърди един войник в интернет: "Сивата рециклирана хартия е най-добрият начин да се почисти малокалибрено оръжие - всеки войник знае това", казва той. /БТА/