Топлес демонстрантки набират популярност в Украйна
Топлес демонстрантки набират популярност в Украйна / снимки: БГНЕС, архив

Как да протестираш срещу домашното насилие, корупцията и посещение на руския премиер Владимир Путин? Отговорът на Украйна - свали си сутиена! Група млади активистки набират популярност в Украйна с организирането на топлес протести, които включват сексуални жестове, неприлични лозунги и сблъсъци с охрана и полиция. Често основният смисъл на начинанието е да останеш гол.

Активистките - стройни, дългокраки красавици с украински венци от цветя в косите, твърдят, че защитават правата на жените и се борят за демокрация, но според някои критици те просто търсят слава и уронват феминистката кауза. „След като сексуалността се използва, за да се продават коли и бисквити, защо да не я използваме за социални и политически проекти”, заяви 26-годишната лидерка на „Фемен” Анна Хутсул, която пуши цигара след цигара и има късо подстригана червена коса. „Понякога трябва да си покажеш гърдите заради идеологически причини”, отбелязва тя.

Изглежда украинският произход на движението „Фемен” не е съвпадение - Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. доведе до хаотична демокрация и превърна шумните улични протести в нещо като национален спорт. Сформирана по време на момичешко пижамено парти преди две години, групата се превърна в популярно движение, чиито лудории са предмет на вечерните новини, токшоута и клюки по блоговете. Те всъщност станаха толкова популярни, че Хутсул планира да създаде политическа партия и да се кандидатира за парламента. Групата води кампания срещу проституцията и дискриминирането на жени, но се занимава и с широк кръг от горещи теми в Украйна като данъчния кодекс, свободата на словото и чуждестранните заеми на правителството.

Топлес демонстрантки набират популярност в Украйна
netinfo
Понякога изглежда, че просто си търсят претекст. „Всъщност не ни пука много, просто искаме да си покажем циците”, пише в блога на групата по повод един протест. „Фемен” започна малко плахо - поне според днешните стандарти на групата. През лятото на 2008 г. активистки с оскъдни бикини влязоха във фонтан в центъра на Киев, за да протестират срещу недостига на вода в студентските общежития. След това една по една активистките започнаха да си показват гърдите на митинги. Днес всичките демонстрантки на движението са топлес - нещо, което според Хутсул е различно от публичната голота, която украинското право определя като хулиганство.

Разликата често убягва на полицията, която редовно глобява и задържа закратко активистите за разголване на публични места.

Групата попадна в центъра на вниманието тази година, след като активистки се появиха голи до кръста пред десетки фотообективи и телевизионни камери пред избирателната секция, където бъдещият президент Виктор Янукович се очакваше да пусне бюлетината си на президентските избори  и извикаха „Спрете да изнасилвате страната”.

„Фемен” саботира най-голямото модно шоу в Украйна миналия месец, когато две голи до кръста активистки се качиха на подиума, държейки постери с надписи „Подиумът е магазин за месо” и „Модел, не отивай в публичен дом”. Някои хора в публиката бяха
Топлес демонстрантки набират популярност в Украйна
netinfo
объркани от комбинацията между голи гърди и скандиранията срещу третирането на жените като сексуални обекти. „Начинът, по който представяме нашето послание, и самото послание си противоречат”, отбеляза Хутсул, икономист по образование и бивш мениджър от шоубизнеса, която се е преместила в Киев от провинциален град в Западна Украйна.

Самата Хутсул не взима участие в топлес протести, за да има един „сериозен човек”, който представя „Фемен” в официалните институции и  токшоута.

Групата предизвика малък дипломатически скандал в края на октомври, когато пет активистки се съблякоха близо до статуята на болшевишкия лидер Владимир Ленин и призоваха руския премиер Владимир Путин, който тогава бе на посещение, да спре да се меси в украинската политика „Украйна не е Алина”, гласеше надписът на един от транспарантите, препратка към спекулациите в медиите, че Путин е имал романтична връзка с бившата шампионка по гимнастика Алина Кабаева, която той отрича. На други плакати имаше неласкателни забележки за външния му вид. Протестът в крайна сметка костваше на две момичета една нощ в затвора. Активисти за правата на жените смятат, че Украйна, където гражданското общество и феминизмът фактически не съществуваха в съветски времена, има нужда от силно и известно движение на жените.

Лариса Кобелянска, председател на програма за правата на жените на ООН, заяви, че жените в украинския парламент са само 8,5% в сравнение със средно 30-те процента в Европа. Премиерът Микола Азаров назначи изцяло мъжки кабинет тази година, отбелязвайки, че: „Провеждането на реформи не е женска работ”. Жените в Украйна
Топлес демонстрантки набират популярност в Украйна
netinfo
печелят средно 30% по-малко отколкото мъжете на подобни постове и само 2% от големите компании са управлявани от жени, отбелязва Кобелянска. Тя определи „Фемен” като радикални феминистки и изтъкна, че групата е успяла да привлече общественото внимание към проблемите на жените дори и с помощта на спорни средства.

Висшата активистка на групата, 20-годишната Инна Шевченко настоява, че тя може да бъде едновременно феминистка и сексбомба. „Ние имаме тела, красота, сексуалност и можем да ги комбинираме с ум, амбиции и постигането на сериозните ни цели”, заяви високата блондинка, която учи журналистика във водещ украински университет и бе задържана след протеста срещу Путин. „Не трябва да крием телата си. Приемете ме такава, каквото съм!”.

Групата се състои от близо 20 топлес активистки, 300 напълно облечени представители и хиляди онлайн активисти в цялата страна, уточнява Хутсул. Сред финансовите им спонсори и фенове има германски диджей, американски бизнесмен в Киев и възрастен пенсионер в отдалечено село, който обеща да води кампания в полза на групата сред съседите си.

Неотдавнашната идея да се продават „цицографии” - отпечатъци от гърдите на активистките - едната синя, а другата жълта според цветовете на украинското знаме, привлече още повече фенове и помогна за набирането на средства за групата. Един подобен сувенир от нов член на групата се продава за 50 долара, а постер от активистки-ветерани струва 100 долара.
Топлес демонстрантки набират популярност в Украйна
netinfo


Някои украинци се оплакват, че протестите на „Фемен” могат да станат откровено безвкусни, както когато активистката Оксана Шачко си свали якето и панталоните и клекна в центъра на столицата, държейки знак „Искам да пишкам”, за да протестира срещу недостатъчното обществени тоалетни в Киев.

Според други проявите на „Фемен” са безсмислени, като тази на Шевченко, която само по черни бикини, дълги чорапи, жартиери и каска обезпокои уважавана конференция за правата на жените. Аргументът беше, че експертите говорят твърде много и правят много малко. „Дрехите, обличането и събличането не трябва да бъдат за това”, заяви 31-годишната Анна Дубровина - мениджър в телекомуникационна компания в Киев. „Трябва да бъде за това, което правиш, за постиженията ти”, допълни тя. (БТА)