Техеран се опасява от тежки санкции
Техеран се опасява от тежки санкции / netinfo
Режимът в Техеран се опасява от последиците на евентуални международни санкции. Това сочи доклад на комисията по външна политика и отбрана на иранския парламент от началото на септември, пише френският в. "Монд", цитиран от Франс прес.

Документът от над 100 страници предупреждава за опасността да бъде нарушена "вътрешната стабилност" на Иран. Той е съставен след шестмесечни дискусии с участие на икономисти и експерти по петрола, уточнява изданието, научило за доклада от "източници от Близкия изток".

В доклада, предаден на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, се препоръчва "да бъдат положени всички политически усилия, за да се възпрепятства налагането на санкции, като се опазят обаче интересите на страната и националната чест".

В случай на ембарго Иран ще бъде принуден да промени националните си приоритети и да употреби основната част от своите ресурси, за да избегне значителни социални сътресения, които биха могли да влошат условията за живот на голяма част от населението, се казва в документа.

Авторите се опасяват по-специално от едновременно замразяване на иранските авоари в чужбина, налагане на ембарго върху вноса на суров петрол от Иран и международна забрана върху износа на петролни продукти за Ислямската република.

Докладът е бил публикуван, но разпространен твърде ограничено близо три месеца, преди Съветът за сигурност на ООН да приеме (на 23 декември) резолюцията, с която наложи на Иран санкции заради програмата за обогатяване на уран. Ден след след това Техеран отправи предизвикателство към ООН, като заяви, че ще започне инсталирането на 3000 центрофуги за обогатяване на уран. Вашингтон би желал по-сурови санкции срещу Иран, но Китай и Русия се колебаят, припомня АФП.