Смъртта на Прадядото - лоша поличба за виетнамските комунисти
Смъртта на Прадядото - лоша поличба за виетнамските комунисти / БГНЕС

Гигантска костенурка, смятана за символ на борбата на Виетнам за независимост, умря във виетнамската столица в навечерието на конгреса на Виетнамската комунистическа партия, който започва в четвъртък. Според някои това е лоша поличба за този форум, предаде Франс прес.

Костенурката тежеше около 200 килограма. Според биолози костенурката, обитавала езерото Хоан Кием в столицата Ханой от 19-и век, е била на около 120 години. Местни жители обаче вярват, че животното е било над 700-годишно. И макар да е наричана "Прадядото", костенурката всъщност е била женска.

Откриха вид гигантска костенурка на Галапагос (ВИДЕО)

От вида на "Прадядото" са останали само три екземпляра в света - два в Китай и още един в друго езеро във Виетнам.

Смъртта на Прадядото  лоша поличба за виетнамските комунисти
netinfo
Популярността на костенурката се е дължала на предполагаемото й родство с митична златна костенурка, дала на древния император Ле Лой вълшебен меч, помогнал да му да се пребори с враговете на Виетнам. През последните десетилетия сред жителите на Ханой се е наложило вярването, че всяка поява на "Прадядото" на повърхността на езерото е поличба за добър късмет.

Кончината на любимата костенурка на Виетнам потопи в скръб страната, отбелязва БТА.

Смъртта на костенурката беше широко обсъждана от медиите във Виетнам - една много суеверна страна. Някои коментатори съзряха в смъртта на костенурката лоша поличба за конгреса на виетнамските комунисти, на който те се очаква да обновят ръководството на страната си.

Изваденото от водите на Хоан Кием тяло на костенурката ще бъде изложено във Виетнамския национален музей. Сега тялото на костенурката се съхранява в храм насред малък остров в езерото, в което тя живееше, в очакване на решение на властите за това какво да се прави с него.

Смъртта на Прадядото  лоша поличба за виетнамските комунисти
netinfo