Преглед на печата
Преглед на печата / снимка: sxc.hu

Сценарият, който тече сега, предвижда всичко това да продължи до май - юни, когато може би ще има един особен акцент. Така вицeпремиерът Цветан Цветанов коментира разпространените аудиозаписи на разговори на част от държавниците ни, пише „Стандарт”. Според вътрешния министър планът за изнасянето на СРС-та цели, но няма да успее да „прекърши устрема на правителството срещу организираната престъпност”. Той не изключи възможността разпространените записи да са приложени от частни структури, които изпълняват поръчка на организираната престъпност. „Всички знаете какви са усилията, които полага българското правителство в борбата срещу нея и  корупцията”, подчерта Цветанов. По думите му „това не е угодно на организираната престъпност и на всички, които са били свързани с нея или са изпаднали в зависимост от нея”.

„Какъв Шенген след всичко това!” Така възкликна лидерът на БСП Сергей Станишев пред своите съпартийци по време на заседанието на Националния съвет на партията вчера, пише „Труд”. Повод за думите на Станишев беше увереността на БСП, че е налице злоупотреба със СРС и използването им за политически цели. Червените обявиха, че започват консултации с парламентарните и извънпарламентарните политически сили за оценка на ситуацията и искане на вот на недоверие към кабинета.

България вече има изключително надеждна европейска граница, заяви вчера премиерът Бойко Борисов, отбелязва „24 часа”. Според него са „побързали да ни атакуват, че не сме готови за Шенген”. Премиерът присъства на церемония по приемане на три хеликоптера за граничен контрол на летище София.

Скандалът с подслушаните телефонни разговори, от които се разбира, че висши кадри на ГЕРБ оказват натиск върху шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов, се разрасна. РЗС извади два разговора между Танов и две ключови депутатки на ГЕРБ - съпредседателя на ПГ Искра Фидосова и шефа на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Фидосова се опитала да се намеси при назначението в ломската митница, а Стоянова имала свой фаворит за тази в Пловдив.

Записи на разговори между премира Бойко Борисов, началника на митниците Ваньо Танов, бившия му заместник Антоний Странджев и финансовия министър Симеон Дянков огласиха от редакцията на вестник „Галерия”. Европейската комисия официално е поискала от България повече информация за изнесените записи на разговори между високопоставени политици.

Левицата отвори нов фронт - срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, във войната си срещу подготвяната лустрация в дипломатическата служба и отзоваването на посланици с агентурно минало. БСП обяви, че Цветанов е започнал кариерата си в служба, принадлежала към бившата Държавна сигурност.

ДАНС откри нарушения в подписката на РЗС за свикване на референдум. На 1 декември м.г. партията на Яне Янев депозира 597 152 подписа на българи, които искат национално допитване, за да се разпусне парламентът. Според съобщение, разпространено от ГЕРБ, ДАНС е започнала проверка по сигнал. От 1850 души, подбрани случайно, трима са починали преди началото на подписката.

С гласовете на 152 депутати от ГЕРБ, „Атака”, Синята коалиция и ДПС парламентът прие в петък декларация за оттеглянето на дипломатите, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Против гласуваха народните представили от „Коалиция за България” и един независим. С документа Народното събрание призовава президента, правителството и външно министерство да отзоват посланиците, за които комисията по досиетата разкри принадлежност към ДС.

Бившият заместник-председател на ДПС Касим Дал тръгна на открита война срещу лидера на партията Ахмед Доган, на когото доскоро минаваше за дясна ръка. Дал подаде оставка от Централното оперативно бюро на партията, но остава в Централния съвет и парламентарната група.

Общо 269 бензиностанции са запечатани от данъчните или въобще не са отворили след влизане в сила на задължението за свързване с НАП. Данните на приходната администрация след акцията им от изминалата седмица показват, че това са около 8% от обектите в страната. (БТА)