/ Guliver/Getty Images
В последните години две млади принцеси се опитаха да избягат от своя баща, всемогъщия емир на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум след болезнени драми, достойни за трилър и в крайна сметка претърпели провал. Сега шестата съпруга на емира - принцеса Хая, която избяга в Лондон - иска защита от британското правосъдие.

Съдебната битка между емира на Дубай и принцеса Хая продължава през ноември

В Обединените арабски емирства - стратегическа страна в Персийския залив - случаите с "принцесите бунтарки" станаха център на медийното внимание и разбуниха духовете в Дубай, който пази в пълна дискретност случващото се в управляващото семейство. Градът-държава управлява много внимателно имиджа си в чужбина на важен международен финансов център и рай на лукса за туристите с гигантските си търговски центрове и все по-впечатляващи и модерни небостъргачи.

Това лято обаче, 45-годишната Хая, шеста съпруга на владетеля на емирството от 2004 г,. предизвика сензация, като избяга в Лондон от 70-годишния си съпруг.
Впоследствие тя предприе безпрецедентна процедура срещу съпруга си, като поиска във вторник пред съдията по семейни дела в лондонския Висш съд да получи мярка за защита от принудителен брак, какъвто може да бъде наложен на едно от двете деца на двойката.

Избягалата принцеса и шейхът на Дубай се развеждат

Хая поиска също мярка за защита от издевателства, както и охрана за децата си. Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, от своя страна, поиска децата му да бъдат върнати в Дубай.
Двудневното изслушване в лондонския Висш съд продължи и вчера. Родена и израсла в Йордания, Хая, която е получила образование в елитни британски частни училища и е завършила Оксфордския университет, е въплъщение на модерната мюсюлманка.

"Златна клетка"

"Жените трябва да осъзнаят силата си", довери тя през 2016 г. пред женско списание в емирството.

"Владетелят на Дубай пише стихове за своето разбито от бягството на жена си принцеса Хая сърце, но предвид начина, по който се отнася към двете си дъщери, които държи затворени, той изглежда проявява търпимост към жените единствено, когато те стоят затворени в златната си клетка", отбеляза в началото на юли в Туитър директорът на организацията "Хюман райтс уоч" Кен Рот, имайки предвид принцесите Латифа и Шамса, дъщери на емира.

Преди време двете принцеси се опитаха да избягат, но без успех.

Избягала съпруга на дубайския владетел заподозряна в изневяра с бодигарда ѝ

През март 2018 г. 32-годишната Латифа ал Мактум обяви във видеозапис в Ютюб, че иска да избяга от страната. С насълзени очи тя каза, че в "течение на три години е била затворена и измъчвана" от баща си след първия й опит за бягство през 2002, когато била на 16. Тя го критикува "че мисли единствено за имиджа си" и е "съсипал живота на толкова хора".

"Записвам това видео в случай, че нещата се провалят", казва тя. Видеото беше публикувано, тъй като опитът, предприет на 24 февруари 2018 г. и достоен за трилър, наистина се проваля с гръм и трясък.

С помощта на финландска приятелка принцесата успява да напусне града-държава, за да се качи тайно в крайбрежието на съседното султанство Оман на американска ветроходна яхта. В нощта на 4-ти срещу 5-ти март обаче, в международни води близо до индийския щат Гоа, яхтата "Ностромо" е задържана от индийския военен флот, разказаха пред АФП собственикът на плавателния съд - французинът Ерве Жобер - и финландската приятелка на принцесата Тина Яухиайнен.

Хая – принцесата беглец (СНИМКИ/ВИДЕО)

Двамата чужденци казват, че са били отведени в Дубай, затворени на тайно място, а после експулсирани. Колкото до принцесата, оттогава тя не се е появявала публично и вероятно продължава да е в Дубай.

На 17 април 2018 г. дубайското правителство най-сетне наруши мълчанието си по този невероятен случай, потвърждавайки, че принцесата е била "върната" при семейството си и се чувства "добре".

"Дрогирана"

Базираната във Великобритания организация "Задържана в Дубай", с която АФП се свърза и която твърди, че оказва правна помощ на жертвите на несправедливости в Емирствата, отбеляза, че "положението на принцесите Хая и Латифа изваждат наяве сериозните нарушения и дори узаконени злоупотреби на съдебната система в ОАЕ, особено що се отнася до правата на жените".

Във видеото си от март 2018 г. принцеса Латифа обясни, че е била дамгосана от участта на по-голямата си сестра, принцеса Шамса, също дъщеря на емира на Дубай. През 2000 г., едва 18-годишна, Шамса, която вероятно е родена през 1981 г., се опитала да избяга от баща си, докато била във ваканция в Англия.

Според разказа на Латифа след двумесечно бягство младото момиче било открито, било "дрогирано", отведено в Дубай с частен самолет и затворено. "Тя е лишена от всякаква свобода, заобиколена е с медицински сестри и трябва да взема лекарства, които контролират съзнанието й", твърди Латифа.

През ноември 2018 г. ОАЕ беше домакин на Световна среща на върха за толерантността, заклеймена от правозащитни организации като лицемерие предвид практиките в страната, хвърлила, според организациите, в затвора множество правозащитници като Ахмед Мансур, осъден през 2018 г. на 10 години затвор, и университетския преподавател Насер Бин Гаит, получил същата присъда през 2017 г. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА