Виктор Орбан
Виктор Орбан / Gulliver/Getty Images
След дълги спорове държавите от ЕС се споразумяха да замразят плащания за милиарди към Унгария. Въпреки това сумата не е толкова висока, колкото първоначално предлагаше Европейската комисия, пише Deutsche Welle.

Унгария и останалите държави от ЕС постигнаха компромис след дълъг спор за парите за Будапеща. Това съобщи чешкото председателство в Туитър след срещата на постоянните представители на държавите членки в Брюксел. Мнозинството е пожелало да бъдат замразени плащанията на милиарди евро от бюджета на Европейската общност за Унгария.

Според компромисния вариант обаче сумата няма да бъде толкова висока, колкото първоначално предложи Европейската комисия. Предложението беше субсидиите в размер на около 7,5 млрд. евро да бъдат замразени, докато дясното националистическо правителство на министър-председателя Виктор Орбан не изпълни изцяло обещанията си за спазване на принципите на правовата държава. Сега сумата ще бъде на около 6,3 млрд. евро, тъй като се признава, че Унгария вече е приложила някои от мерките, поискани от Брюксел.

Борбата с корупцията трябва да бъде по-решителна

Причината за безпрецедентните действия срещу Унгария е загрижеността, че средствата на ЕС не се използват правилно в страната поради недостатъчните мерки срещу корупцията. Все още остава и държавите членки да потвърдят споразумението.
За целта е необходимо квалифицирано мнозинство - т.е. поне 15 от 27-те държави от ЕС трябва да са съгласни и заедно да представляват поне 65% от общото население на ЕС.

Унгария може да окаже натиск върху ЕС

През последните дни германското правителство вече даде знак, че одобрява мерките срещу Унгария, като заяви, че подкрепя замразяването на субсидии в размер на 7,5 млрд. евро. "Става дума за нашите ценности, за върховенството на закона в Европейския съюз като цяло", заяви министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок.

По-нататъшното развитие на ситуацията се очаква с нетърпение, особено защото Унгария разполага със значителни средства за оказване на натиск върху ЕС. Например правителството в Будапеща може да блокира решения, които изискват единодушие в ЕС. По-рано обаче Унгария дори направи отстъпки и се отказа от блокадата си срещу новата помощ за Украйна и закона на ЕС за международния минимален данък.

Твърди се, че причината е заплахата от страна на държави от ЕС като Германия да блокират одобрението на плана на Унгария да използва помощта на ЕС за справяне с пандемията от COVID-19. Това би довело до загуба на 70% от наличните средства в размер на 5,8 млрд. евро в края на годината.
Deutsche Welle