НеЗемен популизъм
НеЗемен популизъм / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Колективно зомбиране. Така можем накратко да опишем "чудото", сътворено в пленарната зала по мораториума за продажбата на земя на чужденци. Земята е майка и обединява, няма шега - „Атака" и ГЕРБ се прегърнаха и наложиха удължаването на мораториума. Към тях се присъединиха социалисти националисти, изплъзнали се от здравия партиен контрол на Миков и Станишев. Стана тя каквато стана!

Отново показахме на Европа, че сме си балканци и си мислим като балканци, виждаме нещата криво и не по-далеч от носа си. Резултатът е ясен: мораториумът върху продажбата на земя на чужденци е удължен. Напук на присъединителния ни договор с ЕС, напук на всяка здрава логика.

НеЗемен популизъм
netinfo

ГЕРБ се издъниха с подкрепата на този законопроект, внесен от „Атака". Докато на националистите им отиват подобни жестове и искания, то за ГЕРБ това е пълно фиаско. Граждани за европейско развитие на България показаха недвусмислено, че се поддават на популистки искания, изкомандвани лично от лидера Борисов.

Но и дисциплинираната БСП се оказа в кюпа и се раздели почти на две в гласуването на популисткия текст.

За изненада ДПС се оказаха най-адекватни, а за всеобщо удивление Местан дори поиска Плевнелиев да наложи вето. Лидерът на ДПС да поиска нещо от Плевнелиев, само това си е истинско политическо чудо.

НеЗемен популизъм
netinfo

Дори Миков, който често защитава, меко казано, неясни политически позиции, този път удари право в десетката и се опита да обясни на депутатите за какво иде реч.

Но спасение няма.

Примитивният национализъм възтържествува безапелационно, това е крайно тревожен симптом. Опасен и тревожен.

И така става ясно, че всичко е ясно и българските граждани ще има да теглят още години наред и да живеят в държава, където правните абсурди ще са ежедневие, а популизмът на политическата класа се превръща в мерило за политически прагматизъм.

Горко на всички нас от такива законотворци и политически водачи.