Клеопатра надали е умряла от ухапване от кобра
Клеопатра надали е умряла от ухапване от кобра / ThinkStock/Getty Images

Клеопатра надали е умряла от ухапване от кобра, защото тези влечуги са прекалено големи, за да бъдат скрити в кошница и вмъкнати по този начин в двореца, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на британски специалист.

Според древни текстове змията е била скрита в кошница със смокини, донесена от провинцията. Клеопатра се е оставила да я ухапе и така се е самоубила на 12 август 30 г. пр. н. е. След това змията е убила и две от прислужниците й.

Къде е гробът на Клеопатра?

Андрю Грей, куратор по херпетология от музея на Манчестър, изтъкна, че египетските кобри могат да достигнат дължина 2,4 м. Дори и змията за Клеопатра да е била малко по-малка, скриването й пак би било проблем. Освен това тя не може да е имала време да убие още двама души, без да я забележат.

"Не само кобрите са големи, но шансът да умреш от такова ухапване е само 10 процента", каза Андрю Грей. „Повечето ухапвания са сухи и не инжектират отрова. Това не означава, че не са опасни. Отровата причинява некроза, която е смъртоносна. Смъртта обаче настъпва бавно".

Змиите използват отровата си за защита. Това означава, че те я пазят и я използват, когато им трябва.

Андрю Грей представи теорията си заедно с египтолога д-р Джойс Тилдсли от Манчестърския университет в рамките на нов курс за древноегипетска история.

Египтологът потвърди, че има няколко теории за смъртта на Клеопатра. Едната от тях е, че е отровена от император Октавиан. Възможно е също Клеопатра да е използвала змийска отрова, но не и жива змия. Има и теория, че тя е умряла от отровен коктейл от билки и опиум.

Източник: БТА