/ / Guliver/Getty Images
Драмата "Големите малки лъжи" на HBO води с шест номинации в телевизионните категории на наградите "Златен глобус", които ще бъдат връчени довечера в Бевърли хилс, съобщиха световните информационни агенции.
 
Сред номинациите за продукцията са за най-добър лимитиран сериал, както и актьорски за Никол Кидман и Рийз Уидърспун.
 
Актриси подготвят "изявление в черно" за церемонията на "Златен глобус"

Продукцията "Свада" на телевизия Еф Екс, проследяваща задкулисното съперничество между актрисите Бет Дейвис и Джоан Крофорд, получи четири номинации, сред които за Джесика Ланг и Сюзан Сарандън.
 
Редовно номинираните продукции "Къща от карти" и "Трансродител", белязани от скандалите около звездите им Кевин Спейси и Джефри Тамбор, останаха извън надпреварата.
 
Залозите във филмовите категории за наградите "Златен глобус"

С номинации за най-добра телевизионна драма са сериалите "Короната", "Историята на прислужницата", "Това сме ние", "Странни неща" и "Игра на тронове". В категорията за най-добра телевизионна комедия са номинирани сериалите "Чернеещ", "Удивителната г-жа Мейзъл", "Master of None", "Секси мамче" ("SMILF") и "Уил и Грейс".
 
С номинации за най-добър телевизионен филм/лимитиран сериал освен "Големите малки лъжи" са "Фарго", "Свада", "Грешницата" и "Върхът на езерото".
 
Носителят на приза за най-добър актьор в телевизионна драма ще бъде избран измежду Джейсън Бейтман за "Озарк", Стърлинг Браун за "Това сме ние", Фреди Хаймор за "Добрият доктор", Боб Оденкърк за "Обадете се на Сол", Лив Шрайбър за "Рей Донован". Претендентките за най-добра актриса в телевизионна драма са Кайтриона Балфе за "Друговремец", Клеър Фой за "Короната", Маги Джиленхол за "Двойка", Катрин Лангфорд за "13 причини защо", Елизабет Мос за "Историята на прислужницата".
 
В категорията за най-добър актьор в телевизионна комедия са номинирани Антъни Андерсън за "Чернеещ", Азис Ансари за "Master of None", Кевин Бейкън за "Аз обичам Дик", Уилям Мейси за "Безсрамници", Ерик Маккормак за "Уил и Грейс".
 
Червеният килим на Златен глобус тази година ще изглежда различно

Номинации за най-добра актриса в телевизионна комедия получиха Памела Адлън за "По-хубави неща", Алисън Бри за "Блясък", Рейчъл Броснахан за "Удивителната г-жа Мейзъл", Иса Рей за "Несигурни", Франки Шоу за "Секси мамче" ("SMILF").
 
С номинации за най-добър актьор в телевизионен филм/минисериал са Робът де Ниро за "Магьосникът на лъжите", Джуд Лоу за "Младият папа", Кайл Маклоклан за "Туин Пийкс", Юън Макгрегър за "Фарго", Джефри Ръш за "Гений".
 
В категорията за най-добра актриса в телевизионен филм/лимитиран сериал са номинирани Джесика Бийл за "Грешницата", Никол Кидман за "Големите малки лъжи", Рийз Уидърспун за "Големите малки лъжи", Джесика Ланг за "Свада", Сюзан Сарандън за "Свада".
БТА