Дано не ги стигнем
Дано не ги стигнем / netinfo

Снощи побъркан американец разстреля 32-ма души в Технологичния университет в Блексбърг, в източния американски щат Вирджиния. Ранени са 15 души. Нападателят се е самоубил. Този инцидент беше окачествен от любителите на сензационното, американски медии, като най кървавият от подобни такива.

Стоп. Подобни е ключовата дума. В САЩ стават такива гадости почти всеки месец. Свободното предлагане на оръжие и психясването на американското общество е видно, последният инцидент пък е и с рекорд от убити.

Снощи гледах поредния нов американски екшън. Забележете, озаглавен „Снайперистът”. Та в този филм на фона на американското знаме и идеалите на демокрацията, насред Щатите, бяха изтребени лесно и зрелищно с автоматично оръжие стотици американци.

Примерът се дава от Холивуд успешно, но не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против екшъните, просто реалността все по-често се слива с жестоката фикция на киното и обратно.

Може би е нормално, може би аз съм ненормален за такива разсъждения сутрин. В университета във Вирджиния учат предимно чуждестранни граждани, дано няма българи сред жертвите и дано тази кървава американска традиция не се пренася у нас.

А знаете, че много искаме да ги стигнем американците!