Българска следа на остров Саипан
Българска следа на остров Саипан / netinfo

Всекидневникът "Саипан трибюн", излизащ на едноименния микронезийски остров, помества днес съобщение за местния "Ротъри клуб", в който изненадващо се появява българска връзка.

Съобщението гласи, че остров Саипан най-сетне поема по информационната магистрала с новината, че местната обществено-гражданска организация скоро ще има собствен уебсайт. Ротарианката Ели Стоилова (очевидно българка - б.р.) е заявила на последната среща на клуба, че уебсайтът вече се прави. Тя допълнила, че с проекта се цели местният клуб да се свърже със сродните организации по цял свят. Стоилова казала още, че е много важно хората да научат и разберат какво прави в Саипан тази организация, събираща бизнесмени и бизнесдами от острова.

Стоилова отбелязала, че тя е инициатор на проекта, защото е важно ротарианците по света да научат, че и в Саипан има "Ротъри клуб". Ротарианката казала, че току-що се е върнала от почивка в България, където се е свъзрала с българските членове на "Ротърои клеуб" чрез интернет. Тя допълни, че се надява уебстраницата да е готова до края на годината.

Кратка справка за Саипан:

Саипан е един от Северните Мариански острови, общо 15 на брой, с население от около 62 000 души (преборяването е от 2000 г.). Саипан се намира северно от Гуам, с който се състезава за привличане на ордите от японски туристи. Смята се, че това е най-бързо развиващия се остров в Микронезия с многоборйните игрища за голф и хубави курорти. Притежание на японците през Втората световна война, днес Саипан е модерен, чист и процъфтяващ остров с няколко селища, които повече приличат на градове. Северните, източните и южните плажове са естествено защитени от коралов риф. /БГНЕС/