Емил Кабаиванов: Ще продължат разговорите на СДС с коалиционни партньори
Емил Кабаиванов: Ще продължат разговорите на СДС с коалиционни партньори / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До обяд на утрешния ден ще продължат разговорите на СДС с коалиционни партньори. Това каза председателят на СДС Емил Кабаиванов пред журналисти, след като бяха подадени документите за регистрация на коалиция Съюз на демократичните сили. Той посочи, че формацията се представлява и състои от Съюза на демократичните сили като партия, ПП „Обединени земеделци", Радикалдемократическа партия в България, Българската социалдемократическа партия и Движение „Гергьовден".

„Очакванията са да имаме сериозно представителство в следващия български парламент", каза Кабаиванов, цитиран от агенция Фокус.

Той посочи, че документите на коалицията не са подадени в обявения час, защото продължават разговорите с други формации, които желаят да се присъединят към Съюза на демократичните сили. „Ще продължим разговорите и след подаването на документите - до обяд на утрешния ден. Утре може да станете свидетели на едно разширяване на Съюза на демократичните сили", каза още Кабаиванов.

Подаването на документите за регистрация на коалицията беше обявено за 13.00 ч., но се състоя два часа и половина по-късно.

Нашият стратегически опонент от началото на прехода остава Българската социалистическа партия. Това заяви категорично Кабаиванов. „На фона на това, което се случва в други формации, които претендират да бъдат десни, при нас нещата вървят към единение и консолидация", посочи той.

„Ние разчитаме на вота на тези български граждани, които категорично заявиха, а те са мнозинството, че държавните институции трябва да се променят, отношението на държавата към гражданите трябва да се промени, че икономиката трябва да заработи, да се повишат доходите и да имаме едно сигурно здравеопазване и модерно образование", каза още Кабаиванов.

Според представителите на коалицията това е практически опит да бъде реализирано желанието на всички онези хора, които искаха да има обединение на демократичните сили. „Ние сме традиционно дясно-центристки формации и нашият стратегически опонент, който е бил в началото на прехода и остава, това е Българската социалистическа партия, но изправяйки се срещу политическото статукво, ние заявяваме, че сме срещу политическите монополи, корупцията и лъжата в политиката", каза още той.

Междувременно в рамките на утрешния ден или във вторник най-късно се очаква да има решение на Върховния административен съд във връзка с отказа на Централната избирателна комисия да впише председателят на СДС Емил Кабаиванов като представляващ Синята коалиция. Това каза още Кабаиванов и допълни, че вече са сигнализирани европейски институции и очакват техния отговор.

„Изпратили сме писма до посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, до Европейската народна партия, както и до наблюдателите на ОССЕ за подмяната на политическото представителство на партии от демократичния спектър", заяви от своя страна Петя Ставрева от ПП „Обединени земеделци", които вече са част от новорегистрираната коалиция.

„На практика на четири партии от Синята коалиция, които я направихме през 2009 г., беше отказана възможността, отнето беше правото, да имат свои представители в секционните и районните изборни комисии, което смятаме, че е недемократично и противоречи на принципите за провеждане на честни избори в България", каза още тя. Ставрева отказа да коментира дали европейските им колеги ги подкрепят. „Това, че ние даваме гласност не само в България, но и сред нашите европейски партньори на един проблем, който касае политическото представителство, безспорно ще има отзвук и навън, и до голяма степен говори в каква атмосфера ще се провеждат бъдещите избори", каза още Ставрева.

По нейни думи държавата има интерес изборите да бъдат честни и да няма подмяна на политическо представителство и то на традиционни български партии. „Днес, регистрирайки Съюза на демократичните сили като коалиция, ние анонсираме регистриране на една формация, която е алтернатива на политическите монополи", каза още тя.