Светослав Малинов: ГЕРБ се провали в социалната и икономическата политика
Светослав Малинов: ГЕРБ се провали в социалната и икономическата политика / Sofia Photo Agency
Светослав Малинов: ГЕРБ се провали в социалната и икономическата политика
41061
Светослав Малинов: ГЕРБ се провали в социалната и икономическата политика
  • Светослав Малинов: ГЕРБ се провали в социалната и икономическата политика

Интервю със Светослав Малинов, кандидат за президент на "Демократи за силна България" в „Седмицата" по Дарик.

Ще биете ли Бойко Борисов на тенис?

Това е сигурно.

А на другото...

На другото не е сигурно, защото не е сигурно дали той ще се яви. Много трудно се побеждава и на тенис, и в политиката човек, който не се явява на състезание.

Защо ви предпочетоха в ДСБ?

Ако трябва да бъда съвсем точен, още не е приключил нашият процес, тъй като на 14 май окончателно ще завърши процедурата. Засега съм, мога да кажа, единствен номиниран, дал съгласието си...

Кандидат-кандидат...

... дал съгласието си. Точно така, да.

Все още ли мъж трябва да е президент на България?

Не зная до каква степен избирателите се влияят от това. Но има някои неща, които в самия език са се запазили. И самият факт, че думата "президент" е от мъжки род, изглежда влияе и подсъзнателно. Иначе последните години и Европа, и светът се напълни с лидери жени, които показват всъщност доста по-високи качества понякога. Вероятно защото е много тежка конкуренцията...

Понеже сините давахте индикации, че е възможен кандидат жена, Надежда Нейнски... впрочем, тя е евродепутат, а вие трябва да станете... Кога най-сетне ще станете евродепутат?

Процесът на ратификация на протокола, който увеличава броя на депутатите, е към края си. Останаха две държави от двадесет и седем.

Кои?

Великобритания и Румъния. Но Англия не заради кралската сватба се забавя, а защото има, както знаете, две тежки камари. Румъния също има две камари, малко хора го знаят. И там заседанията на двете камари, които взимат подобни решения, се правят рядко, но мисля, че всеки момент ще мине и там.

Т.е. вие по време на кампанията за президент ще станете евродепутат?

Да, така изглежда. Но това, както се казва, са бели кахъри. Ще ги решим в движение. Само искам да отбележа, че европейските институции, особено там, където има хора на изборни длъжности, насърчават участието на своите европейски кадри, в кавички, в националния политически процес. Никой никога не е бил спиран, напротив, има насърчаване да се участва.

Какво мислите за Румен Христов?

Това е преди всичко кандидатът на нашите основни партньори в Синята коалиция. В този смисъл аз очаквам едно здраво, честно и интересно състезание. Мисля, че ние взаимно ще си вдигнем нивото по време на кампанията. И този, който спечели, наистина ще бъде по-добър кандидат за президент, не само по-добър от другия, а по-добър от това, което сме и двамата в момента.

Искате ли подкрепа от ДПС на изборите?

На отворени избори човек отива с идеята да спечели всякаква подкрепа. Но специални реверанси, специални усилия не бих могъл да приема. В крайна сметка има, както при всяка партия, разделение между ДПС, между централа, между партиен елит и
избиратели. Аз разчитам, че избирателите биха могли да чуят някои неща, независимо, че позицията на Синята коалиция и на ДСБ като политика много се различава от тази, която ДПС преследваше през последните години.

Да, ама казват, че точно избирателите на ДПС, за да чуят нещо, го чуват през своите лидери.

Защо се говори за ДПС при отворени избори на българската десница? Защо се говори изобщо, че тези избори могат да бъдат решени от чужди за десните избиратели сили? Между другото няма лошо да продължи още малко това опасение, защото това само ще мобилизира и мотивира още повече нашите избиратели. Това са избори, които ще бъдат решени на полето на десните идеи, които се споделят от десните избиратели.

Не, не, аз не ви питам за тези избори, аз ви питам... вече сте кандидат за президент, спечелил, аз ви питам искате ли ДПС да ви подкрепи като кандидат за президент, издигнат от десницата?

В такава ситуация търсят се партньори на всяко ниво, само че отсега или по-скоро много скоро ще стане ясно, че подобен вид подкрепа не може да се дава при някакви условия, при някаква промяна в нагласи на кандидатите, при някаква промяна в политиките. Накратко казано, договорки не могат да се правят. Излизаме честно и почтено с нашите идеи, те все още не са разгърнати поради това, че кампанията е в зародиш, след което - който дойде. По тази логика илюзията вероятно на всеки кандидат е, че може да спечели подкрепа дори от традиционния опонент...

Понеже Лютви Местан казва - всички тайничко искат да ги подкрепим, не искат явно, защото имат неудобства от такава подкрепа, но тайничко много се надяват. Дали и вие ще сте между тях, или по-скоро сте за честно да се излезе и да се каже...

Не мога да разбера тези тайнички неща. Вижте, в момента да се даде дължимото на Синята коалиция, ние излизаме с нашите имена много рано. Ясно е, че един от двамата, или един от още някои нови кандидатури, ако се появят в ДСБ, ще бъде. Всичко е ясно, всичко е казано. Ние ще излезем на светло много далеч преди изборите с всички рискове от това. Другите партии се бавят. Нямам вкус към тази непубличност в политиката. Нямам вкус към този тип договорки, които се смятат за някакви големи постижения, голяма виртуозност... ей, голям политик, казват за някой, дето се договаря зад гърба на избирателите си. Напротив, това според мен е политическа слабост. Ако се има нещо, да се излезе и да се каже.

РЗС казва в декларация, че за две години не сте казал и две изречения срещу ГЕРБ. "За" или "против" ГЕРБ сте?

Той не е... не е следил г-н Яне Янев тези неща.

Да.

Вярно е, че не съм го казвал от парламентарната трибуна, където най-ярко се чува. Искам само да отбележа, че съм казвал преди Бойко Борисов да стане премиер, че той олицетворява неща, които аз не харесвам в политиката. И мисля, че е достатъчно, че просто никога не съм гласувал и няма да гласувам за ГЕРБ. А иначе, що се отнася до това кой гръмогласно говори за разни неща, тук аз не мога да се меря с хората от РЗС. Но ако имат някакви съмнения, нека да кажа съвсем умерено точно какво мисля. Мисля, че ГЕРБ дойде с надежди. Аз лично уважавах надеждата на хората, които смятаха, че ГЕРБ може да направи нещата, които обещаваше. Да уважаваш надеждата на хората, да уважаваш избора им... не означава да ги приемаш. Но се отнесох с някакъв вид търпимост, а и с някакво очакване. Днес можем да кажем, че надеждите не са оправдани, има провал в социалната и икономическа политика на ГЕРБ и, уви, провал, който аз лично не очаквах, в борбата с престъпността и организираната престъпност. Една скоба - всичко това, което се казва за Шенген, че технически ние отговаряме на изискванията, е вярно. Бих казал - уви, вярно е. Уви, защото ако това е вярно, ако ние отговаряме на техническите изисквания, какво тогава пречи - омразата към българите, традиционното недоверие на Франция към България от Първата световна война? Не, недоверието се поражда от друго - от този провал в битката с престъпността. Това е фактически провал, който най-малко се очакваше, имайки предвид професионалния профил на премиера и вицепремиера. Мога да го кажа и на висок глас, може да се крещи и на митинг, но мисля, че е по-добре да се каже сега категорично и твърдо - провалът е налице. И точно това е и шансът на Синята коалиция да действа като алтернатива.

Тоест сините са опозиция, отговаряте вие на въпроса на Надежда Нейнски. Тя пита - опозиция ли сме, или не?

Разбира се, но, ако... Опозиция, но когато си в опозиция, не означава, че не подкрепяш нищо. Нека да го кажем по този начин. Ние сме снели доверието от Цветан Цветанов. Ако се внесе вот на недоверие за вътрешната политика, т.е. за политиката на вътрешна сигурност, предполагам, че Синята коалиция ще гласува "против". Аз лично бих гласувал, нали разбирате...

В смисъл - против...

Против правителството.

А, против правителството. "За" вота на недоверие...

Да, да, тази игра, понеже шест пъти съм участвал в такова нещо, като се каже "за", ама всъщност то е "за" за против... Против правителството, за да няма никакво съмнение. Ако обаче правителството най-после смело и категорично реши казуса "Белене" и заяви това, което ние имаме предвид, в такъв момент ние ще подкрепим правителството.

Т.е. да не се строи имате предвид.

Да, да не се строи. Ако това не е разбрано, аз вече не знам къде живеем. Да, да не се строи, да се каже, че това е нещо неизгодно, вредно, опасно, убийствено за бюджета в следващите години, камък за българската икономика за цяло поколение напред. Тогава ние ще подкрепим правителството. И нека да бъдем откровени - и двете позиции са последователни.

Не вредят ли предварителните избори? Обсъждахме това и с г-н Румен Христов. Неговите привърженици губят, ставате вие кандидат, сигурно ще има разочаровани хора, които после, на основните избори, след неща, които ще си кажете в изборната кампания, ако не ги кажете вие, ще ги кажат други край вас, няма да искат после да гласуват за другия...

Десницата има опит в предварителни избори. Десницата има успех, голям успех чрез предварителни избори, това е 1996 г. Далечна е годината, но и тогава десницата имаше конфликти, много по-големи от сегашните, и тогава положението беше тежко, трудно и надеждите се обръщаха към десницата, но въобще не беше ясно дали тя ще ги приеме и ще ги задържи. В този смисъл ние вървим по някакъв път, който доведе само до доброто на десницата и на България. Теоретично можем да говорим надълго и нашироко за плюсовете и минусите. Аз обаче съм участвал в първични избори, предварителни избори, в рамките на ДСБ и знам няколко неща, които не могат да се научат от книгите. Първо, това е най-бързият начин да се осъществи връзка с избирателите. Онези избиратели, които се наричат твърди ядра, всеки си ги въобразява по някакъв начин, те съществуват. Това е най-бързият начин. Второ, това е проверка за наличието на общност, на истинска общност от десни хора, могат ли те да излязат, да участват, да дадат предварително доверие и да се организират, защото добре известно е, десницата никога не се е отличавала с желязна дисциплина, това е характерно за други партии, и в крайна сметка може ли самата десница да използва своя плурализъм, да използва различието в мненията си в името на общата цел. Иначе, иначе това е и проверка за качествата на кандидатите.

Трябва ли и други кандидати, на други десни партии имам предвид, да могат да участват в предварителните избори?

В момента сме в рамките на Синята коалиция. То винаги може да се задава въпросът за още и още, и още. Но ние сме Синята коалиция, там има правила...

От СДС казват - защо не? Даже били поканили други партии да си издигнат също кандидати. Вие ще го приемете ли това...

Не съм чувал за това. Ако се вземат...

Това каза Румен Христов преди малко.

...официални решения, ние имаме съвсем ясно разписани правила. На този етап вече е невъзможно. Това означава наново да се отварят преговорите, да се правят крачки назад. Други партии могат да участват, идеята е да участват, но най-вече техните избиратели. В този смисъл процесът вече е към края си. Вероятно такива възможности ще се отворят за в бъдеще, но за други избори, за други кандидати.

Казвате - към края си. Но от СДС точно в това ви упрекват, че забавяте нещата с тези формални, сигурно важни от процедурна гледна точка за вашата партия...

Вероятно ще има забавяне от две седмици. И то дойде, тъй като в последния момент се взе решение и за предварителните избори в София. В някакъв смисъл мисля, че две седмици не са фатални за никого.

Тоест вие виждате в края на май, в началото на юни провеждането на предварителните...

Виждам го да се направи час по-скоро, в момента, в който ние гарантираме технически, че това ще бъдат не само честни избори, за което не се съмнявам, а ще бъдат и представителни като организация, защото все пак Синята коалиция е равномерно представена в цялата страна и трябва да покрием цялата страна. Уважение трябва да се даде на всеки.

Трябва ли всеки да може, трябва ли всеки да може да гласува на такива предварителни избори и, така да се каже, БСП да си избере противника? Значи, взима кандидатите, двама, или ако ще са повече, ако мине предложението на СДС, избират най-слабия и масово отиват да гласуват за него.

Това е голям комплимент към Синята коалиция. Тъй като те явно са сигурни, че силният кандидат ще спечели изборите или ще ги бие, те явно... представете си, тръгват да променят вота на десните избиратели.

Не, ама би стоял такъв...  такъв риск има - друга партия да повлияе.

Традиционно този риск се изтъква като един от митовете при първични избори. Това почти никога не се случва. Други са рисковете, част от тях вие ги споменахте. Но ако това стане, това е вече победа за Синята коалиция. Искам да отбележа - при положение, че има консенсус, че и двамата кандидати, засега двама, имат достатъчно добри качества, беше казано и от избиратели, и от ръководствата на двете партии, всеки глас за един от кандидатите на Синята коалиция е глас за Синята коалиция. Колкото повече хора гласуват на първичните избори, толкова по-добре за нас. И колкото повече хора застанат зад победителя, толкова по-силен ще бъде той. Ако някой знае кой е по-добрият кандидат, да излезе и да го каже. Но това едва ли ще бъдат партийните централи на нашите опоненти. Така че аз не се притеснявам, че вотът ще бъде изкривен. Но явно много ще се говори за това, защото... понеже сме единствените засега на терена, някакъв вид дискредитация ще се опитат да направят и по този начин. Но аз съм убеден, че победителят от състезанието ще бъде определен от гласовете на десните хора.

Гласуване по интернет. СДС са в странно положение, защото те най-активно го предлагаха, сега искат да няма такова на предварителните избори, а го предлагаха за общите същински избори. Аргументът, който г-н Христов каза - ами, да, значи цялата държава прецениха, че не може да стане... Възможни са манипулации. Как да се предпазите от манипулации?

Нека да бъдем по-точни. И двете партии в Синята коалиция сме големи радетели на това. Всъщност това е бъдещето. Ние ще бъдем живи, даже ще бъдем и все още млади, когато ще се гласува по интернет на национални избори. Редно е точно ние да водим и този дебат. Но точно тук спирам и затварям тази скоба. Има преговорни екипи. Разделението на труда в такъв тип кампания е много важно. Преговорните екипи ще трябва да постигнат консенсус за това и да демонстрират наличие на ясна организация...

Вие сте "за".

Аз ще приема всяко решение - и "за", и "против". Ако бях в преговорната група, експертната, щях да съм "за" и "против". Сега не бива да се произнасям, защото все пак, все пак съм в...

Да, но рискът от манипулация...

Има риск от манипулация, има обаче, има обаче и много силни страни, има и много силен елемент на иноваторство, на това, че за първи път се прави нещо в България. Има един огромен, един огромен, един огромен риск от манипулация, обаче и огромна надежда, че ще бъдат вкарани младите избиратели, тук не се съмнявайте. Затова нека други в момента да вземат отношение и да балансират, да балансират това.

На кое правомощие на президента гледате като на най-важното?

Начинът да се използват правомощията и това кое е най-важното зависи от ситуацията, в която се намира държавата. В момент на криза най-важните правомощия ги знаете кои са, свързани са с формирането на служебно правителство, всичко, което е свързано с формирането на българско правителство изобщо... ролята на президента. Струва ми се, че в нормална политическа ситуация основен ресурс на президента е правото му
да се обръща към нацията и към Народното събрание. Да не се забравя този момент. Това означава в определени моменти да се поиска политика, да се предложат идеи, да се упражни влияние върху общественото мнение и върху политическите елити. Това ми се струва, макар и да е най-гъвкавият и може би невидим инструмент, най-силният, а не тези назначения, които си има по конституция, и всички останали възможности пряко кадрово да се влияе. Понеже г-н Първанов се съсредоточи главно върху това, поради липса на политическо въображение и международен престиж, може би се създава впечатление, че наборът от назначения са важни. Но те според мен не са.

А дали...

Независимо, че отказът, независимо, че отказът да назначиш определен човек или един от тримата големи в съдебната власт, или отказът да назначиш главния прокурор, ако смяташ, че той не отговаря, е силен ресурс, все пак позитивните действия на президента са важни. Затова и не наблягам на неговото право на вето отлагателно и други подобни. За мен използването на тези неща са много важни. Между другото, искам да отбележа, по един изключително нечестен и вреден за България начин Първанов упражни тъкмо това правомощие. Той наложи руската енергийна политика като приоритет на предишното правителство, но никога не го заяви, никога не излезе пред нас като народни представители да каже това, никога не се обърна към нацията в защита на руската енергийна политика и никога не го заяви по време на предизборната си кампания. Така че виждате колко е могъщо това правомощие и колко е опасно, когато се използва подмолно и непублично...

Склонен ли сте да се намалят правомощия, свързани с назначения и преки управленски функции на президента, например специалните служби да минат към премиера, Националната служба за охрана, разузнавателната служба?

Не, не, и ще ви кажа защо. Прякото избиране от народа предполага сериозни правомощия. Така или иначе българската конституция е фиксирана. И за мен по-точният въпрос, от моя гледна точка, е дали един пряко избран президент има нужда от повече правомощия?

Кои правомощия липсват, според вас, на българския президент?

Тук, тук бих отговорил също не. Според мен нещата трябва да останат такива, каквито са, тъй като България е парламентарна република. Сега можем да се върнем много назад и да открием недостатъците в мисленето на авторите на конституцията. Но това е много назад. Така или иначе ние имаме заварената конституция, тя е изпълнена със съдържание. Президентската институция засега е била заемана от трима човека. Всеки от тях е оставил своя отпечатък. Ще трябва да се придържаме към нашата традиция, която в момента се формира. Аз съм противник на предложенията, които бяха направени, категоричен противник. Идеята за нови правомощия, законодателна инициатива, това е смешна претенция. Президентът има много повече от право на законодателна инициатива. Той има правото да се обръща към Народното събрание, към нацията. Представете си президента, който се обръща към Народното събрание или към нацията със смислена, ярка законодателна инициатива. Няма ли да се намери група народни представители, която да го подкрепи? Няма ли да се намери поне един народен представител? Разбира се, че ще се намери. За какво му е това пряко намесване, което между другото разбърква много други баланси? Имаш го, използвай го, ако знаеш как и ако имаш наистина политическите качества. И другото ужасно нещо, което чухме през годините от г-н Първанов, за правото да инициира референдум. Това е изключително грубо вмешателство в конституционната уредба на България. България престава да бъде парламентарна република, ако президентът има право да блокира политическия процес чрез право на референдум, да избира времето за този референдум, да избира темата му. Това е пределно ясно. Пак, ако той има силата, авторитета, може да се изправи и да поиска това нещо от парламента. И ако е уцелил момента и има аргументите, парламентът няма да му откаже. Това са две неща, които излязоха през последните години. Тази традиция тръгна още от г-н Желю Желев, който искаше да увеличат правомощията на президентската институция. Искам да отбележа, той го направи все пак, когато вече не беше президент. Не беше така арогантен да го развива, заемайки тази институция. Той остави обаче като завет този дебат, който... странно защо г-н Първанов се включи в него в качеството си на действащ президент.

Ще отзовете посланиците с досиета?

Ами, нека да го кажем, защото не бива да се възприемат тези неща като толкова рутинни. Не само ще се отзоват посланиците, ако стана президент, а ще се обърна, тъкмо по силата на това правомощие, за което говорих, към Народното събрание да се изработи документ, който да не позволява България да бъде представлявана пред света от хора, свързани с Държавна сигурност. Имах възможност да се убедя как гледат на България поне част от политическите елити на Европа. Представяте ли си държава, която всъщност казва скрито на своите партньори - вижте, ние в областта на външната политика и сигурността нямаме нито стари професионалисти, които не са свързани с репресивния апарат, нито млади хора, които не са свързани, ние имаме само такива, ще трябва да приемете, че това е състоянието на българската нация и на българските професионалисти. И това, което прави Първанов - застава с всичката си сила на президент да защитава това безумно положение. Не само трябва да се отзовават конкретни хора, а да се създадат правила и да се приключи с този срамен момент. Пак казвам, това са хора, които имат прекрасни възможности да се изявяват в други сфери. Те дори могат да се кандидатират и за депутати, ако има кой да ги избере, стига, разбира се, честно да си заявят какви са, а да не ги откриваме по средата на мандата, както стана с някои други.

Да тестваме как виждате вие обединяването през един дребен въпрос - името на парка зад Дарик, впрочем превърнал се пак в средоточие на дебати в Столичния общински съвет, та как да му викаме на този парк - "Оборище" или "Заимов"?

Вие сте един от малкото, който напомня за другото правомощие на президента - да наименува, включително и населени места. Разбира се, няма право да наименува парковете в София...

Този парк специално не, но, както се казва, може нещо да наречете... Нещо на Заимов бихте ли нарекли?

Като стана президент, просто бих казал, че това не е от моите правомощия. Но сега съм в ролята на кандидат. Раздвоен съм. На мен ми харесва повече парка "Заимов", защото така съм свикнал. А и между другото...

А и освен това Мартин Заимов е от вашите хора в Столичния общински съвет. Предишният кандидат пак е от сините...

Синята коалиция. Ако това е дебат, който се води в рамките на Синята коалиция, мисля, че може да бъде решен сравнително лесно. Но аз съм си свикнал...

Ама те, БСП, когато беше той кандидат...

...какво да направя...

...помните ли, като беше кандидат, нарочно точно преди изборите смениха името на парка, за да видят... на техния генерал герой, нали...

Да, да, да.

...за да видят какво ще направите сините в общинския съвет.

Имам проблем, тъй като тук идвам много често с дъщеря си и съм свикнал.

Да, обаче, от друга страна, то и с...

Да, от друга страна...

...са свикнали, нали.

Така е. Това е човек, който... "Оборище"...

А сега той какъв е, нали, аз не знам какъв е, аз ви питам вие как го. . .

"Оборище", "Оборище" е силното, разбира се, но... Това е, аз признавам, че съм свикнал и толкова.

Той какъв е обаче, Заимов, според вас? Нали, защото има много хора... вие ще разчитате и от левицата да гласуват, нали ще сте президент на всички. И ще трябва да се търсят и такива имена, които са от другите, които обаче... вие да виждате нещо добро в тях. И това е трудно.

Няма да стане с такива трикове привличането на левицата - като се казват добри думи за хора, които те уважават или хора, които по някакъв начин чувстват близки. А между другото нямам намерение да правя каквото и да било специално, за да се привличат избиратели на левицата. Просто би трябвало да убедим повече хора да гласуват за нас. Много са ми неясни как точно стават тези игри - да се убеждават хора, които имат през годините изградени идеи. Мисля, че става само чрез появата на личности, които да ги привлекат. В крайна сметка имало е много голяма подкрепа за личности, за президенти дори в българската политика, които са получавали гласовете и на своите традиционни опоненти, без да правят специални реверанси към това. Явно са излъчвали сила и някакъв вид убедителност, която едва ли става с дребни PR-техники.

Кого ще поканите за вицепрезидент?

Мисля, че е редно партиите да се споразумеят победителят да има правото да избира своя вицепрезидент. И мисля, че е редно...

То може и другата логика, нали... загубилият пък да бъде втори...

И мисля, че е редно партията, чийто кандидат е загубил, да го излъчи. Така ми се струва.

Т.е. ... Сега не ви разбрах съвсем. Партията, която е загубила предварителните избори, да предложи няколко имена и...

Мисля, че така е редно, за да може да се запази...

...кандидат-президентът...

...от изборите. В крайна сметка това, което вероятно изглежда най-очевидно на повечето хора - загубилият да стане автоматично вицепрезидент...

А, това е също вариант.

Не, това е нещо, което е разработено и е отхвърлено навремето в Америка. В Америка между другото загубилият изборите е ставал вицепрезидент на държавата. Оказва се, че не винаги работи точно това. Включително беше отказано от една такава емблематична кампания на първични избори, която е чест да се сравняваме и ние...

Коя?

Обама - Клинтън. Нали, независимо, че г-жа Клинтън е на възлова позиция като държавен секретар...

Други възможни сценарии?

В този смисъл, просто за да се запази усещането за единство, след като изборите се проведат, резултатът бъде признат категорично и от двете страни и двамата си стиснат ръцете, редно е наистина представителите на партията, която е... чийто кандидат не е спечелил, редно е тя да излъчи вицепрезидента. Но, пак повтарям, това е моето виждане. Групата ще го реши. Бъдете сигурен, че това няма да е нито проблем, нито някаква разделителна линия.

А такива решения като, след като кандидатът за президент е мъж, кандидатът за вицепрезидент да бъде жена, след като от български етнически произход е кандидатът за президент, кандидатът за вицепрезидент да е например от малцинствен - турци, роми, такива...

Ами, всякакви възможности има.

Това ще... Това разигравате ли ги...

Но човек в момента... Мисля, че десните избиратели в момента искат да видят окончателните кандидатури и да чуят датата, на която ще могат да гласуват.

А трябва ли вицепрезидент да има България?

Това е, това е неубедителна фигура по канституция, трябва да го призная. Не е съвсем ясно какво точно прави през последните години, включително и нашият настоящ вицепрезидент. Не е много логична тази институция, съгласен съм. Нека да го кажем така - не беше направен опит от нито един от българските вицепрезиденти да изпълни със съдържание тази функция. Тя в момента стои наистина куха и изпразнена от съдържание.

Ще влезете ли в преки дебати? Забравих да питам Румен Христов. Как ще изглежда кампанията?

С удоволствие, с удоволствие. Това ще бъдат дебати, които трябва просто да покажат кой по-добре би служил на десния избирател. Няма да бъдат тези дебати, които традиционно сме виждали и в които участваме, тъй като различията, идейните различия между нас, не са сериозни, аз бих казал, няма ги почти никакви. Ще чуват просто избирателите по два пъти, че руските енергийни интереси трябва да бъдат спрени, по два пъти ще чуват въпроса за посланиците, по два пъти ще чуват всички тези неща. А вече ще има и някои нюанси, които, надявам се, ще помогнат и на нашите десни избиратели да се ориентират. Но това ще бъдат дебати, които ще имат друга цел и по някакъв начин ще протичат по различен начин от обичайното.