СДС се надява на пробив на президентския вот
СДС се надява на пробив на президентския вот / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
СДС се надява на пробив на президентския вот
44828
СДС се надява на пробив на президентския вот
  • СДС се надява на пробив на президентския вот

Сините издигнали Емануил Йорданов за кандидат за вицепрезидент в двойка с Румен Христов, за да бъде даден категоричен отпор на намерението на ГЕРБ да въведе диктатура в страната. Това обяви лидерът на СДС Мартин Димитров, който представи синята номинация за вицепрезидентския пост. Той очаквал пробив от двойката и добър резултат на вота на 23 октомври.

Основни опоненти за сините остават претендентите на ГЕРБ и БСП, които според Димитров планират следващо управление на страната заедно.

Кандидатурата на Йорданов синият лидер представи с думите: „Човек, който познава добре законите, един от отличните софийски адвокати, министър, който беше демократ и показа, че министър на вътрешните работи може да бъде нормален човек, да не бъде председател на предизборния щаб и да не нарушава човешките права”.

Емануил Йорданов очаква десните избиратели да подкрепят него и кандидата за президент на Съюза на десните сили Румен Христов, защото двамата били „единствената кандидат-президентска двойка ситуирана в дясно”, всички останали били в ляво и центъра.

СДС се надява на пробив на президентския вот
netinfo

„Аз се връщам към политиката след един сравнително дълъг период на отсъствие и го правя, защото действително смятам, че нещата не са добри. Преди години работех затова България да стане европейска държава не само в географския смисъл на думата, а и като манталитет на управление, като начин на живот на хората. Всичко това обаче, към днешна дата, не се случва. Страхувам се, че България върви по път, който ще я доведе до това да бъде Северна Корея на Южна Европа, ако продължаваме по този начин”, аргументира ексвътрешния министър връщането си в политиката.

„Когато се откриваше кандидатпрезидентската кампания на ГЕРБ министър Попова излезе и каза „Аз приех да стана вицепрезидент, защото искам да направя съдебна реформа. Това ме потресе. Това е една от причините да се включа в тази кампания, защото някой трябва да каже истината. Вицепрезидентът не може да направи каквато и да е съдебна реформа. Вицепрезидентът би могъл, ако има авторитет, да защити съдебната система от неправомерни посегателства на изпълнителната власт. Но министър Попова не успя да направи това за двете години, в които оглавяваше министерството на правосъдието”, обясни още Емануил Йорданов.

Дарик научи, че причина за номинацията на Йорданов е отказа на Стефан Софиянски да се оттегли от битката за кмет на София. СДС му поставили условие да го направи, ако иска общността на демократичните сили да номинира Любен Дилов-син за вицепрезидент. Той обаче отказал и затова се стигнало до подобно решение.