СДС очаква победа на местния вот в 6-7 областни градове
СДС очаква победа на местния вот в 6-7 областни градове / снимка: БГНЕС, архив

СДС очаква негови кандидат-кметове да спечелят местните избори в шест или седем областни центъра. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик председателят на предизборния щаб на сините Борис Марков.

От партията си поставят за цел на вота наесен да подобрят и резултата от предишните президентски избори, когато тяхната двойка Недечо Беронов-Юлиана Николова получи 271 000 гласа или близо 10 процента. „Това е един минимум, който смятаме, че имаме като подкрепа", каза Борис Марков.

Той смята, че нито Меглена Кунева, нито Ивайло Калфин могат да победят Росен Плевнелиев на балотажа. „Тоест Румен Христов може би е в по-лоша изходна позиция, но е единственият, който може да победи Плевнелиев", убеден е шефът на синия предизборен щаб.

„Тази изолация, в която е поставена ДПС публично, понеже всички се страхуват да не загубят гласове, имам чувството, че и социолозите поставят ДПС в изолация, въпреки че за тях няма риск да им се отрази. Не забравяйте, че тази партия сама по себе си може да прати кандидат на балотаж почти когото си избере. Избирателите на тази политическа формация могат да пренаредят тотално картината в България и те са способни на това", каза Марков.

На въпрос защо кандидатът за вицепрезидент, който застава зад Румен Христов, също е от СДС, Борис Марков коментира, че „Емануил Йорданов дава плътност на двойката и показва най-важното нещо на избирателите на интуитивно ниво - че може и един нормален човек да бъде министър на вътрешните работи, може и след като приключи неговият мандат, той да не е изцапан".

„Не е необходимо всички министри на вътрешните работи да бъдат някакви мачовци, идоли, спасители, сипурмени, които арестуват непрекъснато. Просто показваме, че има и нормални хора с капацитет, със знания, с изказ, със стойност като личности, които могат, били са министри на вътрешните работи и знаят как стоят нещата", каза Марков.

По думите му ДСБ са щели да издигнат кандидатура за вицепрезидент, ако са участвали в регистрацията на коалицията за президентския вот. „Просто някак е нелогично те да не участват в регистрацията, а да излъчат кандидат за вицепрезидент", коментира Марков.