Венецианската комисия: Дайте още информация за спецсъда
Венецианската комисия: Дайте още информация за спецсъда / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Венецианската комисия: Дайте още информация за спецсъда
33686
Венецианската комисия: Дайте още информация за спецсъда
  • Венецианската комисия: Дайте още информация за спецсъда

Венецианската комисия, която е консултативен правен орган към Съвета на Европа, е отложила взимането на мнение по идеята - в България да бъде създаден специализиран съд, съобщи в интервю за Дарик председателят на комисията Томас Маркерт.

Решенията на комисията не са задължителни, но тя е авторитетен орган, в който участват 57 държави. Томас Маркерт обясни пред Дарик защо е било отложено вземането на решение по въпроса за специализирания съд: "Решение по този въпрос беше отложено, защото докладчиците смятат, че са необходими повече информация и обсъждане".

Каква информация искате и колко време имат българските власти, за да предоставят тази информация?

Не става въпрос за някакво задължение на българските власти, а просто за нужда от повече информация за нашите докладчици. Идеята е да излезем с мнение през декември. Не мога да ви дам повече подробности, но имаме нужда от повече информация за някои интерпретации на закона. Венецианската комисия обаче одобри предложенията за промени в закона за конфискация на незаконно придобито имущество.

Но тези промени предизвикаха спорове в България и опасения, че ако бъдат приети промените, властите ще могат да злоупотребяват със закона. Какво е мнението ви за това?

Смятаме, че предложеният законопроект е добър, обсъждахме го дълго време, предложихме промени, които бяха приети и той има достатъчно предпазни клаузи.