Вальо Топлото може да окаже влияние върху свидетели по делото
Вальо Топлото може да окаже влияние върху свидетели по делото / Снимка: Sofia Photo Agency
Наблюдаващият прокурор по делото „Топлофикация” Божидар Джамбазов за Дарик:

Валентин Димитров вече е на свобода. Според вас има ли опасност той да окаже натиск, въобще да повлияе на хода на делото?

Продължавам да считам, че такава опасност е налице и тази опасност е реална. Не мога да приема една теза, че човек, който извършва престъпления за милиони левове, не съществува опасност с оглед изключително големия интерес да бъдат запазени тези средства, да не се докаже или да се попречи да се докаже извършването на престъпление, да бъде оказано влияние върху свидетели, да се манипулират факти и доказателства по делото. Така че аз мисля, че съвсем разумно е моето предположение, че такава опасност е налице.

Втора инстанция обаче потвърждава, че няма достатъчно доказателства, че Валентин Димитров е участвал в прането на пари. След решението на градски съд вие казахте, че има време и ще се внесат нови доказателства. Апелативен съд сега отново потвърди, че няма такива. Това пропуск на прокуратурата ли е?

Аз считам, че съдът следва да преценява всички доказателства по делото и да установи дали има данни за извършени престъпления, така, както изисква законът. В крайна сметка в съда е възприет един друг подход, който е по-формалистичен. Нашето желание беше в рамките на тези месеци след последното произнасяне на съда да бъде формулирано едно по-прецизно обвинение. Трябва да ви кажа, че за съжаление ние направихме такъв опит да направим по-прецизно обвинение, но в рамките тук на близките две седмици, десет дни, не успяхме да го направим, тъй като никой от защитниците на г-н Валентин Димитров не се явяваше за повдигане и предявяване на едно такова обвинение.

Това смятате ли го като пропуск в работата ви?

Не, аз не го смятам като пропуск в работата ми, тъй като в крайна сметка съдът окончателно решението за прането на пари - има ли или няма такова престъпление, ще бъде взето при гледане на делото по същество. Искам да кажа, че прането на пари не е единственото престъпление. Всички дела във връзка с "Топлофикация" касаят и други престъпления, извършени от Валентин Димитров. Знаете, че има обвинение за длъжностно престъпление. Знаете, че има обвинение за валутни престъпления, извършени, престъпление против данъчната система, укриване на данъци. Така че за всяко едно от тези престъпления ние събираме доказателства. В крайна сметка, доколкото знам, съдът приема категорично, че по част от тези обвинения са налице достатъчно данни за извършено престъпление. Лично аз нямам притеснение, че ще успеем в рамките на законовите срокове да докажем престъплението, за което вече сме повдигнали обвинения. Очаквам в рамките на този месец да приключим част от разследванията и поне два обвинителни акта да бъдат внесени в съда.

Готов ли сте да се откажете от обвинението пране на пари?

Категорично не.

Оттук нататък ходът на делото, защото вчера стана ясно след проверката по скандала Александров-Овчаров, че има доказателства, че те нееднократно са водили разговори по това дело, докато делото е било в ход.

За съжаление всички тези констатации, които прави прокуратурата, са неприятни с оглед развитието на делото "Топлофикация". Лично аз и колегите ми не смятаме, че това ще ни попречи да си довършим работата. Безспорно това са, така, неприятни обстоятелства, всички тези скандали, които се случват около това дело. Но ние имаме ясно изграден план, стратегия за развитие на тези дела, начинът, по който следва да ги разследваме, така че и към днешния момент аз съм оптимист, че делата ще приключат успешно за прокуратурата.