Вацлав Клаус: Климатът няма проблеми
Вацлав Клаус: Климатът няма проблеми / снимкa: Sofia Photo Agency

Дали вниманието към глобалната затопляне не е нова форма на робство, която светът доброволно приема? Това е един от провокативните въпроси, които задава в новата си книга чешкият президент Вацлав Клаус. Той е на двудневно посещение в България, по повод излизането на български език на новата му книга „Синя, а не зелена планета".

Чешкият държавен глава е известен като един от най-отявлените евроскептици, който от поемането на функциите си като държавен глава през 2003 г. не е спирал да критикува структурата на ЕС, която счита за твърде централизирана и твърде бюрократична. Ето какво още каза Вацлав Клаус в интервю за Дарик:

Все още ли поддържате тезата си, че ЕС трябва да се разпадне и защо?

Да се разпадне? На този въпрос не може да се отговори в кратък разговор. Не говорим за съществуването или несъществуването на ЕС, говорим за различни форми на договаряния в ЕС. Повече централизация или по-малко централизация, децентрализация на вземането на решения, дали всичко да бъде отнасяно към Брюксел или на хората в София или България да бъде разрешено да са истинските вземащи решения. Така че не говорим за съществуването или несъществуването на ЕС.

Вашата страна ще е ротационен председател на Евросъюза, какви промени до очакваме по време на това председателство?

Винаги съм обяснявал, че няма да сме председател на ЕС, а ще председателстваме Европейския съвет. Което означава, че когато се срещнат правителствените и държавни ръководители, ние ще председателстваме срещите. Не ние ще управляваме ЕС, просто ще организираме всички процедури, които продължават в ЕС.

Ще осъществите ли някакви промени в рамките на ЕС по време на председателството си?

Не мисля, че ще е възможно да се променят скованите процедури. Така че нещата ще продължат, както са.

Подзаглавието на вашата книга е „Кое е застрашено – климатът или свободата". Има ли кратък отговор на този въпрос и какъв е той?

Наистина се страхувам, че нещата, свързани с климата, са наред. Климатът няма проблеми. Просто климатът се използва от някои амбициозни политици и защитници на околната среда, за да бъде ограничена свободата ни, както и животът и просперитетът ни, нашият жизнен стандарт. Опитвам се да открия причината за това и да посоча аргументи, в полза на това, че трябва да се освободим от подобен подход. Така че не глобалното затопляне е проблемът на човечеството.