Петър Бъчваров е водещ на авторското телевизионно кулинарно предаване "Бързо, лесно, вкусно" по БНТ. Ути е колоритният майстор-готвач. Петър е завършил Театрална критика и Кинорежисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Ути е изпълнявал роли в киното, бил е и радио водещ. Петър твърди, че когато човек преобърне ценностната си система по отношение на храната, проблемите с теглото се решават от само себе си. Ути отслабна с цели 50 килограма. Хамакът е любимото м място в къщи, казва Ути. Ето какво още сподели Ути Бъчваров в интервю пред екип на Каталог за дома Майсторите.com:
Ути ни посреща без лустро. Нищо общо с обичайния образ на готвача с голяма шапка и престилка. Оживено ръкомаха докато говори. За разлика от перфектните му, премерени движения около готварската печка, днес на Ути не му е ден.... или може би на нас.... При поредното емоционално замахване, Ути артистично събаря голяма чаша, пълна с изстуден чай, и интервюто ни тръгва като по вода! За нас поне със сигурност...
Любимото ти място в къщи?
Хамакът, който си купих преди много години от едно изложение в Германия. В първият момент ми се стори много скъп, но след като изминах около 500 метра си казах, че не мога да нямам този хамак. Върнах се и си го взех. В момента той виси церемониално, закачен на тавана в къщи. И това е моят съвет към всички - когато отивате някъде и нещо грабне сърцето ви, купувайте го веднага и после ще бъдете много щастливи! Така е и с жените. Така е и с храната.
Какво обичаш да правиш в къщи?
Колкото и снобарски да звучи, обичам да слушам класическа музика и да чета добра книга. Харесвам по-приглушените светлини, защото все пак в студиото очите и сетивата ми са достатъчно натоварени от светлината на прожекторите.
Довърши изречението: „В моят дом винаги...
...мога да посрещна поне 20 човека.
В моят дом никога...
...не бих поканил хора, които говорят само за работа или имат негативни мисли.
Имаш ли суеверие за дома?
Суеверията са много лична територия. И човек суеверно не ги споделя.
Последното нещо, което си купи за вкъщи?
Специално ренде за настъргване и налюспване на твърди сирена, нещо много важно при правенето на паста или при поръсването на свежи салати.
Как се грижиш за домакинството?
Аз съм доста организиран човек. Намерил съм баланса и не съм роб на домакинството си.
Готвиш ли у дома?
Разбира се! Това е основната лаборатория за всеки истински кулинар. Там аз и моите съмишленици правим експерименти. Това е територията, на която вечер си готвя нещо, което ми е хрумнало през деня.
Коя е любимата ти бърза, лесна и вкусна рецепта?
Ще отговоря с думите на едни мои приятели от Ямбол. Те казват: „Нашата любима рецепта е да си измиеш ръцете и да седнеш на вече сложената маса." Колкото и да ви е странно, това е една от любимите ми рецепти.
Колко ястия си сготвил до тук?
Надявам се, че никога няма да мога да върна в паметта си тяхната бройка, защото за мен има много вкусни спомени, но те не са свързани само с конкретиката на храната, а с всичко това, което е заобикаляло храната, когато е била консумирана. Храната се ражда в момента на нейното готвене и в момента на нейното споделяне с приятели.
Ути Бъчваров - Иван Звездев. Кой е по-добър?
Никога не ме е занимавала тази тема. Ние с него реално не се познаваме, въпреки че много хора се опитват да ни сложат един до друг. Всеки си има своята територия и аз не искам да кръстосвам шпаги. Нека нейно величество публиката, приятелите и всички останали да решат с кого от двамата предпочитат да седнат на една маса. Разликата между нас е в подходът към храната. Неговият е педантичен, моят е артистичен.
Златното правило на Ути за отслабване?
Още в древни времена са казали, че разковничето не е в умереността, а в количествата. Така че човек може да се наслаждава на храната, но да съблюдава за количествата. Може би това е разковничето към всяко едно щастливо и добре движещо се в пространството и в душевното си равновесие тяло.
В ежедневието, какъв е твоят приоритет?
Да съчетавам полезното с приятното. Защото въпреки, че съм доста организиран, аз съм любител на доброто пропиляване на времето.
Проверявал ли си в интернет какво излиза срещу твоето име?
Аз съм твърде старостилен. Може би един от последните мастодонти, които не се интересуват от интернет. Даже не мога да работя с интернет.