Урбански: Не трябва да свързваме събитията край Катин с катастрофата сега
Урбански: Не трябва да свързваме събитията край Катин с катастрофата сега / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Смъртта на Качински нарушава стабилността на политическия живот в Полша
27890
Смъртта на Качински нарушава стабилността на политическия живот в Полша
  • Смъртта на Качински нарушава стабилността на политическия живот в Полша

Самолетната катастрофа края Смоленск, при която загина полският президент Лех Качински и част от политическия и държавен елит на страната, не е само трагедия за поляците, за близките и роднините, а загуба, която за съжаление нарушава стабилността на политическия живот в държавата. Това каза за Дарик часове след трагедията в Русия един от най-известните телевизионни журналисти в Полша Хуберт Урбански.

У нас Урбански е познат не само като наполовина българин, тъй като е потомък по майчина линия на известна софийска фамилия, но и като лицето на „Милионерите" - предаването, което е полският вариант на „Стани богат".

Според Урбански загиналите в самолетната катастрофа, като част от политическия елит в страната, са били много важна сила в обществото. „Изведнъж тези хора изчезнаха и се нарушава едно равновесие, което съществуваше по-рано", коментира Урбански, който изрази надежда трагедията да обедини политиците, за да не се допусне нестабилност в страната.

„Този момент е много важен за Полша. Надявам се, че ще преодолеем това. Това е един много тежък опит, в който ще разберем какво струваме като поляци", коментира още Хуберт Урбански. В този момент политическите игри се надявам да отстъпят на приоритетите, които са доброто на Полша и бъдещето на полската политика, добави той.

Новината за жестоката трагедия заварила известния тв-журналист на частно пътуване в Португалия с част от семейството си и приятели. Оттам той следи за новините около катастрофата с полския президентски самолет.

Според полският журналист не трябва да се прави пряка връзка между случилото се преди 70 години избиване на хиляди офицери край Катин и трагичната катастрофа в събота, при която загина полският президент и част от държавния елит. „Не бих казал, че може да се прави сравнение между случилото се преди 70 и това, което стана това. Това бяха военни жертви, един геноцид, извършен от Сталин в една друга епоха. Сега сме в други отношения с Русия и това, което стана няма общо с това къде се случи.  Важното е, че се случи - това е най-голямата трагедия за Полша от времето на Втората световна война", каза още за Дарик Урбански.
 
Според него, както и в България, и в Полша въпросът за подновяването на самолетния парк на властта е бил обсъждан много години. „Говореше се често за смяна на самолетите. Може би едно добро, което ще се случи след тази трагедия е да се сменят процедурите - първо най-важните личности на страната няма да пътуват заедно в един самолет, и второ - надявам се, че най-после ще се купят нови самолети, което беше необходимо", коментира полският тв-журналист. И добави, че според него след случилото се вече няма да има дискусии дали трябва да се харчат държавни пари за нови самолети за политиците. 
 
Ето какво още разказа Хуберт Урбански в интервю за Дарик:

За нас това е един страхотен шок. Ние и досега не вярваме, че това наистина се е случило. Това за нас е нещо невероятно, въпреки че знаем, че това се е случило с тези хора, които ги познаваме, които са най-големите личности на полската политика, на културата. Тези хора всичките в един момент изчезнаха. Това е един шок, който изживява всеки поляк, независимо къде е - дали е в чужбина или в Полша. От двете ми големи дъщери - едната е на 15 години, другата на 20 години - които са във Варшава, знам че много хора палят свещи, хиляди хора плачат по улиците. Това е една атмосфера, която аз не мога да изживея, защото съм в друг град, който почти не знае какво се е случило. Въпреки това на нас също ни е много тежко. Всяка минута живеем, говорейки само за това, което се случи в Смоленск.  

Заговори се за проклятие. На път за почитането на толкова много жертви, дадени от Полша преди 70 години там, сега Полша пак дава жертви и то от своя държавен елит?

Не бих казал, че има някаква сравнение, защото тези жертви от 1940 година - те са военни жертви и това беше един геноцид, който беше направен от войската на Сталин в една друга епоха. Сега сме в други отношения с Русия и няма нищо общо къде се е случила катастрофата. Това е най-голямата трагедия в Полша от времето на Втората световна война.

Предварителните данни до момента сочат, че проблемът не е технически, не е в самолета, но все пак става дума за един стар самолет. В България също имаше спорове доколко и как властта трябва да дава пари за нови машини, с които да летят държавните мъже. Хората не винаги приемат с добро око харченето на пари за тази цел. Не трябваше ли и при вас да се помисли за нови самолети?

Този въпрос се обсъжда от много години в Полша, както и в България. Говори се много често за смяна на самолетите, тъй като Ту-154 са много стари машини. Може би едно добро, което ще доведе тази трагедия, е, че ще се сменят процедурите. Първо, няма да пътуват най-важните личности на страната заедно в един самолет. Второ, надявам се, че най-после ще се купят нови самолети, което е необходимост от много години. Тук има много дискусии дали трябва да се харчат държавните пари за нови самолети за политически личности. Смятам, че сега вече няма да го има този въпрос.

Очаква се да бъдат насрочени президентски избори. Притеснявате ли се, че след това, което се случи, в страната може да има и политическа, и икономическа нестабилност?

През последните дни съм в чужбина и не съм в течение с вътрешните информации. Аз смятам, че този момент е много важен за Полша и за хората, които живеят в нея. Дали са политици, дали са граждани на Полша. Аз се надявам, че ще преодолеем това. Това е един много тежък момент, в който ще разберем колко струваме като поляци.

Всички да се обединят в един такъв момент.

В този момент политическите игри, политическите състезания, които бяха като една игра, но в този трагичен момент за Полша приоритетите ще са добро за Полша и бъдещето на Полша, и на полската политика.