Светослав Малинов: За мен оттеглянето на Желева е точно навреме
Светослав Малинов: За мен оттеглянето на Желева е точно навреме / cнимка: Sofia Photo Agency
Светослав Малинов: За мен оттеглянето на Желева е точно навреме
25220
Светослав Малинов: За мен оттеглянето на Желева е точно навреме
  • Светослав Малинов: За мен оттеглянето на Желева е точно навреме

Светослва Малинов от ДСБ - събеседник по темата за оттеглянето на Румяна Желева. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. в България Светослав Малинов беше регистриран на второ място в кандидат-депутатската листа на Синята коалиция. Той стана член на Европейския парламент, след влизането в сила на Договора от Лисабон на 1 декември 2009 г., когато България увеличава броя на членовете си в Европейския парламент с един.

Сега трябва да имаме връзка с друг евродепутат, г-н Светослав Малинов. Здравейте, г-н Малинов.

Здравейте. Още не съм станал евродепутат. Благодаря.

А, вие ще станете, когато добавим още едно място.

Да, да, тече процедурата и трябва да изчакаме комисията.

Добре, хайде да... мисля, че днес четох някъде, че сте рожденик.

Да, това вече е вярно.

Това вече е вярно. Значи честит рожден ден.

Благодаря.

Малко по-рано ви поставих на място, което... вече сте тръгнали натам.

Да, така е.

Та как оценявате връщането на г-жа Желева - закъсняло, удачно?

Очаквано, неизбежно и, бих казал, точно навреме, тъй като все пак официално становище на комисията по изслушването все още няма, но предстоеше. В този смисъл мисля, че то беше точно навреме. Утре по това време вече би било късно.

Да, ама и сега не е ли късно, след като вчера стана ясно, че конфликт на интереси нямало, но в комисията по развитие гласовете а-ха да натежат, че тя се е представила не както трябва и няма компетенциите да оглави този пакет.

Точно заради това подобни моменти най-добре се усещат от хората, които в самите групи в Европейския парламент. Аз съм убеден, че например за част от публиката, особено тази, която беше враждебно настроена, оттеглянето е много закъсняло. Но за мен то е точно навреме. Аз бих казал следното - от днешния следобед нататък вече би било необяснимо защо тя не е оттеглена като еврокомисар.

Впрочем преди два дни, когато имаше възможност да поиска повторно изслушване, г-жа Желева отказа такава процедура. Тогава беше критикувана затова, защото няма как да я накарат насила да бъде изслушана, трябва де  по нейно желание. Не беше ли още тогава знак от нейна страна, че тя върви по-скоро към такова действие?

Откровено казано, това беше отказ на Европейската народна партия. Често пъти се бъркат позиции на партии с позиции на личности. Европейската народна партия не пожела и не желае да се влиза в процедури на повторно изслушване. Така че тук г-жа Желева просто се е подчинила на решение на ЕНП.

А дали е решение на ЕНП решението й да се оттегли?

Да, то е принципно, защото идеята беше оттук нататък да се върви с бързи крачки и позицията на ЕНП беше да се подкрепи г-жа Желева, за да може на 26 януари да има гласуване. Като оставим всички останали страсти настрана, в малка институционална криза изпада Европейският съюз, тъй като и без това нестабилната от юридическа гледна точка настояща комисия, изглежда, ще продължи да бъде Европейска комисия, както се казва, в оставка и не е ясно кога ще бъде гласуването на новата комисия, тъй като...

Не, аз друго ви попитах.

...вероятността е много малка да стане на 26 януари.

Аз друго ви попитах - дали не е решение и на ЕНП решението на Румяна Желева да се оттегли, както решение беше на ЕНП да не се приеме изслушване нейно повторно?

Това е редно да бъдат запитани директно участниците в този процес.

А сега казвате - малка институционална криза, и сте прав, защото поне две седмици ще се забави гласуването на новата комисия, ами в България какво ще правим? Нямаме си дипломат номер едно.

Това е наистина въпрос за премиера, тъй като безспорно министър, външен, в оставка, и то след провалена кандидатура като еврокомисар, не може да изпълнява дълго време своите задължения. Няма да има може би преходен период, очевидно е, че ще се влезе в режим да се мисли за нов външен министър, но това са директни въпроси към министър-председателя.

Не, питам ви вас...

А той заяви, че има план Б...

Питам ви вас, защото имате заместник-министър.

В смисъл... имаме повече от един заместник-министър, говорите за ДСБ ли?

Да, да, да, да.

Това са въпроси за премиер - кой ще бъде неговият външен министър, колко време ще остави...

Да, но като правим анализ, колкото често сте ми гостували, за да анализираме ситуация, фактът, че двама от заместниците са... двама представители на ДСБ, е политическо признание на ГЕРБ, че очевидно кадрови потенциал в сферата на външните работи няма.

И това не е съвсем точно, но това, което имаме в момента и което трябва веднага да се концентрираме, е нашият нов кандидат за еврокомисар. Това е първата стъпка, защото забавянето или не... тук зависи и съдбата на Европейската комисия.

Ама то е ясно. Кристалина Георгиева, обявена вече и от Барозу...

Да, това стана в последния час. Следващата стъпка наистина ще бъде разрешаване на проблема с новия външен министър. Това е нещо, което трябва да се разреши наистина лично от премиера и от партия ГЕРБ. Оттам нататък всякакви догадки, които са любими на анализаторите и на журналистите, би трябвало малко да попрестанат, защото и без това влязохме в една ситуация, която не е приятна за нашата страна.