Стефан Димитров за архитектурата в музиката
Стефан Димитров за архитектурата в музиката / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency

На 11 декември Стефан Димитров и 177 негови специални гости ще бъдат на сцената в зала 1 на НДК. С празничния концерт Baby Blue един от най-добрите български композитори ще празнува 60-годишнината си заедно с Богдана Карадочева, Васил Найденов, Йорданка Христова, Фамилия Тоника, Михаил Белчев, НЛО, Тони Димитрова, Ваня Костова, дует Шик, Благовест Аргиров, Трамвай №5, Недялко Йорданов, Любо Киров, Поли Генова, Боян Михайлов.

Композиторът на песни като "Сбогом, моя любов", "По първи петли", "Безнадежден случай", "Нека да е лято", "Тежък характер" е ВИП гостът в "Ники Кънчев Шоу".


Тежък характер ли си?

Да, понякога съм много тежък характер.

В какво се изразява?

Има дни, в които не ми се говори с никого и не говоря, това е тежък характер. От друга страна, ако ме обидиш или се скараме с теб, на втория час ще ми е минало. Не помня зло.

В петък е голямата дата и ние веднага искаме да те наградим с мил жест от страна на нашите приятели от строителна фирма Крит. Взимам повода и те питам има ли една песен архитектура?

Цялата музика е архитектура и се изгражда по някакви принципи. В музиката има математика, има архитектура. Както една сграда може да изглежда много лека, може да изглежда и много тежка; може да е функционална, а може и да не е функционална.

Писал ли си песни от тавана надолу? Например да измислиш кантото и после да чакаш да узрее и другата част.

Да, имало е и такива случаи, но минава време, гледам текста и изведнъж текстът започва да ми говори музикално. Трябва да има архитектура в текста, той трябва да бъде ритмичен.

На кои поети се доверяваш на сто процента?

През тези години се оказа, че много песни съм написал.

Колко? Според мен 500 имаш.

Не съм ги смятал, но сега като правих селекция за този концерт, ще бъдат изпълнени около 40 песни и доста останаха под чертата. А за поетите - това са Миряна Башева, Маргарита Петкова, Жоро Борисов, Михаил Белчев, Богдана пише много хубави текстове... И кой ли не още.

Как работиш с тях и съответно как работиш с певците? Аз си представям, че Васко Найденов ти звъни и пита: "Стефчо, имаш ли нещо ново".

Не, една песен е обща работа, трябва да се създаде бригада, екип. Трябва да имаш музиката, текста, певеца, аранжимента и записването. С всичко това се занимават около десетина души.

Стефан Димитров за архитектурата в музиката
netinfo

Цялото интервю със Стефан Димитров от "Ники Кънев Шоу" чети в Zar.bg