Стефан Данаилов иска българите да върнат самочувствието си
Стефан Данаилов иска българите да върнат самочувствието си / Sofia Photo Agency
Стефан Данаилов иска българите да върнат самочувствието си
45598
Стефан Данаилов иска българите да върнат самочувствието си
  • Стефан Данаилов иска българите да върнат самочувствието си

Стефан Данаилов, кандидат за вицепрезидент на България от БС, номер 8 в бюлетината.

Защо точно България трябва да бъде единствената държава в Европейския съюз, която има вицепрезидент?

Това трябва да попитаме уважаемите създатели на българската конституция 1991 година.

А прави ли са били да сложат според вас вицепрезидент?

Ами те със сигурност са го направили с презумпцията, че ако, не дай си боже, се случи нещо с президента, то и така е записано, той да поеме функциите на президента. И ако няма такова състояние да го поеме, тогава председателят на Народното събрание става временно изпълняващ функцията президент. Така е поне в конституцията.

Никъде в Европа го няма това обаче.

Ние сме уникални в Европа, не сте ли разбрали досега.

Не, но според вас нужно ли е да има вицепрезидент България?

Абе, честно казано, може да се мине спокойно и без вице, но зависи кой е самото вице, какъв е човекът, който има тая функция. Защото това, което съм убеден, че то зависи от човека. Искаш ли ти да помагаш активно на обществото и гражданите, които са те избрали, и на президента в решаване на важни проблеми, дали реформаторски или от важен държавен характер.

Съгласен ли сте с тезата, че вицепрезидентът трябва много да знае, много да работи и малко да говори?

Абсолютно не съм съгласен, защото никъде, пак в конституцията, не е записано какво трябва да е образованието на вицепрезидента.

Това е теза на Ангел Марин, това е неговият девиз дори на сайта на президентството.

Какъв... не съм го гледал.

Това е девизът, който си е сложил на сайта на президентството настоящият вицепрезидент, че вицепрезидентът трябва много да знае, много да работи и малко да говори. Вие не сте съгласен с настоящия вицепрезидент.

Не съм, напротив, трябва да работи много и да говори много.

Коя е най-важната дейност, в която ще подпомогнете президента?

Ами аз споделих. Значи не коментираме тези правомощия, които той има и по принцип получава традиционно от правомощията, които му възлага президента, които са известни. Но аз виждам, мога да кажа, своята роля като гарант на инициативи, свързани с граждански права, като институция, отстояваща и подпомагаща всяка идея. Против това, което най-много ме тревожи - безкултурието, войнстващата простащина, която виждаме, че се превръща в модел в наши дни. Това, което казах, че в техните правомощия са, да не забравяме, и връзките, и инициативите с българските общности в чужбина. И там трябва да се активира... за запазване на българското самосъзнание в тези общности, а то става чрез активизиране на културните връзки с тях. Да не говорим за темата за училищата зад граница, българските училища, родолюбивите практики от времето. Да ви припомня ли каква функция имаше Национален фонд "13 века" преди години, когато там дарители бяха българи патриоти, живеещи в чужбина. Това е... уникални неща се случваха тогава. Сега тази функция почти замря. Коментирам го, тъй като 4 години като министър по закона бях и председател на управителния съвет. Значи вицепрезидентът може да подпомага, да активира и да търси тези меценати, които са готови да подпомогнат там. Става въпрос пак за българска култура.

Ако вие трябваше да замествате президента на Консултативния съвет за национална сигурност по повод на Катуница, какви биха били вашите предложения за решенията на този съвет по казуса?

Е, сега чак толкова не съм се вживял в това, че ще ставам вицепрезидент, за да анализирам. Аз, първо, не знам, не съм присъствал никога на този съвет, защото когато се събереш с опозиция, е много интересно, защото всеки иска да извади някакви дивиденти, особено с Катуница. Това беше ясно, помните какви бяха коментарите на опозиционните сили, които участват в тоя съвет. Но коментарите, поне от вас, журналистите, не бяха добри, но аз не мога да коментирам нещо, което не знам какво е и не съм се запознавал с функцията на консултативния съвет.

По друг начин да ви попитам, какво решение според вас е важно да се вземе след Катуница?

Какво решение е важно да се вземе след Катуница? Ами ще излезе то доста емоционално. Емоционално, но едно съм сигурен и нищо ново няма да кажа, това е, че явно държавата се забави в тоя процес. Доказа се, че законите в България не се изпълняват, независимо дали са цигани, дали са българи, това се доказва и сигнал, много важен. . . сигнал, много важен, че това не бива да се допуска, за да отива във фразата на етническите проблеми в България.

Вие ще помилвате ли...

Това е сериозна камбана. И най-важното е, те ако не са разбрали, не знам кой да го разбере - има социално напрежение, това предизвика и Катуница, в цялата страна. Тук не става въпрос само за Катуница. Катуница беше искрата.

Ще помилвате ли осъден за убийство или даже в контекста на Катуница за поръчителство на убийство?

Това е много... сложен казус е. Значи зависи експертите и закона, защото той не застава... идва едно име и решава - този ще го пусна или не. Тези документи минават през много етапи на правосъдието, на системата, за да разпишеш едно помилване.

Да, но на края вие взимате решение. И идват и ви казват - този човек е поръчал убийство или извършил убийство. Казват ви различни аргументи и в двете посоки, но казусът е морален най-накрая. Затова и вицепрезидентът взима решение.

Става въпрос, че това, че аз не съм юрист в някои случаи може да е по-добре, защото виждаш повече от човешката страна, а не само от точката и буквата на закона. Защото едно убийство може да е предизвикано от нещо, което този, който е загинал, е предизвикал. Възможно е и това. Но...

Тоест да кажем, че ще зависи от това какво е предизвикало убиеца?

Какво е предизвикало, разбира се.

А ще обявявате ли публично конкретните си мотиви да помилвате някого?

Аз мисля, че ще е добре, за да няма недомлъвки след това и накрая... по каква линия и защо. Да се види демек как от време на време някъде из пресата излизаЕ

Понеже сега не го прави настоящият президент, затова ви питам. Вие казвате, че, да, трябва да се публикуват мотивите.

Не знам законът дали го разрешава това. Но аз мисля, че какво има да се крие - вадиш мотивите защо помилваш гражданина, защото той е без граждански права в затвора, бъдещия гражданин, за да се знае защо.

А ще давате ли българско гражданство на всеки втори, който го поиска? Впрочем...

А няма, много здраве имат...

В момента сегашният президент на практика е давал на всеки втори от тези, които са поискали.

Ама виж сега, значи при президента отиват крайните документи, които са минали през правосъдие, през емигрантски власти, през ДАНС... те са много. Но аз много добре разбирам и мотивите на граждани от Македония да станат български граждани.

Но отговорът е по-скоро не, по трудно ще давате гражданство.

Абе по-трудно не знам, но...

Не на всеки втори.

...не трябва да бъде, така, безразборно. Все пак и какъв принос имат за България тези хора. Ти ставаш български гражданин, какъв ти е приносът в моята любима родина. За мен това е важно.

А интересно дали ще разговаряте лично с всеки, комуто давате българско гражданство. Питам ви, защото законът изисква да знае български език този, на когото ще давате... с някои изключения.

Ще ги спукам всичките тогава.

Ще говорите ли лично, като дойдат накрая документите и там пише, че всичко е наред, вие ще...

Всичко е наред... Хайде да не е с всеки, ама мога, зависи и колко хора искат гражданство, разбираш ли, ако са 10, нямаш проблем да говориш с 10 човека. Но ако са 100, поне с 10, наистина за да усетиш какво е. И в края на краищата в документите сигурно някъде ще има нещо, което ще ми направи впечатление, да го призова и да го чуя, аджеба, български знаеш ли.

А ще използвате ли тази законова възможност да давате българско гражданство на артисти, без да отговарят на условието за останалите кандидати? Впрочем това е позволено за спортисти, учени, бизнесмени.

За артисти няма, нали знаеш, в смисъл досега няма такъв случай. Аз копнея да дойдат големи артисти, известни артисти в България, макар че България има достатъчно артисти. Но ще ми е любопитно как моят италиански колега артист ще поиска българско гражданство.

Но иначе бихте давал?

Защо да не му дам, ако пък хареса някоя българка.

А ще уважавате ли искания за освобождаване от българско гражданство, за да бъде придобито чуждо гражданство?

Ще имам... вътрешна съпротива имам. На първи прочит ти казвам. Затова защото аз познавам такива хора, които се отказаха от българското гражданство, за да получат австрийско например. Ами значи те не се чувстват българи и по-добре го пусни да си става австриец...

Тоест, по-скоро отговорът е да, да ама...

Да. . . но ще зависи при какви обстоятелства.

А ще давате ли убежище на бежанци от арабски държави, от други страни от Африка, Азия?

Ако... има закон за бежанците. Ще го изучим, при това аз се надявам, че ще има съответно и съветници по тези въпроси...

Не, пак въпросът е принципен за политика, която би водил вицепрезидентът, натоварен с даването на убежище.

Вижте сега, пак шаблонно ще отговоря, но истината е, че ако има принос и полза за България, защо не...

А не по хуманитарни причини, че тези хора са бедни...

...някоиЕ са и хуманитарни...

...преследвани...

Има факти, които... потресаващи... за едно момиче арменче, не знам помните ли тоя случай, тя колко време го чакаше докато излезе той от бежанския лагер, за да се оженят. Има такива обикновени, нормални хора, които друга емоционална връзка и нещо... би трябвало да им се помогне, за да оцелее това семейство, и то в България. Разбираш ли...

Тоест, отговорът е по-скоро да, ще давате.

По-скоро да, да.

А за кои длъжности в държавата според вас президентът трябва да ви превъзложи да извършвате вие назначенията?

О, това не знам. Не съм навлязъл в материала толкова много.

Ще дам пример от вашата област. Например президентът има квота в Съвета за електронни медии. Смятате ли, че трябва във вашия случай с Ивайло Калфин той да ви превъзложи вие да се занимавате с хората в СЕМ?

Ами това е логично, то е логично да го превъзложи на мен, защото най-малкото преди години съм бил и член на СЕМ, на първия СЕМ между другото, и като депутат толкова години работя и в такава комисия. Така че мисля, че тези права ще се наложи да ми ги предостави.

Дайте пример каква задача оправдава пътуване на вицепрезидента за държавна сметка в чужбина?

Абе, аз нямам впечатление, че вицепрезидентът пътува много. Самият аз, за спокойствие аз не обичам да пътувам и ако някой проследи пътуванията ми като министър, те са били само, когато има съвет на министрите някъде от държавите, както да речем председателство имаше Франция, или в съвета е имало важни обсъждания. Те са. . . или пък трябваше да пътувам не отделно, а в делегацията на президента по подписване на договор в сферата на културата, така че когато има необходимост, държавна, и се счита. . . Все пак да не забравяме, че международникът е Калфин, няма две мнения по въпроса. . .

Не, понеже давахте пример за българите в чужбина, значи може би. . .

. . . това, по тази линия, естествено. . .

Според вас вицепрезидентът би трябвало да пътува често до Македония, Молдова, Сърбия.

Ами, това спокойно мога да го извърша и аз, тъй като имам повече контакти сред обикновените хора в тия държави. . .

Вие искате ли още правомощия за вицепрезидент?

Не, хич не ми трябват повече правомощия.

Не, твърдо не?

Не, не, не.

А одобрявате ли първото решение на Джералд Форд като вицепрезидент, който, встъпил в длъжността на президента, да освободи от наказателна отговорност предшественика си Ричард Никсън за "Уотъргейт"?

Ами, то се е наложило, макар че нашият президент, българският, няма такива правомощия.

Ако станете президент, може да помилвате, нали? Интересно е в такъв морален казус как бихте се държал вие, като Форд или не като него? Това е тая история, Никсън подслушвал своите опоненти в президентската кампания, журналисти го изнасят, скандалът "Уотъргейт".

Да, да, това е ясно.

След това Никсън се оттегля, подава оставка, принуден е да подаде, идва заместникът му Форд, вицепрезидентът Форд, и първото, което прави Форд, е да опрости Никсън за това, което е направил с "Уотъргейт", за да не бъде съден и наказан.

Аз не мисля, че. . . Не, не мога да коментирам. От морална гледна точка, в името на запазване повече, как да кажа, името на самата институция президент. Това е. . . Щатите са президентска. . . те не са парламентарна република като нас.

Не, уловката на въпроса, г-н Данаилов, е дали екипността ви с Калфин ще е по-силна от закона, т.е. дали ще предадете Калфин? Форд не е направил така с Никсън, в името на наказанието за извършено престъпление.

О, аз ще бъда може би по-краен. Ако аз направя такова нещо, не бих искал да бъда помилван от президента, и ако той извърши такова нещо, едва ли той самият ще поиска да бъде помилван от изпълняващия функция президент.

Тоест с две думи, с една дума, не одобрявате това, което е направил Форд? Да отидем друга аналогия по света. Одобрявате ли първото решение на Владимир Путин като наследник на президентския пост на подалия оставка Борис Елцин, да му осигури привилегии?

Абе, малко славянска работа ми звучи това.

Не го одобрявате и това?

Не го одобрявам, да.

А кой е впрочем вицепрезидентът в световен мащаб, от който се възхищавате?

Няма такъв. Няма такъв, защото, честно казано, не съм се интересувал от вицепрезидентите на тези страни, където има тази функция вицепрезидент, за да коментирам.

А в случай на несъгласие с президента бихте ли подали оставка като вицепрезидента на Жельо Желев Блага Димитрова през 1993 г., или бихте останали на поста, за да отстоявате позициите си?

Ако съм изчерпал всички възможности и не се е случило, при такива обстоятелства бих напуснал.

По искате да приличате на сегашния вицепрезидент Ангел Марин?

Ангел Марин е оратор много интересен. Той има невероятно красноречие.

Ама казвал, че вицепрезидентът не трябва да говори. Това му е девизът.

Е да де, ама той обича да говори и говори хубаво. Аз съм присъствал на няколко места, където съм го слушал как говори, като актьор даже съм му завиждал на речта, изказа и логиката на това, което той говори, той не чете, което е качество.

А по кое не искате да приличате на сегашния вицепрезидент.

А, не само, че не искам, ами и да искам не мога да приличам на тази негова изрядна армейска стойка, която има.

Не искате да имате армейската му стойка?

Не ща и не мога.

Ако сте на място на кандидата за президент, с когото сте в една двойка, коя негова грешка в кампанията до този момент не бихте допуснал, къде бърка Калфин?

Аз не виждам никаква грешка и някой къде е видял тази грешка. При това пак искам да кажа, че ние не сме непрекъснато заедно с Калфин, за да му следя грешките. Значи, аз трябва да следя изявите му в телевизията и тогава да споделя някоя грешка. Ако е политическа грешка, с която съм вътрешно несъгласен, ще си има проблеми с мене, но до този момент няма такава случка и посоката, в която се движим, тя е една.

Защо вицепрезидентът трябва да има точното вашето образование, вашата професия? Защо България трябва да има вицепрезидент артист?

Защо трябва да бъде артист, ами, то това е уникално бе, да бъде за първи път. . . кой. . . един, два, три, четвъртият вицепрезидент да е артист, то е чудесно, но аз, мисля, че вицепрезидентът трябва да има, когато има кауза, и всеки образован човек с позиция би казал същото...

Кой е любимият ви виц за вице? Сещате ли се някой?

Какво, какво?

Виц, анекдот за вицепрезидент.

А за вице, абе ти излез по улицата и попитай кои бяха вицепрезидентите на България в предишни години, и те ще трябва да се замислят хората. Това много пъти го казвам.

Тоест искате да сте такъв вицепрезидент, че да има вицове за вас, така ли?

Ами вицове трябва да има за мен. То ако за мен няма вицове, за кой ще има. Ама за да има вицове за тебе, ти трябва да си в съзнанието на хората, твоята визия да е при тях. И това ще бъде, това ви го гарантирам.

Ще ползвате ли специален режим на движение в България? Ще чака ли колата ви на светофари?

Аз съм нормален гражданин. На моята възраст не бързам за никъде. Ако, разбира се, има спешен случай, от рода на Катуница, бих използвал тази привилегия.

В резиденция "Бояна" ли ще живеете?

А, първо, не знам къде живее вицепрезидентът. Аз зная къде живее президентът, а аз си имам много хубав дом и ще си живея в него.

А ще продължи ли да работи досегашната си работа вашата. . .

Моята съпруга отдавна не работи.

А тя е... на пенсия. А ще бъде ли активна впрочем като съпруга на вицепрезидент - да се занимава с благотворителност, някакви други. . .

О, ами ще видим, тя е много особена моята съпруга. Тя е по някой път крайна и всичко директно в очите, което не е много подходящо за вицепрезидентска съпруга. А от друга страна е много... човек, който е състрадателен и преживява болката на хората. Така че. . . мисля, че ще бъде и полезна с втората си част, но и с първата на. . .

Вие от какво се лишавате, за да станете вицепрезидент? От какво ще се лишите?

Е, аз съм си направил преценката. Разбира се, че това променя в известна посока това, което аз бях, така да се каже, намислил за остатъка от живота ми. . .

Какво бяхте намислил вие?

О, ами за изкуство, за кино, за... филм да режисирам и т.н., но все още... ще дойде моментът, когато ще взема това решение. Нека първо да се случи това, за което сме тръгнали, и след това ще видя, но. . .

Ще играете ли във филми, ако станете вицепрезидент?

Ами, защо да не играя бе, братко?

Не, аз питам. Възможни са и двете гледни точки.

А възможни... разбира се, разбира се, когато няма конфликт на интереси, конституцията не ми забранява. Не мога да имам стопанска дейност, не мога да бъда депутат, обществени функции, като фондации и т.н., но може би. . .

Авторски права на артист-изпълнител може да упражнявате.

Моля?

Имате право на авторски права да си упражнявате.

Ами, разбира се, разбира се.

А в театър ще играете ли впрочем?

Това е големият проблем, тъй като в театъра има 40 или 50, 60 репетиции, в които... те са, не може да се съобразява трупата с моята заетост, но мога да си. . . спектакъл, представление, което, първо, да не бъде от кора до кора, както се казва, и на ролята, и да мога да не преча нито на едната си работа, нито на трупата, с която ще я правя тази роля, както между другото съм репетирал, когато бях председател на Комисията за култура в 39-то Народно събрание. И тогава извадих една пиеса, която беше много добре приета, но я спрях заради ангажиментите ми като министър - "Жените на Джейк". Той се репетираше... вечер бяха репетициите и имам доста мои колеги, участвали заедно с мен. Но, не, трябва нещо да се изиграе все пак. В края на краищата и вицепрезидентът има почивни дни, нали, полагат му се, и спокойно мога да извърша тази прекрасна дейност, както много добре. . .

Колко сътрудници ще имате като вицепрезидент?

А сътрудници имам и зависи какви правомощия ще ми възложи уважаемият г-н Калфин, но няма да са много във всички случаи.

Според вас трябва ли законът, да го прочета цялото му име, за някои права на лицата, които са били президенти на Република България, да се разшири и за лицата, които са били вицепрезиденти, след края на мандата и вицепрезидентът да има право на държавни възнаграждения, офис, кола.

Виж какво, ние започнахме от въпроси. . . извинявай, че говоря на ти, ама така - има ли нужда въобще от вицепрезидент. Затова аз смятам, че на вицепрезидента такива привилегии не са му нужни, и затова вицепрезидентите също трябва да бъдат хора, които са тръгнали от позиция и когато приключи тази негова дейност, той да продължи да развива това, с което се е занимавал преди това, в смисъл не е само политическата кариера, която... да се чудиш какво да го правиш след като излезе от президентството.

Не, аз питам заради примерно по-предишния вицепрезидент Тодор Кавалджиев. В него има едно огорчение - той дава редица интервюта след вицепрезидентството, че е бил изключен от управляващите от кръга на тези, за които държавата ще се отнесе с уважението, с което се отнася към бившия президент, като му дава възможност да има офис, автомобил за държавна сметка.

Вижте, все пак отговорностите на президента са многократно по-големи отколкото на вицепрезидента. Аз не смятам, че е нужно такава привилегия да има след като приключи мандатът на вицепрезидента.

Накрая може ли да кажете с едно ясно изречение - защо всъщност искате да сте вицепрезидент на България?

Защо искам да съм вицепрезидент на България?

Да.

Защото искам българите да върнат своето самочувствие на хора, които живеят в достойна държава, с достойнство да бъдат приемани в европейската общност и извън Европа, това, което липсва днес, и колкото и романтично да звучи, възстановяването, връщането на усмивката на моя народ. Нещо, което... българите имат едни от най-хубавите усмивки, които вече ги няма за съжаление.