Слави Бинев: Самото име понякога работи за хората
Слави Бинев: Самото име понякога работи за хората / cнимка: Sofia Photo Agency
Слави Бинев: Самото име понякога работи за хората
25217
Слави Бинев: Самото име понякога работи за хората
  • Слави Бинев: Самото име понякога работи за хората

Евродепутатът от "Атака" Слави Бинев - събеседник по темата за оттеглянето на Румяна Желева.

И какво стана сега? В събота в "Станция Нова", докато си говорихме с вас, посъветвахте Желева да не спира да плува, обаче тя се отказа в средата на басейна?

Ами, едно са съветите, друго е тяхното изпълнение. Понякога човек трябва да се вслуша в гласовете в собствената си душа или тези около него и да последва това, което може би е неизбежно да направи. А и мисля, че в един момент това беше може би най-достойната постъпка, защото нещата отидоха в едни, така, по-неприятни измерения.

Г-н Бинев, обаче резилът си остава. Закъсняла ли е тази постъпка? Даваме си сметка, че освен че напълнихме световния печат с анализи за това знае ли Желева къде е Грузия и има ли участие във фирми, докато е била и евродепутат, пък и кандидат за еврокомисар, толкова късното оттегляне ще ни остави още седмица в печата.

Жалко, жалко, че срамът не остана само за нея, той някак си като че ли заразно се разпространи и сред останалите депутати и тук, общо взето, нямаше опозиция, която да спечели от това, че управлението в момента губи. Тоест абсолютно всички излязохме с доста оцапани физиономии, защото ние сме тук на терен, дето се вика, най-отпред, на предна линия и всички носим по малко от срама за това, че сме едни от малкото, които атакуваха. .. може би единствените, които атакуваха личния си избор.

Антония Първанова как е днес?  

Ами... не съм й мерил температурата, но сигурно не е висока.

Ама усмихната ли е? Доволна ли е от това, което се случи?

Ние тук се научихме между другото да се усмихваме и тогава, когато не е толкова до усмивки, но...

А, от тия лицемерните усмивки, научихте ги, тия изкуствените, лицемерните.

Научихме ги много бързо, въпросните неща най-бързо се научават.

Между другото днес българският печат пише, че Румяна Желева имала още една фирма, голяма разработка на в. "Труд", в която нейният шеф на кабинета отказва, чието име, съжалявам, не помня, затова няма да цитирам, отказва повече подробности. Според изследването на колегите г-жа Желева и към момента е управител на тази фирма. Какво според вас я накара да се оттегли именно днес?

Ами, не, то вчера между другото... аз, моето лично мнение по въпроса... моето лично мнение по въпроса е, че всъщност нейното оттегляне е свързано с едни последни виждания, които имаше на най-високо ниво тук в Европейския парламент и може би, така, не са могли големите играчи да се договорят на определено ниво.

А и вчера тази комисия, която заседаваше по...

Не, не, не говоря за комисията, комисията отчита нейното техническо представяне, докато тук има все пак и политическа воля, която трябва да се изпълни. И, така, имах, имахме, почти всички имахме информацията, че определено има такива разговори, на такова ниво. Явно не са били в тази посока, която ни е трябвала на нас. Истината е, че...

Сега, освен че сте се научил да се усмихвате лицемерно, сте се научил да говорите и дипломатично. С това, което ми казвате, впрочем ми казвате, че е имало натиск тя да си тръгне.

Ами, много е вероятно. Аз мисля, че никой от нас няма съмнение, че след... може да не е било натиск, може да е била една допълнителна информация, която да я е накарала тя да вземе това решение. Когато човек види, че в края на краищата брегът се отдалечава, вместо да идва по-близо, той вече няма, той няма много голям изход в този момент.

Кристалина Георгиева е по-добрият кандидат. Спомням си, че Борисов каза - имаше и по-трагични кандидатури от нашата, след изслушването на Желева. Сега май няма по-добра от нашата, защото г-жа Георгиева има много добра биография.

Ами, аз лично не я познавам. Знам само, че наистина е авторитет, въобще във висшия ешелон на мениджмънта и наистина е човек, който само името му вдъхва доверие и определено самото име понякога работи за хората. И определено това, което видяхме към Румяна Желева, няма да го видим към нея - като агресивно поведение и като недобронамереност, почти съм сигурен...

Имате ли притеснение, че ГЕРБ няма да излъчат добра кандидатура за наследник на Румяна Желева за поста, българския пост на външен министър, защото това е много важен пост?

Аз нищо не мога да ви кажа по този въпрос.  Смятам, че ГЕРБ трябва първо наистина да седнат и да направят една инсценировка на цялото положение, да си извадят изводите. Най-важното е при проблемите човек да си вади изводи и да не ги повтаря, това е най-важното нещо.

Последен въпрос наистина, г-н Бинев, защото разбирам, че там заседанието ви продължава, бихте ли посъветвал премиера да мине към онзи вариант, за който в България много се писа, вероятно и вие сте информиран, той да поеме временно и поста външен министър? Помните, спрягаше се такава вероятност.

Ами, той тогава трябва да поеме и вътрешното министерство направо и... Не знам, според мен това е било в миналото време, в минало време е можело да се, така, да се дублират постове, но сега нещата изискват и голям професионализъм, и голяма подготовка, а и действително виждате, че едно правителство работи, непрестанно му се създават и клопки, и капани, и проблеми, с които трябва да се справя. Мисля, че човек може да се концентрира само върху едно нещо, да бъде или, така, като министър-председател той да бъде големият надзор над цялата работа на останалите хора или наистина да се концентрира върху детайлите и проблемите, които има всяко едно от тези министерства. А аз мисля, че времето на енциклопедистите е минало отдавна.