С какво ще се занимава новата подкомисия за отчетност за публичния сектор?
С какво ще се занимава новата подкомисия за отчетност за публичния сектор? / netinfo

Интервю на Миглена Георгиева с Петър Кънев, председател на подкомисията по отчетност на публичния сектор към Парламентарната комисия за бюджет и финанси

Първо, искам с много условности да кажа, че мисля, че е малко рано на втория ден от създаването на такава комисия да обсъждаме нейната работа, но чисто информационно мога да ви съобщя, че в Европа само България и Румъния нямат такива комисии. Второ, в Европа почти навсякъде това са постоянно действащи комисии към парламентите. Информацията ми е, че само в Германия това е подкомисия на бюджетната комисия.

Трето, това е една препоръка на Комитета за контрол на бюджета в Европейския парламент в Брюксел, където също има две комисии. Практиката в България е, че от август да ноември се води една люта битка кое министерство да вземе по-голяма част от бюджета и къде да отидат големите пари, след което от гласуването но бюджета, което обикновено става преди Коледа всяка година, настъпва едно пълно мълчание до следващия бюджет. Много често сметните палати и в останалите европейски страни правят своите доклади, като след това препоръките от тези доклади увисват във въздуха, тъй като няма съответната парламентарна подкрепа.

Вчера имахме дълъг разговор с председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров и се уточнихме, че всъщност ще работим много плътно заедно, основно по проверките на Сметната палата. Предполагам, че заседанията няма да бъдат повече от веднъж на две до три седмици. Предполагам, че най-рано края на юни-началото на юли ще преминем към работа.

Подкомисията всъщност с какви въпроси ще се занимава?

В заседанията на подкомисията участва първостепенният разпоредител, това автоматично означава, че в България има 40 първостепенни разпоредители. Предметът на работа на нашата подкомисия е точно проверка на бюджетните разходи на първостепенните разпоредители. Също така обаче в комисията ще се обсъждат и отчети за изпълнението на извънбюджетни сметки и фондове. Това, което твърдо сме се договорили със Сметната палата, ние основно ще работим по проверките на Сметната палата.

Преди или след тях или заедно с тях?

Задължително след тях. Практиката в Европейската сметна палата е, че първо заседанията на подкомисията – там, разбира се, това е комисия – в Европейския парламент са отворени за журналисти с изключение на случаите, когато се касае за въпроси на националната сигурност. Второ, тези заседания са затворени за всички депутати. Трето, обикновено първо се обсъжда отчет на Сметната палата, доклад на Сметната палата по дадена тема, паралелно обаче докладчик по дадената тема не е председател на комисията, в случая не съм аз, а един от членовете на нашата бюджетна подкомисия, който на предното заседание е гласувано и е избран той да бъде докладчик, заедно с докладите на Сметната палата. Наемат се експерти за външни проверки, за да има една паралелност в изводите, които трябва да се направят на комисията.

Този доклад, който го изготвя подкомисията, той ще бъде гледан след това в бюджетната комисия, ще се внася ли в пленарна зала?

Не няма да бъде гледан на бюджетна комисия, този доклад се предоставя на председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси и на народните представители, в това число и лично на председателя на парламента. Оттам нататък вече така наречения президиум на парламента решава как ще се действа по темата – дали ще предприемат законодателни мерки, дали ще се сезират други органи в България за вземане на мерки.

Бюджет’2006 ще мине ли през тази комисия?

Бюджетът като цяло засега не е планирано да минава в комисията. По-скоро проверките ще бъдат тематични, даже темите ще бъдат съгласувани със Сметната палата.

Има ли вече някакъв план за това с кои проверки да се започне?

Не засега има само идеи. Вчера с председателя на Сметната палата проф. Димитров се разбрахме, че след като той се върне от командировка, ще седнем да помислим заедно. По същия начин сме се разбрали и с нашия председател, на комисията по бюджет и финанси другата седмица да седнем и да поработим по програмата поне до края на тази година.