Росен Плевнелиев: Всеки избор е проверка
Росен Плевнелиев: Всеки избор е проверка / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът на България Росен Плевнелиев - събеседник в „Годината” на Дарик:

Цялото интервю може да слушате на Radio.DarikNews.bg

Политик на годината през 2011 г. и през 2012 г., номиниран за политик на 2013 г. От Дарик радио заедно с Пламен Орешарски, Кристалина Георгиева, Ирина Бокова и протестиращия човек. Политик на годината става протестиращият човек. Можем да кажем, че, тъй като ние питаме досегашните политици, можем да кажем, че вашата номинация беше също за протестиращия човек.

Аз категорично гласувах за протестиращия човек в България.

Но вие разбирате всички, които протестираха тази година?

Точно така, разбира се.

Включително и тези февруари, при които…

Точно така, и имам самочувствието си с действията си да съм показал, че съм уважил всички протестиращи в България. Отидох при тези, които протестираха февруари месец. Поканих ги в президентството. А това, което гражданите посочиха като наболели проблеми, го предоставих на всички институции, за да действат. По същия начин беше и юни. Да, имам самочувствието на този политик, който в рамките на инициативата „Диалог с гражданите” отново успя да събере и протестиращи, и контрапротестиращи, като казвам, че никога не съм делил българските граждани на
протестиращи и контра. Те всичките са протестиращи и имат своите искания.

Свидетелство за какво са протестите, г-н президент?

Първо, искам да кажа, че съм безкрайно благодарен за тази покана от Дарик радио и още веднъж просто да поздравя екипа и медията, защото дори днешният резултат с протестиращия човек, който е личност на годината и събитие на годината, аз мисля, че отново се показа обективността и преди всичко и мъдростта на българския народ. А слушателите на Дарик радио отново показаха, че имат много истински усет за това кое е най-важното. Да, най-важното през 2013 г. не е, че имахме три правителства, два парламента, изобщо не беше толкова важно жестокото политическо противопоставяне между политическите сили. Това, което беше важно, че през 2013 г. ние видяхме едно активно гражданско общество, което се върна на сцената. Ние видяхме нова гражданска енергия и зависи от всеки един политик и от всички нас тя да стане градивна и да доведе до позитивни резултати.

Какво искате да кажете на онези, които протестират точно срещу вас?

Аз уважавам тяхното право на протест. Поканих ги в рамките на инициативата „Диалог с гражданите”. Техните предложения бяха чути. Проблемите, които те искаха да поставят на дневен ред, също излъчваха се онлайн и по националната телевизия, пред очите на цялата нация. Това е, което може да направи един президент, да даде глас на всеки.

Те ви атакуваха лично по време на тези…

Личните атаки срещу мен…

Как смятате да затворите темата за имотното ви състояние?

Личните атаки срещу мен са нещо, което ще продължи, аз нямам никакви илюзии, че ситуацията, в която се намирам, от днес за утре ще се промени в позитивна посока. Цялата нация знае кога стартираха атаките срещу мен, кой ги инициира, защо са те.

Кой ги инициира?

Вижте, че в момента, в който аз бях първият и, твърдя, единственият български политик, който на 14 юни след шока и шоковата вълна, която заля всички в България, че един медиен магнат може да бъде поставен за председател на Националната служба за сигурност, аз бях първият политик, който…

На ДАНС.

… излезе… На ДАНС, и каза категорично мнението си. Първият и най-категоричният. И оттам нататък виждате вече медийната група, която стои зад всички атаки, хилядите неверни статии, манипулационни твърдения, ден след ден, час след час. И тук няма разлика между това, което в най-тежките и трудни времена на Държавна сигурност, КГБ, дори и по-назад във времето е практикувано - кажи една лъжа, повтори я 100 пъти и тя ще стане истина. Още повече когато владееш такава мощна медийна групировка.

Ще върнете ли закона срещу офшорните компании, който парламентът приема?

На мен много ми харесва дебатът за офшорните компании. Подкрепям го изцяло и го считам за много закъснял.

Разбирате подтекста на въпроса.

Разбирам, да, разбирам…

Основната атака към вас е, че вие самият имате такива компании.

Колко пъти вече съм се обяснявал по тази тема, няма нужда да го правя още веднъж.

И дали сега през закона ще се противопоставите на ограничението на този вид компании?

На всичките тези внушения, дори не си заслужава и един държавен глава да се обяснява, защото по този начин аз се обяснявам на едни хора, които, след като оправиха българската журналистика, са на път да оправят и българската политика. Но за мен е по-важно, че всеки един дебат по проблемите на нацията, за мен е още по-важно, когато, дори и закъснял, може да е след 20 години, но се поставят темите на дневен ред за ролята на офшорните компании, които и приватизираха държавата, които източиха милиардите на българските данъкоплатци. Аз много харесвам този дебат и много се надявам да се види какво се е случило при обирането на българските данъкоплатци в периода 1993-1997 г., какво се е случило при приватизацията преди това би след това. Аз посочих и бях отново първият български политик, който посочи трите източника, трите каци с мед, от които се развива и обогатява българската олигархия, която е най-големият враг на пазарната икономика и на демократичните устои на държавата.

Трите каци…

Трите каци с мед.

Кои бяха трите каци?

Едната е държавните пари - къде са те, кой ги управлява и как ги управлява. Втората е обществените поръчки - как се случват те и кой отново взима решенията, кой изпълнява и кой работи с държавните милиарди.

А третата каца?

Третата каца с мед е приватизацията. Нека никога да не забравяме, че в края на 1989 г., когато българските граждани изпитаха на гърба си фалита на комунистическата тоталитарна държава и тръгнахме по правилния път и истинския път на европейска интеграция, демокрация от човешки тип, нека да не забравяме, че тогава, освен че приключихме с фалит, но бяха заметени следите на всичко, което е направила комунистическата номенклатура. Но и също така да не забравяме, че именно тогава стартира началото на един икономически преход, който българските граждани посочват като несправедлив икономически преход. И нека да не забравяме, че две поколения между 1945 и 1989 г. са създали активи и благосъстояние от поне 45 милиарда, които впоследствие бяха приватизирани за 5-6 милиарда.

Остава ли загубено доверието ви в правителството? Понеже сам припомнихте онова изявление от средата на юни, тогава вие казахте, че правителството губи доверието ви.

Точно така, бях честен, откровен, казах точно това, което мисля, на нацията и продължавам да защитавам позицията си…

Сега със загубено доверие ли е…

… че с действията си към момента правителството не е повишило нивото на доверие към мен лично като президент, така че да мога да изляза пред цялата нация и да кажа да, в средата на юни аз бях честен, откровен и тогава, когато те извършиха най-големия и най-значимия акт в 24 години на преход на, на задкулисие. За мен това е, назначението на Делян Пеевски е най-значимият акт на задкулисие в българската политика от 24 години. Аз имах пълното право и не се отказвам от това, което направих. Надявам се с действията си…

Нищо не се е променило, правителството не си върна доверието.

Към момента не…

Оставате със загубено доверие в правителството.

Но категорично оставам, първо, отворен за всяка полезна инициатива. Второ, аз съм в ежедневен контакт, комуникация и подкрепям всеки смислен проект и действие на това правителство с ресорните министри, включително с министъра на външните работи, министъра на отбраната…

Кое смислено подкрепихте през тази година, да кажем?

… работя в рамките на моите конституционни правомощия. Аз мога да посоча много примери. Дали е добрата синхронизация между президентството и Министерство на външните работи по някои въпроси, например позицията на държавата за Сирия, която беше много важна, по отношение на кризата в Сирия. Позицията на България по отношение на „Източното партньорство”, ние бяхмен заедно с министъра, както и с министъра на отбраната по отношение на толкова много патриотични инициативи. Включително и да посоча Консултативния съвет по национална сигурност, който показа, че когато имаме кризисна ситуация, в този случай миграционният натиск върху България, държавният глава е отворен и винаги ще подкрепи консенсус. Няма нито едно мое изявление през тази година, което да вкарва изкуствено разделение в нацията. Напротив.

Приемате ли евроизборите да бъдат проверката дали да остане това правителство?

Всеки избор е проверка.

Ако БСП и ДПС спечелят повече депутати от българските места в европарламента, правителството да остане и вие да приемете, че има доверие?

Държавният глава няма да влиза в никакви подобни сметки, защото те не зависят от него, а и аз, докато аз съм държавен глава, няма да ги приема. За мен гласът на народа е важен и същевременно оценката на хората доколко едно правителство е полезно или не, докога да остане или не. Това правителство може да е загубило моето доверие, но то е избрано на база на демократични процедури и механизми, а аз съм се заклел в конституцията и ще отстоявам демократичното развитие и устоите на нашата държава до последно. От тази гледна точка аз съм честен да кажа, че не се доверявам, но спазвам конституцията, работя и подкрепям всеки смислен проект. Изборите са важен момент, в който обаче не е толкова важно да се чуе гласът на президента, колкото гласът на народа. А политическите изводи ще си ги направят политическите партии.

Защо няма да върнете бюджета, след като обявихте много неща, с които не сте съгласен?

Това, което обявих, че не съм съгласен, със съответните аргументи ще отиде по възможно най-демократичната процедура във възможно най-висшия орган на правосъдието в държавата и бранителя на конституцията - най-висшия закон, а именно Конституционния съд…

Говорите за таксите върху ветрената и слънчевата енергия.

Говоря за това, че с едно с действие на правителството се вкарва допълнително хаос, нарушава се елементарното доверие и прогнозируемост на бизнес средата, което със сигурност ще доведе до намаляване на международната репутация на България, която е важна предпоставка за инвестиции и за работни места. Не е просто само десетки посланици, които изразиха своята сериозна загриженост, не бяха европейските финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие, инвестиционна банка и много други. Но просто не може да се прави така от днес за утре и не може ние да се чудим това данък ли е, такса ли е и преди всичко най-важното - ние все още не сме видели устойчива стратегия в сектор енергетика. Това е голям проблем.

Правилно ли беше решението да се спре увеличението на възрастта за пенсиониране? Тук ще си призная, че не проверих дали обнародвахте тези вече промени.

Нека да кажа…

Мислите ли да ги върнете?

Не, те няма да бъдат върнати. Но нека да кажа, че пенсионната реформа в България тепърва предстои. Тя не е правена в последните 15 години. Освен че правителството на ГЕРБ имаше смелостта и отговорността да вземе едно правилно решение, а то беше да се направи механизъм за увеличаване на възрастта за пенсиониране във връзка с демографската криза, която имаме, и все по-голямата неустойчивост на националната пенсионна система. Ние трябва да си даваме сметка, че все повече и повече, и повече под натиск ще бъде изправена финансовата система в България от гледна точка на нереформирания пенсионен сектор и демографска криза. Затова спирането на пенсионна реформа сама по себе си е погрешно решение, но временното спиране, за да може след това да се стартира мащабна и, дай боже, плод на национално съгласие реформа, би било аплодирано и подкрепено от мен.

Подцени ли България проблема с бежанците, с нелегалната емиграция?

България не бе подготвена, всички видяха това в самото начало. Но тук не трябва и не бива да бъде винено само едно правителство или един министър. Истината е, че България е имала планове за до 5000, сега са вече 11 000. Истината е, че натискът по нашите граници в едни пикови и кризисни месеци като август и септември тази година е 10 пъти над средностатистическото и очакваното. Също така обаче е толкова вярно, че правителството е длъжно да действа бързо, адекватно, да ревизира плановете, стратегиите и да се адаптира към бързо променящата се среда за сигурност. Именно затова се радвам, че на Консултативния съвет по национална сигурност постигнахме консенсус и подкрепихме смислени мерки, за да се овладее кризата.

Какво общо европейско решение искате за емиграцията?

Това е тема, по която също така имаме пълен консенсус с правителството. Взехме и решение на Консултативния съвет по национална сигурност и всеки един от нас работи, независимо дали Сергей Станишев или Бойко Борисов, в рамките на техните компетенции и правомощия, като активни членове на семействата на европейските социалисти и Европейска народна партия, дали президентът като висш представител на държавата, дали, разбира се, министър-председателят или министърът на външните работи, свършихме много. Аз съм имал десетки срещи с президенти, министър-председатели на Италия, Гърция, други държави, които са пряко засегнати. Тук бих посочил Малта, Кипър, разбира се, същото се отнася и за много други държавници, успяхме нещо, което не очаквахме да случи преди само три месеца, а именно да вкараме в дневния ред на Европейския съюз, да убедим нашите гръцки приятели, които сега започват своята ротационна роля на председател на Европейския съвет и съюз в първите шест месеца, както и нашите италиански приятели и колеги във вторите шест месеца, ще се случи много. Успяхме също така да постигнем висока степен на физическа, морална, техническа, ако щете, дори и технологична подкрепа за България в тази трудна ситуация. И аз мисля, че докараните по различни канали помощи от Словакия, от Чехия, за милиони евро от Европейската комисия, за, бих казал, още по-големи суми, технически помощи, показват, че българската дипломация и българската държава може да синхронизира действията си и да действа ефективно.

Съгласен ли сте с политиката България да отлага приемането на еврото, дори да не се включва във възможността да участва в банковия съюз на страните, които използват еврото?

От една страна, правителството е право да изчака в момента от гледна точка на това, че примерна задаващият се банков съюз наистина по-скоро ще създаде много важни регулационни механизми, които се отнасят за държавите членки на еврозоната, и е добре България да отдели малко повече време, за да подготви позицията си кога и в кой момент да се присъедини. Но искам да съм категоричен - България трябва рано или късно да го направи. Същото се отнася и за еврото. Да, трябва да намерим подходящия момент, но по никакъв начин не трябва да поставяме под въпрос по-нататъшната интеграция на България с механизмите и фундаментите на Европейския съюз. Защото ние искаме по-силен и интегриран Европейски съюз.

Ще отидете ли на олимпиадата в Сочи, г-н президент?

Това, което към момента е сигурно, е, че министър-председателят е, е заявил своята категорична позиция да отиде на откриването на олимпийските игри заедно…

За Пламен Орешарски ли говорите?

… с българския… да, Пламен Орешарски.

Той беше тук, аз го питах, той каза февруари е далече. Не ми отговори. Вие, вие отговаряте от негово име в момента.

Аз имам този отговор… Аз имам този отговор от Българския олимпийски комитет, които ме информираха за това, че министър-председателят е направил заявка, направил всички необходими постъпки и, разбира се, аз ще се съобразя с това негово голямо желание той да отиде на откриването на олимпийските игри. Разбира се, остава открит въпросът за държавния глава, дали пък да не отиде на закриването.

Вие имате ли желание?

Има време.

Нали разбирате всъщност, вижте как витиевато ви питам...

Нека… Да, да, да.

… но нали видяхте, президентът на Германия каза, че няма да отиде заради Украйна, други президенти обявиха, че няма да отидат заради Украйна.

Нека да разделим нещата. От една страна, Украйна, от друга страна, разбира се, някои много проблемни решения на руското правителство, които дадоха повод на немския президент и други президенти, и, от трета страна, разбира се, българската позиция. Почвам отзад напред. Българската позиция е ясна. Министър-председателят по информацията, с която аз разполагам, ще отиде на откриването. Президентът има възможност и ще прецени в следващите седмици дали и по какъв начин да уважи съответно олимпийските игри и дали да присъства пък на закриването, след като министър-председателят ще отиде. Това едно…

Въпросът е дали ще участвате в един общ бойкот на група президенти.

Сега, вижте, не може да става дума за бойкот. Тук става въпрос за съзнателно решение на всеки един от световните лидери. Немският президент е взел своето решение не толкова заради Украйна, а заради тези много проблемен закон на руските власти, които е свързан с правата на гей общностите. Същевременно мога категорично да заявя, че България, разбира се, има своите специфики и ние ще се отнесем много отговорно към позицията на България. Отново казвам - има време за президента, а иначе България отново ще синхронизира действията си. По отношение на Украйна да, просто да посоча, защото е важно. Аз бях един от най-активните президенти, който подкрепяше европейската перспектива за всяка една от държавите от „Източното партньорство”, и специално отделих на Украйна много време. Аз бях член на групата на президентите, приятели на Украйна, и продължавам да бъда член. Имах няколко срещи с президента Янукович, имах срещи поне с десетина от европейските лидери, включително президента Ван Ромпой, президента Барозу, канцлера на Германия и много други лидери. Заедно с президента на Полша играхме важна роля. Нека да не забравяме, че групата на президентите, които не участват в Европейския съвет, но са представители на структуроопределящи и влиятелни държави като Испания, Италия, Германия, имах честта и аз да бъда поканен в групата „Арайолуш”, отново изявиха много категоричната позиция в подкрепа на Украйна. Свърших много, заедно с министър Вигенин също така работихме за общоевропейска позиция, която се оказа силна, точна… Кое е важно за Украйна? Европейският съюз и всяка една от държавите е да гарантира категорично, че ние държим вратата отворена. Сега е важно украинският народ да вземе своето решение и да вземе съдбата в ръцете си. Вратата е отворена.

Друго събитие от годината, от нашите номинации, е изборът на патриарх Неофит, даже бих казал, че това е единственото с подчертано позитивен знак събитие тази година. Нашите слушатели ще чуят и обръщение специално към тях, което записахме вчера в края на предаването, но да ви попитам за един важен въпрос, свързан с емоциите на църквата. Вие подкрепяте ли джамиите да бъдат дадени, независимо примерно, че се намират в Карлово или в Стара Загора, или в Кюстендил, на мюсюлманското вероизповедание, църквите, независимо че са паметници на културата, да бъдат дадени на православната църква, както тя настоява. Ще подкрепите ли такъв закон, или ще го върнете?

Ще действам по конституция. Нека все пак да е ясно, че към момента законодателният орган трябва да вземе своето важно решение и, разбира се, аз като президент не би следвало по никакъв начин да предопределям дебатите, които ще се случат в парламента, и отговорното отношение, което всеки един български народен представител трябва да вземе сам за себе си, а и парламентарно представените политически сили като цяло. От друга гледна точка няма да скрия своята гордост и радост, че в един много тежък за нацията момент, когато имахме хора, които се самозапалваха, когато имахме невиждани от 15 години протести, Българската православна църква направи един важен и мъдър избор. Аз съм президент, който е декларирал своята безусловна подкрепа за религиозните общности в България, за православната църква, но и за всички останали, които работят не просто само за вярата и за религията, но и за духовното израстване на нацията, независимо на кой господ се кланят. Лично аз съм и първият български президент, който е имал идеята, и се гордея с това, да отиде на гости и на българската мюсюлманска общност и да ги уважи, и да отиде в българската православна църква, и в католическата църква, дори, ако щете, съм пращал писма и на много други религиозни общности, отидох на гости в католическата катедрала, в синагогата. Това е важно, защото аз съм президент на всички българи и на всички религии.

За какво се разкайвате през 2013 г., г-н президент?

Знаете ли, лично аз като човек спя спокойно с това, което правя, но аз съм държавен глава, тук важна е нацията и държавата. Имам своите притеснения, имам своите големи въпроси, които стоят на дневен ред и с новогодишното обръщение, което подготвям, с бъдещите обръщения към нацията, а и с тези, които направих през 2013 г., мисля, че посочих ясно и грешките, и проблемите. По-важното е, че и гражданите го направиха. 2013 г. е годината на гражданина, който от поданик стана гражданин. Голямата разлика е, че гражданинът има позиция, посочва проблемите, участва във взимането на решения и в контрола върху тяхното осъществяване. Всеки българин искам да мине в този процес на голяма промяна, а аз съм убеден, че процесът е изключително позитивен. Това, че не политиците, а гражданите посочиха проблемите, дава силна легитимност. Надявам се 2013 г., която беше годината на повдигнатите въпроси, поставените проблеми и, разбира се, на силната гражданска енергия да се промени и да премине към една 2014 г., която да бъде годината на отговорните и правилните решения.

За какво сте „за” през 2014 г.?

За много неща. Знаете ли как си мечтая да забравим и заровим лошото. Това е Коледа, това е Нова година, всеки българин ще се опита да го направи, да си кажем колко много добри хора има в тази държава и да им дадем път, да разберем, че не е важно дали едно правителство е силно, не е важно дали е силно, защото е силово, а е важно да бъде силно, защото е полезно, защото е фокусирано върху националните приоритети. Това се отнася и за политиците, тези, които не изповядват контракултурата, на която станахме свидетели като най-големия проблем през тази година за мен, на автобусите да спретнем контраавтобуси, на гражданите - контраграждани, на протестите - контрапротести, на студентите - контрастуденти. Нека това да остане в миналото, нека да се пречистим в тези най-светли дни и мигове за всеки един от нас, да си кажем, че това е един народ добър, посветен, че той никога не е забравял идеала на Левски, Ботев и големите патриоти на България, че ние имаме ясна цел, че сме постигнали немалко, но имаме още какво да свършим. Можем да го постигнем само заедно. Апелирам към българските политици просто да заровят томахавките и да търсят съгласие по националните стратегически приоритети. Самият аз ще работя много в тази посока, както и работих в последните две години. Отново казвам, че президентската институция е посветена на съгласието, единението и надграждането по националните приоритети.

Щастлива Коледа, г-н президент. Хубава Нова година.

И аз ви благодаря, на всички ваши слушатели и на целия народ. Благодаря за мъдрия избор, благодаря за търпението, но и за постоянството, с което те се отнасят към своята родина, народ и, разбира се, преди всичко весели, щастливи, светли мигове и празници за всички и една по-добра Нова година.