Остават броени дни до премиерата на големия екран на една от най-атрактивните и нестандартни поредици в шпионския жанр - King's Man: "Първа мисия".

Най-новият й епизод ни отвежда в Англия в годините на Първата световна война за да ни разкрие кървавото начало на легендарната агенция Kingsman. Филмът ще ни направи свидетели на епична битка между силите на доброто и злото, каквато не сме виждали до момента.
Въпреки че, когато се налага изисканите и цивилизовани агенти на Kingsman действат брутално и безмилостно, борбата им няма да е лека – срещу себе си те имат някои от най-безскрупулните престъпни гении на нашето време. Но кои са те? Отговорът - едни от най-свирепите антагонисти в историята – започналия Първата световна война убиец Гаврило Принцип, притежаващата силно екранно присъствие супершпионка Мата Хари и побъркания монах Распутин.

Распутин Kingsman
Форум Филм България

Актьорът Риф Ифанс е във възторг от възможността да играе самопровъзгласилия се за мистик и свещеник Распутин, който успява да измами руския императорски двор, превръщайки се в доверен съветник на Николай II. Според мнозина е бил и любовник на съпругата му императрица Александра.

Распутин Kingsman
Gulliver/Getty Images

Истинският Распутин
Gulliver/Getty Images


И така какво се случва когато лудост и сила се съчетаят в едно, а светът спешно се нужда от спасение? Ето какво споделя актьорът в специално интервю, в което повдига завесата зад един от най-ярките образи в King's Man: "Първа мисия":

Какво ще ни разкажете за вашата роля в образа на Распутин?

Риф Ифанс: Образът на Распутин е известен по целия свят. Той е една от първите исторически фигури, които опознават силата на фотографията и мистерията, която може да крие една снимка. Той е знаел как да позира, дори на някои фотографии умишлено виждаме как е затъмнил очите си, за да си придаде по-голяма мистика. Това е перфектната съставка за сътворяването на филмовия образ на злодей. Нещо, с което нашият режисьор Матю Вон се справи блестящо. Той обаче даде и своя принос към нашия герой – даде му сила, която да го превърне в изкусен боец.


Какъв тип боец е Распутин във филма?

Распутин Kingsman
Форум Филм България

Риф Ифанс: Малко след като приех ролята, Матю ми съобщи, че иска да създаде за него специален вид бойно изкуство. Тази идея му хрумнала след като разбрал, че Распутин в началото е бил великолепен руски танцьор, който изпълнявал грузински танци. Режисьорът и неговият екип измислиха нов вид бойно изкуство, което е смесица от различни близкоизточни бойни техники – амалгама между кунг-фу, джудо, джиу джицу, карате. Всичко това съчетано с танците, които Распутин е владеел. Истината е, че ми отне много време за да успея да се справя с тези предизвикателства на образа, който играя. Мисля, че в крайна сметка се справих и заедно успяхме да направим нещата да изглеждат много необичайно. Распутин успява да вкара своите противници в един музикален световъртеж, нещо като последен смъртоносен танц.
 



Как се подготвихте за тази толкова тежка роля?

Риф Ифанс: Екшън жанрът е нещо, което беше много далеч от мен преди да се заема със снимките на King's Man: „Първа мисия“. Наложи ми се да тренирам много, всеки ден бях във фитнеса. Преди това смело мога да кажа, че единственото ми кардио се ограничаваше в движението по влизането и излизането от душа. След тренировките във фитнеса се отдаваха на репетиции с бойните техники и постепенно надграждах героя на Распутин. Имах чувството, че той винаги е бил образ на свещена духовна смиреност, който всеки един момент може да стане зъл насилник и да изпадне в ярост. И това е пълна лудост. Едно тържество на насилието, което за нас беше страхотно забавление, а за зрителите съм сигурен и че ще бъде и страхотно зрелище за гледане.

Распутин е една много мистична фигура. С какво ви заинтригува най-много, докато проучвахте личността му?

Распутин Kingsman
Форум Филм България

Риф Ифанс: Това е една наистина интригуваща историческа личност, защото се знае твърде малко за ранния му живот и отношенията му с императорското семейство. Мисля, че за да добият представа за него хората, спокойно мога да го сравня с Чарлс Менсън, който успя да хипнотизира едно цяло поколение (бел.ред. Менсън е американски престъпник, известен като водач на псевдокомуната „Семейство Менсън“, зародила се в Калифорния в края на 1960-те години). Това, което не знаех за него е, че по време на Първата световна война Распутин е бил изпратен на фронта с руските войски. Точно тогава той започва бързо да изпада в немилост сред руското население. Нямах представа колко влиятелен е бил той в политическите маневри на Русия в онези години. Знаех, че е имал голямо влияние върху императора и съпругата му и това му е осигурявало много луксозен живот в дворцовия свят. Но ми беше любопитно да науча, че той е бил свещеник, който не е бил официално ръкоположен от православната църква на Русия. По-скоро е бил в ролята на проповедник. И интересно как успява да си проправи път до покоите на императрицата. Всъщност неговата мъжка надареност е нещо, върху което се акцентира във филмовия му образ. За съжаление, аз не успях да подобря това негово преимущество във фитнеса.

По колко време прекарвахте в гримьорната всеки снимачен ден?

Риф Ифанс: По около час и малко дневно. Аз разбрах, че когато трябва да изиграеш толкова ключова роля, гримът е от изключителна важност. Смятам, че часовете прекарани в гримьорната дават на актьорът допълнително време да се адаптира към своя герой.

И как се почувствахте когато за пръв път видяхте отражението си в огледалото с лицето на Распутин?

Распутин Kingsman
Форум Филм България

Риф Ифанс: Бях сразен. Беше невероятно, защото ние имаме фотографски изображения и знаехме как е изглеждал той. Сложих перуката и брадата, но най-важни бяха очите му. Хората казват, че той е имал хипнотизиращи очи. Когато започнахме да работим върху погледите на Распутин, аз се погледнах в огледалото докато седях в стола пред гримьорите и си казах: „Боже мой! Това е истинско зло”. Костюмите ми бяха дело на Мишел Клептън и бяха основно съобразени с образа ми на свещеник. За една от сцените обаче бях облечен с пола, която много наподобяваше тези на дервишите и беше особено зрелищно в бойните сцени, в които изглежда сякаш летя.
 

"King's Man: "Първа мисия" излиза по кината у нас от 31 декември.