Решаването на проблемите е въпрос на усилие на всички институции
Решаването на проблемите е въпрос на усилие на всички институции / снимкa: Sofia Photo Agency

След седмица, изпълнена със събития, министърът на вътрешните работи Михаил Миков беше гост в предаването „Седмицата” на Дарик.

Има ли "Гуантанамо" в България, което трябва да бъде закрито, както новият американски президент Обама закри този лагер, където са малтретирали арестанти, може би справедливо арестувани за извършени от тях престъпления?

Мисля, че паралелът е твърде пресилен. Не може да има "Гуантанамо" в България, защото България е част от Европейския съюз, България е преминала през всичките процедури на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, най-висшия правозащитен. . . най-висшата правозащитна институция. Разбира се, има проблеми, които проблеми са въпрос на усилия от Министерството на вътрешните работи, от прокуратурата, от съда и на цялото гражданско общество да се решат.

Да, обаче някак си се насложиха няколко случая.

Факт.

Какъвто и човек да е бил този арестант – Пламен Куцаров, разследван за отвличания и замесен явно в сложни криминални случаи с някой си друг криминално проявен – Тери Цигането, той починал, докато полицията с него, защото не стана и много ясно от съобщенията ви къде е починал. Дали е починал на детектора на лъжата в Института по психология, дали на път за арестантската килия в полицията на Лъвов мост, дали в болницата. Какво показа вашата проверка?

Проверката не е приключила. Този факт окончателно ще бъде констатиран след нея, но по първоначална информация – по пътя, по пътя към болницата.

И тук започват въпросите. Дали пък не е починал, защото са го набили жестоко?

Мисля, че тези въпроси отговорите им трябва да ги дадат две проверки. Едната проверка, която съм назначил в рамките на МВР, и втората е образуваното досъдебно производство от прокуратурата, което се води съответно от следовател, защото е ясно, че служителите на МВР не могат сами да се разследват.

Да, но вие отстранихте шефовете на Главна дирекция "Противодействие на организираната и тежка престъпност" до завършване на тези проверки, което може да се тълкува и като едно признание или основателно съмнение от ваша страна, че има сериозен проблем в конкретния случай.

Дори да имам някакво съмнение, не бих искал да го коментирам преди проверката, защото тя трябва да очертае най-ясно фактите, фактите по спазване на закона, фактите по спазване на вътрешните нормативи и, разбира се, фактите по случилото се.

Да, ама не отстранихте по другия случай, коментиран миналата седмица, с починалия човек, който от опозицията свързваха с протестите, в едно от районните управления, не отстранихте, докато проверявахте случая, тамошните началници, т.е. в един случай при проверка отстранявате, в друг случай не отстранявате.

Защото първоначалните факти са различни. Първоначалните факти специално за този случай в Четвърто районно полицейско управление показват, че са спазени правилата, при които задържаните лица са третирани, спазени са всички законови предпоставки. Всъщност една скоба тук. Мисля, че този случай от Четвърто районно попадна в един политически вихър и беше употребен от някои политици. Внимателният анализ на фактите включително може да доведе нещата дотам, че някой, който си позволява да казва неистини, да му бъде търсена отговорност. И мисля, че е крайно време служителите на МВР да отговарят за това, което вършат, но и тези, които, смятайки, че това е шега – да обвиняваш някого, без да са сигурни фактите, минава винаги безнаказано, не може да се случи.

Ще се върнем на темата за насилието и протестите, но да приключим със случая от последната седмица. Днес вестник "Труд" предполага, че и случаят със застреляния в "Люлин" Джиджи, и случаят с починалия арестант Куцаров са част от отмъщение на мафията срещу хора, които са ги издали.

Рискуваме, влизайки в една или друга версия, има различни версии, рискуваме, влизайки в една или друга версия, да изгубим цялостната картина. Нека тези, които са отговорни, или това, пак казвам, са полицията, прокуратурата, следствието, да извадят максимално бързо фактите, искаме това.

Част от цялостната картина ли е проблемът с изтичането на информация от МВР, защото, ако тези хора, макар и самите те бандити, да са се съгласили да съдействат на полицията и след това да са убити, защото от полицията някой е издал на бившите им партньори в бандитския бизнес това, че те вече съдействат на полицията, това вече е голям проблем.

Част е. Проблемът с изтичането на информация, проблемът с нелоялно отношение на служителите към службата в МВР, бих казал по-силното – за нездравословни връзки между служители на правоохранителните органи, в частност на полицията, на Министерството на вътрешните работи, и хора, които са от другата страна на бариерата, е проблем и този проблем все още съществува и ние не бива да си затваряме очите пред него.

В този случай обаче нямате отговор още на въпроса?

Още нямам отговор, още нямам отговор, а каквито и съмнения, каквито и версии да имам, не бива министърът да ги споделя предварително, преди фактите да са окончателно изяснени.

А изяснихте ли си по този случай защо е пуснат, защо няма дело срещу Пуфи, от който тръгва цялата тази история, който се бил предал за убийството, заради което след това следва поредица от отмъщения? "24 часа" недоумява. Идва, предава се на полицията и след това изведнъж. . .

Нямаме достатъчно капацитет да анализираме всички актове на съдебната система, макар че този заслужава специално внимание, и се опитваме да изградим капацитет да проследим какво се случва в рамките на съдебната система след приключване на работата в МВР. Това е един въпрос, който. . .

Тоест твърдите, че в този случай не полицията го е пуснала, а на магистратско ниво е въпросът.

Не съм точно запознат с детайлите, но при всички случаи става въпрос за действия в магистратурата.

Аз също започвам да се обърквам с всички тези прякори, кой от кои е и кой какъв е.

Ами, за съжаление почнахме да научаваме много прякори.

Но пък със застреляния Джиджи стои интересният въпрос, пак поставен в анализ на "24 часа", той бил обвинен за кражба на 120 000 лева и го пуснали срещу 3000 лева гаранция.

Сам разбирате, че това е акт на магистратурата. Много често се разминава разбирането за доказаност на вина в рамките на досъдебното производство в МВР, даже и на прокуратурата, защото прокуратурата е водещата в разследването, и преценката на съда за доказаност. Това е големият въпрос в нашето общество.

Големият въпрос обаче към вас е как отговаряте на упрека на магистратите, че вашите полицаи, вашите дознатели не събират годни доказателства? Може би точно в тази седмица не е много коректно да ви задавам този въпрос, когато стана ясно как френска експертиза, доказваща едно към 15 трилиона, че определен човек е извършил тежко убийство в Париж, българските съдилища приемат, че вероятността едно е повече от 15 трилиона.

Аз няма да вляза в спиралата да прехвърлям топката на някой друг. Сигурно и ние в Министерството на вътрешните работи в процеса на изграждане на едно силно полицейско разследване все още не сме достатъчно подготвени. Но в същото време има редица случаи, в които в крайна сметка субективната преценка на съда се разминава с преценката на обвинението, респективно на полицаите, които са събрали доказателствата. И тук е големият въпрос. Нека да има повече светлина, повече прозрачност, повече отвореност. Защо не да обсъждаме, защото големият въпрос е нека да обсъждаме доказателствата и публично тогава, когато има скандални случаи. И то се случва, дали го искаме или не. Мисля си, че отварянето и на правоохранителната система на МВР, и отварянето на съдебната система са част от този процес, който трябва да се случи в България, за да може вярата в държавата да се върне.

Какво показват анализите ви за насилието в деня на протеста на 14 януари? Един родител твърди и тази седмица в "168 часа", че полицаи са блъскали главата на сина му в автобусна спирка. Налага ли се да се блъска главата на когото и да е от добре въоръжените полицаи в автобусна спирка?

Нямам данни за такъв факт, че е употребено насилие неправомерно. Има твърдения в медиите и искам само още нещо да кажа. Трябва винаги всеки случай да се разглежда отделно. Ако този човек е от тези, които с дръжки от знамена, с камъни замеряха полицията, тези, които посягаха и биеха полицията, даже на едно място се виждаше с палка как замахват, ако е оказал съпротива при задържането, то нека. . .

Ама, вие проверихте ли случай по случай това?

Не, не случай по случай. Това, което мога да ви кажа като факти. От тези 22-ма души, прегледани в болниците след протеста, трябва да е ясно, че всичките са заведени в болниците от полицията, това са задържани лица, т.е. има около 12 пострадали полицаи и жандармеристи, някои от тях доста тежко, и нашата статистика показа 22 лица, освидетелствани, или там някъде, над 20 във всеки случай, освидетелствани във военна болница, в "Пирогов" и в медицинския институт на МВР. Всички те са задържани, заведени, освидетелствани, оказана им е медицинска помощ, и то заведени от полицията. И още нещо, при нас към момента в районните полицейски управления, специално помолих за такава справка, няма постъпили жалби. Хубаво, ще каже някой, не вярват на полицията, не подават в полицията. Нека тогава да отидат в прокуратурата. Но фактът, че повечето информация върви през медиите и през политиците… Има политици, които са ходили и са се държали доста вулгарно с полицаите, от организаторите на протеста, ходили са в районните полицейски управления, оказвали са както юридическа помощ, защото те са били може би, може би, казвам, в качеството на адвокати, така и политически натиск. И това е факт от дните на протеста. Но големият въпрос е какво иска обществото. Обществото иска ли ред и къде е границата на реда, кой преценява? Мисля, че съдът е този, който както преценява за престъпниците, ще употребя тази дума, неговата мяра, така трябва да употребява мярата справедливост и законност и по отношение на полицаите.

Не заемате ли твърде едностранна позиция?

Е, никак не е едностранна. Всеки, който. . .

Ще ви прочета какво казва правозащитният адвокат Екимджиев, който е безспорен авторитет и печели много от делата.

И аз го уважавам изключително.

Той казва: Eдна обучена полиция трябва да арестува точно тези, които извършват неправомерни действия. Така че този поголовен бой и каруцарските псувни и закани, които се чуха от страна на полицаи към протестиращите, са абсолютен непрофесионализъм. Тези хора трябва да бъдат наказани. Това звучи логично. Не може да няма един полицай…Хората чуваха по телевизиите как и полицаите псуват примерно. Аз не съм виждал английско боби да псува, каквото и да му правят насреща.

Всеки полицай, който псува, трябва да бъде наказан и по този въпрос съм категоричен.

Е, има ли един такъв?

Нямам информация, но нека да има идентификация, жалба от човека, който казва: този полицай е Х. Същото се отнася, аз съм убеден, че по време на протеста имаше много от извършителите, които не бяха наказани. Не успяха и да ги заловят полицаите. Беше изключително трудно в разгорялата се обстановка да се прецени конкретната вина. Имайте го предвид, че при такъв тип безредици, такъв тип масови мероприятия в цял свят, повтарям, в цял свят е много трудно в този момент да се разсъждава, както в съдебната зала, когато са всички свидетели, и това се решава много по-късно. Знаете, че на втория протест бяха заловени, идентифицирани и заловени двама от хулиганите на първия протест. Цяла седмица тези хора не са били установени. Нека по същия начин да подходим и към полицаите. Всеки, който има, но конкретни факти, нека ги сложи на масата на правосъдието. Защото иначе излиза, че всички говорят за полицейско насилие. И както искат от нас да имаме точните факти, когато едно лице трябва да бъде обвинено и осъдено, нека и този, който обвинява, да скрепи обвинението си с някакви доказателства. Има също и записи, телевизии, всичко това се видя от цялото общество. И още нещо. Нека обществото да помогне тези хулигани, които не бяха заловени и наказани, защото несъмнено има такива. Полицията изпълняваше няколко функции. Да защити, първо, парламента. Второ, след издаване на заповедта за прекратяване на митинга, да въведе ред и законност, защото в закона пише, че са длъжни протестиращите да се разотидат незабавно. От тези кадри, които представихме в комисията, се видяха и усилията на полицията да оповести, за съжаление не беше много чуто и разбрано от протестиращите, заповедта на столичния кмет.

Да продължа още какво казва Екимджиев: Нито за момент не се съмнявам, че сигнал за бомба е имало, и нито за момент не се съмнявам, че този сигнал не е част от цялостната полицейска разработка за дискредитирането на този процес. В този смисъл ръководството на полицията действа брилянтно, за да провали и маргинализира митинга. Според него не случайно ултрасите за допуснати на площада.

Вие знаете, че преди, предния ден ние изпратихме писмо и до Столичната община, в което заявихме много ясно, че има информация, че се готви такова нещо, не чак в такъв мащаб, че се готвят хора, ултраси, фенове, включително и с хладно оръжие, да отидат на митинга.

Ама, според този Екимджиев полицейските ръководства са в тесен контакт с ръководствата на фенклубовете, с които се виждат преди всеки по-сериозен мач, така че е лесно тези хора да се окажат там и да присвоят и провалят митинга.

Ето, ето това е грешка и неразбиране, липса на информация. Да, с фенклубовете и с ръководствата имаше много тясна връзка, включително ръководствата излязоха с декларации, в които призоваваха фенклубовете да не се включват в тази проява. И в същото време не доказва…

…съмненията са, че вие сте го организирали това …управляващите, това каза всъщност и Михаил Екимджиев.

Вижте, тенденциозно, недоказано обвинение. Нека го докаже. Аз просто моля да го докаже, каня го в министерството да го запознаем с цялото развитие на процеса, защото имаше и друг вариант - да не се сигнализира столичният кмет за този сигнал. Вие видяхте, че и по време на протеста се намериха доста взривни вещества, които, включително има пострадали полицаи, които са замеряни с взривни вещества. Видяхте, даже някой пусна, че сме използвали газ. Димките, които хвърляха ултрасите, се намери някой общественик да каже, че полицията е използвала газ. Е, добре де, може ли полицията да е без противогаз и да пуска газ? Тия обвинения, нека, нека да сме наясно. Нека всичко, което се казва, да се прави опит да се чуе и другата страна и да се потърсят обективни доказателства.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.