Първанова: НДСВ трябва да отложи вътрешнопартийната битка
Първанова: НДСВ трябва да отложи вътрешнопартийната битка / netinfo
Жълтата партия трябва да отложи решаването на вътрешнопартийната битка, защото в противен случай съзнателно или не би се включила в чужд сценарий за събарянето на правителството и дестабилизиране на държавата. Това каза в интервю за „Дарик кафе” Антония Първанова, която е в Брюксел.

Ето какво каза още Първанова за Дарик

Това във всички случаи е продължение на много емоционалния завършек на конгреса на НДСВ. Бурята не е отшумяла, но за съжаление това не е бурята на НДСВ, това е бурята в държавата. Ако всички заедно, точно в този момент, много ясно не си дадем представа и не си дадем сметка, че играем в друга сценка и друга роля, а не тази, която си мислим, и тази сценка точно в този момент е събарянето на правителството и дестабилизиране на държавата.

Чия сценка според вас е това и кой се опитва да вкарва НДСВ в подобен сценарий? Мнозина са тези, които виждат вътрешнопартийна битка.

Има достатъчно голям залог на територията на България се развива мащабен конфликт на международни интереси и това тук – в Брюксел, с дебатите, които се водят и с информацията, която има, се вижда много ясно. Наслагват се и просто се използва дестабилизирането в момента на НДСВ, тъй като НДСВ беше останала единствената политическа сила, която на този етап гарантираше опазването на правителството от падане, вследствие на корупционните скандали, които в момента все още не са намерили своето ефективно решение. Ако правителството падне, тези скандали не биха намерили своята прозрачност и българското общество няма да разбере никога какво се е случило, няма никой да понесе отговорност – това е първо. Второ – България е сцена на международни интереси и се използва всеки един момент на дестабилизация в политическите сили, както в коалицията, така и други извън – за да може да се дестабилизира управлението на държавата.

Смятате, че са опасни действията на групата точно в този момент, а групата иска първо изключването на Милен Велчев, второ – ревизия на резултатите от конгреса?

Има много неща, които трябва да се случат в партията и в групата, но лошото е, че докато те бъдат направени по спокоен начин и да доведат до решения, даващи устойчивост на самото НДСВ, така че да го подготвят за участие в следващите избори, ако са местни или евентуално при дестабилизиране на правителството – парламентарна криза и след това правителствена криза, при тази ситуация очевидно е, че НДСВ няма да издържи да се яви на избори и няма да може да намери своето място, но не само НДСВ, но и други политически сили. Сега е моментът да се изчака малко с вътрешната буря, защото точно в този момент интересите на България са пъти по-приоритетни отколкото разчистването на терена в НДСВ и разчистването на проблемите, които са натрупани в НДСВ. Сега, за съжаление, трябва всички да си дадем сметка, че колкото не ни харесва това, което се е случило, то трябва да почака в интерес на българските граждани и на българската държава.

Вие лично имате ли своите съмнения за манипулация на това гласуване, този избор предизвика много сериозен трус в партията?

Това към момента изобщо не е важно. По-важно е, че държавата ни се тресе и ако не искаме да се върнем в едни много тъмни години, в буквалния смисъл и в преносния смисъл, то трябва всички да си дадем много ясна сметка – бойното поле не е в момента в НДСВ.

Бихте призовали колегите си – мнозинството от групата, да не предприемат радикални стъпки с напускане на групата. Виждате ли такава опасност?

Има време и това да се случва. Време, когато могат да се изговорят всички тези неща, в по-друга обстановка да се каже и истината, да се представят документи с доказателства, да се обсъдят всички съмнения, но в момента залогът е много по-голям. Ще се изтървем държавата и ще участваме в схема, която в никакъв случай не е наша, като казвам наша, нямам предвид само НДСВ имам предвид българска.

Вярвате ли, че ще се вслушат във вас колегите ви?

Мисля, че има страшно много разумни хора, само малко, ако се отделят от засегнатото им чувство за справедливост и погледнат за какво се опитват да ги използват, ако малко чуят информация за събитията в момента в България от външни източници, ще разберат много бързо, че това не е тяхната игра изобщо и че далеч не са на предната позиция, а на против използвани по начин, по който да предизвикат дестабилизация.