Проверяват още сигнали от собственици на мандри, изнудвани от Лавчев
Проверяват още сигнали от собственици на мандри, изнудвани от Лавчев / снимка: nvms.government.bg
Проверяват още сигнали от собственици на мандри, изнудвани от Лавчев
23214
Проверяват още сигнали от собственици на мандри, изнудвани от Лавчев
  • Проверяват още сигнали от собственици на мандри, изнудвани от Лавчев

В понеделник следобед Хасковският окръжен съд ще гледа мярката за неотклонение на Леонид Лавчев. Той вече е запознат с  обвинителния акт, като това е станало  в присъствието на защитник. Наблюдаващ прокурор по случая е Павел Жеков  от Хасковската окръжна прокуратура. Пред Дарик той потвърди, че се правят проверки по сигнали и от други собственици на мандри, изнудвани от Леонид Лавчев. Стана ясно, че Лавчев дори е употребил името на земеделския министър като заплаха срещу изнудваната фирма "Булмилк".  С какво друго ги е заплашвал, и какво ще се случи с куриера на парите бизнесмена Тенчо Пасков? Ето какво каза Жеков:

Това е по член 214, ал. 2, т. 2 от Наказателния кодекс за това, че в периода от 9 октомври до 5 ноември в Хасково в качеството му на длъжностно лице с цел да набави за себе си облага е принудил Николай Дялков Славчев от Хасково чрез заплаха с фактическо прекратяване дейността на дружеството да се разпореди противно на волята си със свои пари - сумата от 2000 лв., и с това всъщност е причинил имотна вреда в размер на тези 2000 лв. Заплахата е за фактическо прекратяване дейността на това дружество чрез системни проверки, констатирани нарушения, изваждане от този списък, за който говори министърът на земеделието, от положителния списък, с което фактически се прекратява и дейността на едно дружество, което няма право да произвежда за вътрешния пазар, нито за европейския.

В този период бил ли е господин Лавчев официално в болничен?

Това в конкретния случай няма никакво значение. Предстои да се провери. Има някакви разминавания между това, което каза министърът, и това, което ние знаем, но е въпрос на фактическо установяване. Това е без значение за състава на престъплението.

Каква е ролята на д-р Вълчанов, който е подчинен на господин Лавчев, в тази ситуация?

Д-р Вълчанов като добросъвестен служител по същия начин е изнудван да принуждава тези собственици на това дружество да предадат парите на лица, за които д-р Лавчев ще им каже, които ще действат като куриери. Д-р Лавчев получава парите чрез лице, което действа като негов пратеник. Това лице не е било наясно с фактите, не е било наясно, че извършва престъпна дейност, че участва в такава схема. Именно поради това няма и обвинение. Действа като така наречения посредствен извършител чрез друго наказателно неотговорно лице. В София няма даване на пари, парите са получени в Хасково, където е нанесена и щетата. Приемаме, че ги е получил, защото той действа чрез друго лице. Фактически получаването става посредством друго лице. Служителят Христо Вълчанов е действал съвсем добросъвестно като държавен служител, подал е сигнал на няколко пъти до министерството, получихме и ние сигнал и го отработихме по съвсем коректен, обективен начин. Имаме дублиране на сигнала и съдействие от граждани, каквито са производителите, добросъвестният държавен служител, за което следва да получат и адмирации. Рядко се получават такива неща.

Има ли съмнения, че той е изнудвал и други мандри по същата схема?

Всеки от нас може да подозира, да се съмнява. Това подлежи на проверка, ние работим само с доказателства.

Правят ли се такива проверки?

Събираме доказателства, които и към момента се проверяват. Не са проверени всички доказателства, които са събрани чрез разпити, чрез претърсвания, така че може да се каже, че се правят.