Председателят на СДС-Варна остава на поста си
Председателят на СДС-Варна остава на поста си / снимка: Дарик-Варна
Председателят на СДС-Варна остава на поста си
18507
Председателят на СДС-Варна остава на поста си
Председателят на СДС-Варна остава на поста си
  • Председателят на СДС-Варна остава на поста си
  • Председателят на СДС-Варна остава на поста си

Цанко Цветанов, бащата на обвинения за убийството на Радостина Евтимова Георги Цветанов, няма да напусне поста председател на СДС-Варна. Това съобщи самият той за Дарик-Варна. На 1 април от пресцентъра на синята партия беше разпространено писмо до медиите, в което се казваше, че Цанко Цветанов, заместник-председател на СДС и председател на СДС-Варна, се оттегля от активна политическа дейност. Цветанов е взел това решение във връзка с ареста на неговия син след трагедията, която потресе варненската общественост и цяла България – убийството на студентката Радостина Евтимова в началото на март.

В ефира на Дарик-Варна синият депутат Христо Кирчев обяви, че варненският лидер на сините Цанко Цветанов не е напуснал поста си и продължава да изпълнява задълженията си без много шум. Потърсен за коментар, бащата на Георги Цветанов потвърди, че не напуска председателския пост, а само се оттегля от политическа дейност. Той помолил районните председатели да не го номинират за кандидат за депутат или за евродепутат. Моментът, според Цветанов, не бил удачен да напуска поста си, тъй като щяло да се наложи провеждане на вътрешнопартийни избори. Такива щели да се проведат след изборите за Народно събрание.

Ето какво още каза за Дарик председателят на СДС-Варна:

Това съобщение, което получихме предишната седмица от централата на СДС, какво точно означава? Вие оттегляте ли се от председателското място на СДС-Варна?


Аз се оттеглям от активна политическа дейност, като това се има предвид оттегляне от настоящите парламентарни избори и изборите за Европейски парламент, както също така от вътрешнопартийните избори. Когато се правиха номинациите по райони във Варна, аз помолих районните председатели да не ме номинират за кандидат за депутат или за евродепутат поради тия трагични събития, които се случиха във Варна и където...

Вашето семейство е намесено?

... името ми е набъркано, синът ми е заподозрян, води се следствие. И в предвид на това да няма излишно напрежение, да не се спекулира с моята дейност в СДС, направих, предприех тази стъпка. Също така в предстоящите парламентарни избори няма да участвам активно. Какво значи това? Това значи, че областният изборният щаб на СДС, който съвместно с щаба на ДСБ, те там са съпредседатели, ще извършва основната подготовка по провеждане и самото провеждане на предстоящите избори. На 11-ти във Варна ще бъде подредена листата на СДС в Трети многомандатен избирателен район, тоест той ще бъде първи, втори, трети и т.н....

Доколкото разбирам, съобщението за оттеглянето от вашата дейност означава оттегляне от политическа дейност, няма да бъдете номиниран за депутат в която и да е листа, но не означава напускане на председателския пост. Така ли е?

Напускане на председателския пост точно в този момент не е удачен поради простата причина, че едно напускане на председателския пост – това значи да се проведат вътрешнопартийни избори за председател и за ръководство. Точно този момент не е удачен. По устава на Съюза на демократичните сили вътрешнопартийни избори има след провеждането на парламентарните избори. Тоест, след провеждането на парламентарните избори се насрочва дата за провеждане на вътрешнопартийни избори. За избор на председател и ръководство....

Тоест до тогава вие оставате председател на СДС-Варна?

Да. До провеждането на вътрешнопартийните избори. Мотивите, мисля,  че ясно ги изразих.

Г-н Цветанов, очаквате ли дотогава и нещата около делата срещу вашия син да се променят?

Искрено се надявам да има бързо развитие по случая и то в положителна насока.

Да бъде оправдан?

Аз, по темата, разбирате, не искам да говоря. Надявам се да бъде оправдан. Надявам се просто, колкото и да е тежка ситуацията, истината да излезе.

Интервюто с Цанко Цветанов можете да чуете и в звуковия файл.