Повече изключени радиатори – изкривени сметки за парно
Повече изключени радиатори – изкривени сметки за парно / netinfo

Колкото повече са изключените радиатори в една сграда, толкова повече са изкривени сметките за парно за включените – този принцип едва ли е успокоение за хората с едри суми за топло, но е добре да се знае. Защото той трябва да е в основата на решението на една сграда дали да остане абонат на „Топлофикация” или да се откаже.

Да ви го напомним ни накараха думите на министъра на енергетиката Румен Овчаров след края на проверка в София за работата на топлинните счетоводители, че във всички инспектирани сгради е установено намалено потребление спрямо проектната мощност на отоплителната инсталация. А това – призна министърът – прави невъзможно точното калкулиране на използваната топлинна енергия.

До 60% изключени радиатори сметките са в голяма степен точни, но над този процент изкривяването е голямо и не трябва да се прилага системата за дялово разпределение – това обясни Тодор Кузманов , председател на Асоциацията на топлинните счетоводители.

В звуковия файл чуйте коментара му и за констатираните нарушения от проверката на Министерството и общината. Ще чуете кои от хванатите нарушения пряко са се отразили върху сметките на някои клиенти на топлинните счетоводители и кои не са.