Николай Ибушев: Клиенти вече питат за поръчките си след новините, че имало взривове в „Арсенал
Николай Ибушев: Клиенти вече питат за поръчките си след новините, че имало взривове в „Арсенал / снимка, архив: ПРЕС ТВ
Интервю на Йовка Йовчева с изпълнителния директор на Арсенал Николай Ибушев
56475
Интервю на Йовка Йовчева с изпълнителния директор на Арсенал Николай Ибушев
  • Интервю на Йовка Йовчева с изпълнителния директор на Арсенал Николай Ибушев

В „Арсенал" не се страхуваме от проверки - ние сме може би най-проверяваното предприятие в България. Това заяви в интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе изпълнителният директор на завода Николай Ибушев. Поводът - разпоредената проверка там лично от премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов след двата инцидента през тази седмица.

Ибушев за пореден път подчерта, че в „Арсенал" не е имало взривове, а запалвания, които по всяка вероятност са резултат от човешка грешка. Шефът на „Арсенал" коментира, че приема с насмешка заплахите на партията на Яне Янев, че ще внесат сигнал в прокуратурата за големи корупционни схеми в завода. По повод персоналните обвинения срещу него, Николай Ибушев все още обмислял дали си струва изобщо да завежда дело срещу Янев за клевета и уронване на престижа.

Шефът на „Арсенал" подчерта обаче, че публикациите за „взривове" в завода вредят на имиджа на страната, на оръжейното ни производство и на поръчките на предприятието.

Имахте вечевъзможност няколко пъти през седмицата да опровергаете твърденията за взривове в Арсенал. Какво се случва в завода тази седмица - не се спазват правилата за работа или нещо друго, та има съмнения за взривове?

Категорично не бих казал, че не се спазват правилата за работа. Разбира се, при персонал от порядъка на 6000 и повече човека винаги може някой някъде нещо да пропусне, нещо да се случи, това е нормално. Имало е такива случаи и преди е имало, имаше и сега, не дай боже да има и в бъдеще, но най-важното е да не бъдат с фатални последствия, както в дадения случай нямаше никакви фатални последствия. Има моменти, когато човешките грешки водят до определени инциденти. Такъв беше случаят, за съжаление два поредни случая преди няколко дни вечерта и на другата сутрин. Сутрешният случай беше абсолютно доказано човешка грешка, недоглеждане от страна на наши служители и това беше довело до един инцидент на запалване в участък на един от цеховете, където има лесно запалими суровини и материали, които са изгорели. Разбира се, системите за гасене на пожари са сработили, плюс пожарната, с която разполага „Арсенал". Загасен е пожарът и в крайна сметка нямаме никакви жертви, никакви разрушения и никакви почти, не особени материални щети. Що се касае до първия случай - някакво самозапалване в склад, отново на подобни полуфабрикати, леснозапалими, за което в момента не се наемам да кажа причината, тъй като има създадена комисия, аз не мога да иззема функциите на комисията, която се занимава с изясняване на причините, довели до този инцидент. Но изхождайки от дългогодишния опит, мога да кажа, че каквито и разследвания да сме правили досега, каквото и да сме правили, всичко се свежда до някакъв човешки пропуск, самоуспокоение, някакво забравяне на правила или неспазване на правило и така нататък. Обикновено така се случва, предполагам, че и в дадения случай комисията ще излезе с подобно решение, не мога да го твърдя, но почти съм сигурен, че нещо подобно ще има. Но кой и как го е нарушил? Някой път самият пожар унищожава следите, така че и комисията няма да може да посочи конкретно да посочи име на виновник или нещо от този род, но нека да почакаме резултатите.

Случилото се обаче насочи вниманието на властите и медиите към завода. Преди да поговорим как това се отразява на бизнеса Ви, стана ясно, че и Главната инспекция по труда е извършила миналата година доста проверки - над 30, констатирани са повече от 200 нарушения. За дребни нарушения ли става въпрос?

Първо, става въпрос за много дребни нарушения, второ, аз не съм ги броил, но съм сигурен, че надали са двеста. Не знам откъде изтече тази информация. Не съм ги броил, дребни са в общия смисъл на думата нарушенията. Голяма част от тях са ликвидирани. Но нека да се върнем към по-важния въпрос, който вие зададохте. Въпросът беше зададен как всичко това се отразява. Искам да ви кажа, че поради грешка или недоразбиране от редица фактори, хора, които първи дадоха информация в медиите, информацията започна с това, че в „Арсенал" са станали взривове. Категорично подчертавам за кой ли пореден път, че в дадения случай и запалването в склада и запалването на следващата сутрин в един от участъците на един цех, това са запалвания, това не са взривове. Взривове имаме, когато има материали като тротил, хексоген и така нататък, когато има детонация, взрив. Обикновено се взривяват снаряди, мини, ракети и така нататък. Тук става въпрос за запалване на полуфабрикати, материали - лесно запалими и лесно горими. За това става въпрос. Няма взривове, няма жертви. И тъй като доста от медиите, особено вестници се четат, когато има някакви сензационни, гръмки заглавия, имам чувството, че и това сработи много добре в някаква посока - „взривове в „Арсенал", „гръмове", не знам какво. Такова ми е чувството, дано бъркам, но обикновено се търси в последните години някаква сензация от гледна точка на продаваемост и така нататък. Сензацията е, че няма сензация. Това са запалвания, не са взривове. Отново го казвам и само специалистите, които разбират от барути и материали за тяхното производство, знаят, че барутите не се взривяват, барутите горят. Това е много съществена разлика - ефектът е различен, и крайният резултат е различен. В Челопечене имахме взривове. На Петолъчката имаше взривове. Там имаше снаряди, мини и така нататък. Тук в склада, в цеха няма такива неща. Тук има лесно горими материали, които се запалват.

Виe самият и от завода твърдите, че „Арсенал" е една от най-проверяваните фирми. Сега обаче лично премиерът и министър Цветанов настояха за пълна проверка на завода. Само технологичните процеси ли ще бъдат проверявани или и финансите на „Арсенал"?

Вижте, ще ви отговоря. Премиерът и вицепремиерът Цветанов на база на информации, подадени било от медиите, било неправилно, за взривове и така нататък, вземат решение - и правилно - да се направи проверка. Аз смея да твърдя, че „Арсенал" е може би най-проверяваното предприятие в България. Нас ни проверяват постоянно. Тук имаме постоянно контролни органи - и финансови, и по отношение на техника на безопасност, и по отношение на условия на труда, и по отношение на технологични процеси, и по отношение на съхраняване, и по отношение на екология. „Арсенал" е едно изключително проверявано предприятие. Ама много. Ние не се страхуваме от проверки. Какъв ще бъде обемът на тези проверки? Доколкото разбрах господин Борисов е разпоредил проверки във посока защо и как се случили тези две запалвания, макар че сигурно на него му е докладвано за взривове. Аз така виждам от медиите, че той е разбрал, че има взривове, макар че няма взривове, има запалвания. Даже смея да твърдя, че щети, които при нас има, са сигурно доста по-малки от тези, които понесе Министерството на земеделието и храните с тези пожари през последния месец в България с горски масиви и така нататък. Но проверката си е проверка, нека да бъде извършена. Но това, което се публикува, от вчера искането на РЗС гледам с лека насмешка, защото...

Да кажем за нашите слушатели, че тъкмо РЗС вчера в декларация поиска десет години назад да ви проверят всички контролни органи - и агенцията за приходите и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, изобщо една пълна сериозна проверка. Даже Яне Янев се закани, че ще разкрие големи корупционни схеми, свързани с Вас, собственика на „Арсенал".

Яне Янев досега каквито и димки да е пускал, резултатът е бил само димка за момента и нищо повече. Проверки в „Арсенал" се правят непрекъснато, нищо нова няма да се открие, под вола теле няма. Просто няма под вола теле. Просто считам, че той си прави поредната ПР-акция във връзка с престоящите избори. И може би това е един от основните му мотиви. А що се касае до моята личност, където обвинява в някакви контрабанди и така нататък - обърнете внимание колко смешно звучи - той това го прави на основание на това, че МВР от време на време хващало по двама-трима нарушители, които сборували от развалени резервни части правели пистолети, автомати, пушки и не знам какво, криминален контингент. И тук вече лични обиди към моята личност, към сина ми и т.н. Вече съм поставил задачата на мои адвокати да се посъветвам какво мога да направя за уронване на достойнство, престиж и така нататък, тъй като хората, които ме познават, знаят, че това не е така. А що се касае до неговите твърдения, че фактически ние продаваме незаконно оръжие и така нататък, аз Ви моля като сериозна медия, вие да се заинтересувате и да направите интервю представител или с шефа на Междуведомствената комисия към министерството на икономиката, които издават разрешенията за търговия. Нашите оръжия не се продават като краставици и домати кой където си пожелае. Има разрешение на държавата. Те се продават под държавен и не само държавен, а и международен контрол. Така че твърденията на господин Янев са въздух под налягане. Те са твърдения, които могат да впечатлят само хора, които не са в течение на начините на продажба, регулацията и контрола върху продажбата на оръжия. Така че моля ви направете справка Арсенал в мое лице продавал ли е на терористични държави, на някакви престъпни международни мрежи, ембаргови държави и така нататък. Нека независимият орган - междуведомствената комисия, да се произнесе по този въпрос.

Разбирам от това, което казвате, че обмисляте дали да съдите Яне Янев за тези обвинения, че Вие сте част от международна престъпна мрежа и така нататък - сам цитирахте част от тези обвинения. Когато обаче Яне Янев говори, обикновено в публичното пространство се коментира, че някой друг стои зад неговите атаки. Вие лично усещате ли във всичко, случило се тази седмица, коментарите около двете запалвания в завода, последвалите искания за проверки, някаква атака и натиск срещу Вас?

Ще ви отговоря, мислил съм и по този въпрос. Познавайки добре Яне Янев по други линии, трябва да ви кажа, че според мен тази теза не работи. Според мен няма никой зад гърба му по този въпрос, това са лично негови опити за ПР-акции. Аз даже дълбоко се съмнявам дали ще тръгна и да го съдя. Не си струва, просто не си струва да си цапам името с подобни дела. Просто не си струва. А що се касае до подобен род публикации като взривовете и като неговите изказвания, искам да кажа и да напомня на всички ваши колеги журналисти, че това безкрайно зле влияе върху България, върху нейния имидж, респективно военното производство, военно-промишления комплекс и най-накрая на „Арсенал". Това влияе много зле. Ние вече и аз лично вече имаме няколко обаждания от държави, посолства, военни аташета, с които имаме конкретно договори, които изпълняваме в момента, те разтревожени от „страшните информации", че „Арсенал" е вдигнат във въздуха от взривове, се обаждат и питат „Какво става? Каква е съдбата на нашия договор, ще се изпълни ли и така нататък?". Искам да ви кажа, че подобни неща в чужбина не се правят и българщината в журналистите и във всички институции, които представляват България, крайно време е да надделее и да започнем да мислим за собствената си държава. Ние имам чувството, че имаме една мания да са оплюваме един друг, да раздуваме балони, от които в крайна сметка самите ние страдаме.

Сам заговорихте за това как се отразява случилото се на бизнеса. Доколко и как са засегнати през последните месеци поръчките ви от кризата? Какво се случва и с работещите в завода, редовно ли получават заплатата си, има ли хора, които са в отпуски и са без работа в момента?

За съжаление, кризата бавно, бавно, но сигурно настъпи и в „Арсенал" в известна степен. Правим всичко възможно аз и мениджърският екип да смекчим нейния натиск върху нас. Така сме го правили дълги години и така постъпваме и в момента. Кризата си е криза и в крайна сметка се предприемат и някои непопулярни мерки. Гледаме да ги смекчим доколкото е възможно. Що се касае до работните заплати, плащаме ги редовно, независимо от кризата. Това може да ви потвърди всеки от персонала, работещ в „Арсенал". Разбира се, с цената на нашите нерви, нашия труд, но успяваме засега, дай Боже да успяваме и в бъдеще. Разбира се, има хора в принудителна отпуска, намален работен ден, най-вероятно ще продължи, ще има, може да има и някаква корекция в състава, актуализиране. Това е, няма начин, тя се отразява, макар и по-късно да дойде при нас, в „Арсенал". Това е положението. Ние правим всичко възможно хем вълкът да е сит, хем агнето - цяло. Да видим в крайна сметка как ще стане. Аз съм оптимист, че всичко ще завърши О Кей.

Разбирам, че поне засега сериозни съкращения не предвиждате. Около събитията отново се заговори за собствеността на „Арсенал". Предвижда ли се някаква промяна в собствеността? Заводът сто процента Ваш ли е, защото при наличие на офшорни компании, винаги се появяват съмнения в медиите за това?

Никаква промяна в собствеността не се предвижда. Фирма „Арсенал" е 100% частна фирма. В България има регистър на фирмите. Всеки има достъп до него. Нека който се интересува да влезе и да види кои са акционерите в „Арсенал". И там с учудване всеки ще забележи, че няма нито една офшорна фирма, притежаваща акции на „Арсенал". Няма такива фирми, които притежават акции на „Арсенал". „Арсенал" е със 100% българско участие, сто процента. Не 99,9, а 100%. Тези офшорни фирми, за които се говори и така нататък, са някакви архаични неща, недостатъчно обмислени, неправилни и така нататък. Ето го регистъра, всеки да влезе и да погледне.

Много ми се искаше да поговорим и за онова, което произвеждате. По онези стари въпроси, тези дни много коментираме отношенията си с Русия, та се сетих за висящите въпроси около старата тема за лицензите за „Калашников" и дали още има, то има доколкото се знае, но на междудържавно или междуфирмено ниво са висящите въпроси?

Въпросът с предоставянето на техническа документация от страна на бившия Съветски съюз към България, респективно дружествата, които произвеждат военна продукция, този така наречен проблем витае в пространството от доста години. Считам, че трудно ще намери разрешение, най-малкото защото казусите са доста противоречиви. Въпросът е много комплициран наистина, няма време да го чепкаме, пък и да го тълкуваме по радиото надали ще има някаква полза, защото въпросът трябва да се разглежда и се разглежда периодично на смесените българско-руски комисии, на които аз съм член. Сложен е въпросът. Аз мисля, че в крайна сметка консенсус ще се намери.