Николай Цонев: Аз съм силно обезпокоен от това, което става в МО
Николай Цонев: Аз съм силно обезпокоен от това, което става в МО / cнимка: Sofia Photo Agency
Николай Цонев: Аз съм силно обезпокоен от това, което става в МО
24006
Николай Цонев: Аз съм силно обезпокоен от това, което става в МО
  • Николай Цонев: Аз съм силно обезпокоен от това, което става в МО

Министърът на отбраната от кабинета на Сергей Станишев Николай Цонев също отнесе днес критики от страна на новите управляващи. Николай Цонев говори по темата в „Денят" на Дарик.

Има ли в Министерство на отбраната дупка от 100 млн. лв. авансово похарчени пари още през първата половина на годината, както твърди министър Младенов?

Това е абсолютно безотговорна лъжа. И аз мога да кажа, че съм възмутен от приказките на колегата Младенов, които в продължение на четири месеца търпят и слушах, да се говорят неистини за Министерство на отбраната. Аз направих едно свое изявление пред БТА и пред агенция "Фокус". Мисля, че съм казал всичко необходимо там.

Говорите за разминаване в отчетите за 6-месечието и 9-месечието, ако правилно разбирам вашето изявление?

Да, за 6-месечието са изразходени 734 млн. лева, което е около 50 процента от бюджета на Министерството на отбраната.

И къде според вас е разликата?

Значи, аз бих задал и въпроса къде са 260 милиона до края на месец септември и защо се говори, че... при положение, че Министерство на отбраната е получило 260 милиона, да се говори за недостиг на заплати и т.н. Още повече, че перото по заплатите е свещен фонд в Министерството на отбраната и никой не е досега посмял да бъде пипано, да бъде харчено за други средства... за други цели.

И твърдите, че няма как да бъде изразходван...

Естествено.

Парите за мисиите в чужбина е другият обект на критика.

Парите за мисии в чужбина са в размер на 89 милиона. Те са планирани в държавния бюджет, те са в бюджета за отбрана, но те са в държавния бюджет с трансфер към Министерство на отбраната, и самото Министерство на финансите просто трябва да ги отпусне на Министерство на отбраната.

Как изобщо е възможно да се харчат пари предизборно? Възможно ли е да се случи такова нещо?

И на мен ми е много чудно. И искам министър Младенов технически да каже как става този момент.

Текат дебатите в момента за бюджета за следващата година. Вие наблюдавате ли политиката на новите управляващи по отношение на отбраната и как ви се виждат парите, които ще бъдат изразходвани?

До днес смятах, че за мен Министерство на отбраната е затворена страница, но аз съм силно обезпокоен от това, което става в Министерство на отбраната. Силно съм обезпокоен от бюджета, който е предвиден за следващата година. И аз смятам, че последните две години, когато ние получихме положителни оценки, че сме една от петте държави, които имат повече от два процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, сега отиваме на 1.4, което е едно подценяване на нашите съюзници и на нашите партньори. И съм обезпокоен, че нашата държава ще събере негативи от това нещо.

Кои сфери най-вече са заплашени от едно подобно развитие, модернизация да речем?

Доколкото виждам от проекта за бюджет, през следващите години няма да се работи в министерството, а ще се получават заплати и ще се служи...