Не унищожавайте българското кино!
Не унищожавайте българското кино! / снимка: БГНЕС, архив
Не унищожавайте българското кино!
41144
Не унищожавайте българското кино!
  • Не унищожавайте българското кино!

Кинаджиите пак се готвят да излязат на улицата. Новият бунт идва четири месеца след началото на преговорите между тях и управляващите за бъдещето на родното ни филмово производство. От гилдията се оплакаха, че неясно по какви причини са били подменени членове на работните групи, ангажирани със създаването на стратегия за развитие на филмовата индустрия. Несериозно кратък е и срокът поставен за написването й - близо 20 дни. Съгласно заповед текстът трябва да е готов на 15 май. Кинаджиите обаче обявиха, че няма да се подчинят на нареждането и допуснаха хора извън техните кръгове вече да пишат такава стратегия без знанието им.

Те вече са разпратили отворено писмо по темата до премиера, министрите на културата и финансите. И като резултат от него от Министерство на културата увериха, че ще настояват срока за изработването на така важната стратегия да бъде удължен.

За недоумението сред гилдията от това, което се случва, за страховете й, за отчаянието и за поредните закани да излязат на улицата, ако не бъдат чути - за всичко това е интервюто с режисьора Иглика Трифонова.

Четири месеца след началото на преговорите между вас и управляващите, кои са най-фрапиращите разлики между това, за което се разбрахте и това, което се случва сега?

За тези четири месеца, попадайки в лапите на администрацията, нищо не се случи от това, за което имахме надежди и оптимизъм. В началото изглеждаше, че се започва един наистина делови разговор и че в кратки срокове могат да се случат всички онези неща, за които ни боли. Честна дума, бях оптимист, може би за първи път през последните 20 години. Но оттам нататък започна едно затъване в блатото. Събирахме се на, не мога да ги изброя колко срещи, повтаряхме си на тях едни и същи неща, заявявахме воля, че те ще станат. И в един момент започваш да се усещаш, че ти повтаряш едно и също нещо, но, по дяволите, нищо не става. А като си представя, че на това ниво се работи в държавата в много посоки, ми се изправя косата.

И как така се оказа, че хората, посочени от вас за работните групи, в един момент бяха заменени от други?

Всички трябва да си зададем този въпрос. Защото пак повтарям - тук не става въпрос само за киното, просто така се действа. Аз имам своите обяснения защо се е случило това. Подменени са хора, които са капацитети по юридическите въпроси за авторските права, които са супер важни, с хората от АБРО, които са за лобистки закони. А още на първата среща с министър-председателя, в прав текст му казахме, че се притесняваме от това, че ще започнат да се приемат едни лобистки закони и после ще трябват години за бъде поправено това. Ясно е, че в тези години някой натрупва пари, но това ли е смисълът на държавността?

Съгласно издадена заповед т.нар. стратегия за филмовата индустрия трябва да е готова на 15 май, а заповедта за това сте получили на 27 април, нали така?

Да. На какво ви прилича това?

Как се пише стратегия за толкова дни?

Несериозно е. Изведнъж ни притиснаха с някакви срокове, които ни вкарват в пълна безсмислица. Това е несериозно и невъзможно. Страхът ни е, че така както подменят заявените от нас участници в работните групи, така както постепенно се подменя целия разговор, така и стратегията ще бъде подменена. Вероятно някой в момента работи по нея. Схемата е ясна, виждали сме я и друг път. Отново сме доведени до отчаяние, но нямам да се дадем. Ще стигнем до край.

И какво след 15 май?

Вероятно ще излезем отново на улиците.

Защо се наруши доверието между вас и управляващите?

Аз наистина не мога да проумея. Ако проумея смисъла на това да се унищожи българското кино, може би ще ми бъде по-лесно да го приема, или да не го приема. Но аз не го разбирам. Това, което се случва в момента на българската държава е подарък, защото киното се случва много добре. Някой трябва да има инстинкт за това, че ние сме на такъв хал, че всичко добро, което се случва, поради енергиите вътре в държавата, трябва да бъде използвано като добър пример. Хората неистово имат нужда от това да се хванат за нещо положително и българското кино е такова. Не го унищожавайте!

Действително ли скоро ще има нулева година за българското кино? Това наистина ли ще се случи?

Съвсем скоро ще се случи. Защото това, което излиза сега са филми минали преди четири години примерно на конкурс, събирали са пари две години, направени са и сега излизат. След това ще се яви една дупка, което е много страшно. Много трудно се компенсират после тези дупки. Връщаме се в изходно положение. А и не разбираме защо.