Над 14 000 земеделци не са подали заявления за плащания на единица площ
Над 14 000 земеделци не са подали заявления за плащания на единица площ / снимка: БГНЕС

На 15 май, последния ден от тази работна седмица, изтича крайният срок за подаване на заявленията за плащания за единица площ. След този краен срок върху субсидията ще бъдат налагани санкции в размер на един процент за всеки просрочен работен ден. Гост на "Денят" на "Дарик" е министърът на земеделието Валери Цветанов:

Към днешна дата, вторник, 12 май, колко от земеделските производители вече са подали, министър Цветанов, подобни заявления за директни плащания на единица площ?

Значи, към 12-и, днес са подадени 69 570 молби от 84 хиляди възможни потенциални бенефициенти. В тая връзка искам да благодаря на всички екипи, които работиха денонощно и продължават да работят в момента, но от общинските и областните земеделски служби, както и от структурите на Държавен фонд "Земеделие"... Остават още малко часове, остават 48 часа, работни часа до 20 часа на 15 май. Обръщам се към всички земеделски производители, аз съм загрижен и искам да ги помоля за отговорно отношение към този проблем. Създадени са всички възможности и условия за тяхното... за тяхната регистрация. Досега дори в работните дни имаше доста голямо струпване на хора, в момента в последните дни по стар български обичай се струпват всичките, но независимо от това обръщам се към земеделските производители да бъдат търпеливи, да отидат сега. В момента е от изключително значение. Всякакви други неща не са толкова важни, колкото фактът да отидат да се регистрират до 15 май, 20 часа вечерта. Остават 48 часа.

Като казвате, че сте загрижен, това имате предвид, че може да се изтърве крайният срок и вече след това ще получават субсидии, но те ще са облагани от 1 процент наказателен, който ще рефлектират върху цялата сума.
   
Разбира се. Какъв е смисълът българският земеделски производител да търпи такива санкции и грешки поради това, че примерно не намерил време да отиде да се регистрира? Има непрекъснато, такава... опит да се стигне директно до всеки земеделски производител, помолил съм областните служби, директорите да търсят персонален контакт по телефона, да търсят хората, обръщат се към комшиите. Когато ходих... и продължавам да ходя по общинските служби, се обръщам към земеделските производители да отидат да кажат на всички, на комшиите си. В условията на криза тези пари са нещо реално, което ще влезе в българското земеделие. Сега в момента държавата е направила всичко възможно тия хора да се регистрират. Поради неотговорност или безразличие да се изпусне такова нещо е много голяма лична грешка.

Като министър на земеделието, чиста ли е съвестта ви, че ръководеното от вас ведомство си е свършило добре работата по темата, по която говорим? Защото от Асоциацията на земеделските производители преди време ви обвиниха, че сте забавили самата кампания за подпомагане на фермерите за единица площ.
   
Вижте, аз се стремя да не обръщам внимание в голяма част от нещата, които излизат напоследък в медиите, имам предвид през последните три-четири месеца. Налице е известна такава отрицателна пиар акция към работата на Министерството на земеделието и храните, не мога да си обясня причините за това нещо, но във всички случаи трябва да стане ясно, че от тези цифри, които ви казвам в момента, че структурите на Министерството на земеделието  и храните в условията на пълна мобилизация работят, внедряват същевременно и нови вече възможности и така или иначе всичко това, което се говореше, че системата за идентификация на животните няма да тръгне, тя тръгва. Разбира се, имаме проблеми, не мога да кажа, че нямаме проблеми. Само от хората, които не работят, няма проблеми. Когато тръгнеш да правиш нещо и да го постигнеш, и да го реализираш, винаги ще има проблеми. Решаваме ги проблемите в движение. Работите вървят добре, бих казал. Утре ще, така, искам да обобщя цялата информация по настояване на министър-председателя, да събера цялата информация за това какво влезе в българското земеделие през 2008 и 2009 г.

Говорите като субсидии от Европа?
   
Да, говоря за европейските субсидии и националните доплащания. Общият обем средства, който сега в момента се обобщава, надхвърля вече почти 1 милиард и половина милиона лева за година и половина.
   
Кога министър-председателят, извинявайте, поиска от вас този доклад и каква е целта на този доклад?
   
Ами, трябва... във връзка с оценка на дейността на правителството. Нещата, които стават в българското земеделие, са твърде съществени. Мисля, че такава сума от милиард и половина лева, по-голямата част от които са от европейските субсидии, това по същество са пари по оперативните програми. Аз мисля, че всички останали министерства, събрали пари по оперативните програми, не са... не могат да достигнат в пъти това, което е платило Министерството на земеделието и храните за посочения период. И безспорно това е един от успехите на правителството.

Да поговорим обаче малко за черните овце, защото сам знаете, че има такива, включително и в земеделието. В началото на април самият вие съобщихте, че около 3000 земеделци остават без плащания заради доказани неточности в декларациите, които са попълнили, андрешковци ли ги нарекохте, как...
   
Да, андрешковците.
   
Сега, не може да не сте проверили колко от тези хора наистина абсолютно умишлено са сбъркали границите на земите, които обработват, и кои са пък хората, които наистина без да искат да пострадали от некоректността на своите съседи, в кавички, защото те не са им съседи в истинския смисъл на думата?

Този е много важен и съществен проблем, той е с, така, сериозен социален резонанс. По същество в момента се извършва изключително стриктен и педантичен анализ, случай по случай, за всичките тези отделни казуси. Към 15 май аз вече ще имам, така, окончателното решение кои са точно тези хора, при които има фактически такива доказателства. Длъжен съм да кажа и нещо друго, това, което вие с основание посочихте в самото начало... значи, това е първото участие на български земеделски производител на терена на европейското земеделие, разбира се, че ще има такива грешки от такъв характер, за който вие, така, посочихте, има хора, които поради неразбиране или по някакви други причини са сгрешили. И затова трябва със загриженост и с, така, разбиране на проблемите да се отделят тези, при които това е въпрос на случайност, и други, които са го направили умишлено. И в този порядък се извършва изключително педантичен, точен анализ. Вероятно към 15 май бройките на тези хора, които са с категорични доказателства, че има такива грешки, вече от 3000 ще слязат към порядъка между 500 и 800 човека и тогава вече ще се вземе определено решение каква да бъде санкцията към тях. Що се касае до новата кампания, тази, която приключва на 15 май, за която остават още 48 работни часа, повтарям, потретвам го за трети път, са взети всички мерки, за да могат нещата вече да бъдат... да се прецизират, за да бъдем точни към европейските и българските данъкоплатци по отношение на тези средства.

Колкото за наказанията на тези между 500 и 800 земеделци, за които говорите, вие като министър застъпник на какъв вид наказание сте - парите да бъдат взети директно от тези, които са сгазили закона, и да бъдат върнати на Европейския съюз, или парите да бъдат взети от държавната хазна и да бъдат дадени на Европейския съюз?

Вижте, по принцип, ако говорим за фактическата реализацията на тези санкции, значи, едната възможност е те да бъдат изискуеми от бенефициентите, а другата - да бъдат удържани от бюджета на страната за следващото финансиране, което ще бъде 2009-2010 година. Във всички случаи много е важно, така, да се отдели плявата от семената, да се види кои са тези, които, така, системно, умишлено  са допускали и продължават да мислят по този начин. Искам да ви кажа, че тази кампания, която в момента се проведе, всичките тези мерки, които бяхме взели и които бяха подложени на сериозна, така, критика от най-различни институции и земеделски стопани, и други, доведе до изключително позитивен ефект. В момента тази кампания върви в условията на пълна... изключително внимание. Значи, земеделските производители идват, гледат, където има проблеми за застъпване коригират, дърпат... Това, условието, което го поставихме като изискване, че там, където има застъпване, ще има... ще се изисква до два месеца да се представи нотариално заверен документ за право на ползване, имаше изключително позитивен ефект. В момента това, което върви в... службите ми докладват ежедневно, показват изключително внимание вече на земеделските... Значи, тази урбулешката работа "давай, ще даваме и т.н." приключи. Това показва, че избраният подход на известни рестрикции доведе до вече естествения, логичен и точен начин на работа както на общинските служби, така и на земеделските производители.

Вижте, аз ви задавам този въпрос именно защото се надявам да бъда говорител, разбира се, в кавички, на тези, които честно са постъпили, които не са опитали да излъжат, да изментят. Склонна ли е държавата да прояви благосклонност към тези, които са надписали площта земя, и да плати от държавния бюджет тези пари или по-скоро държавата съвсем сурово ще постъпи към тях и ще поиска те да си върнат парите така, както е в цяла Европа?

Това при всички случаи ще бъде такова политическо решение. Аз вече съм внесъл един такъв доклад, предварителен доклад на оперативно заседание в Министерския съвет. Но, пак ви казвам, аз и да съм загрижен за тези хора... трябва да се разбере ние... та нима е лесно човек да разбере и да осъзнае, че е член... работи в държава и живее в държава, която е член на Европоейския съюз. Колко... Това е промяна на манталитет, на разбиране. Значи, тази драматична промяна касае както администрацията на най-високо ниво, така и последния земеделски производител там, в далечното планинско село. И именно затова тази година приехме такива рестриктривни мерки. И затова ви казвам, че това категорично има положителен успех. Сега вече... всички вече са наясно. Може би и това беше целта. Всъщност основните ни мотиви бяха тези,  за да въведем такива рестриктривни мерки и доказателство за право на ползване, предоставяне на пасищна земя само на собственици с пасищни животи и т.н.

Да кажем още веднъж, 15 май, това е последният срок, крайният срок за подаване на заявленията за изплащане на единица площ. Само да ви питам накрая, свински грип в България има ли?
   
Такъв грип няма въобще по света, нито в България.
   
Няма значение. Така нареченият свински грип, вирусът му?

Няма до този момент данни за такова заболяване. Четиридесет и осем часа, земеделските производители... 48 последни часа, моля ви, идете всичките да се запишете.