На кафе в Amica
На кафе в Amica / netinfo

Единият пие кафето си с мед, другият има вратовръзка на футболни топки. Представям ви медените гласове на Михаил Дюзев и Иво Райчев, които вече две години заедно будят ефира на Дарик. Подаръкът за 500-та им сутрешна среща е звуковият редизайн на Дарик Кафе, който е в сила от не чак толкова фаталния Петък 13.

 

По този повод две красиви приятелки от списание Amica поканиха на Кафе двамата Дарик мъже. С Богдана Златева и Сандра Клинчева водещите Дюзев и Райчев обмениха познания за последните тенденции в радиоводенето и в мъжкото облекло за сезона Пролет/Лято 2009. И нямаше как, главната и модната редакторка на Amica им посочиха правия път към актуалния тренчкот и задължителното black – nero – черный.

 

В този задушевен разговор кафето беше горещо, шоколадът сладък, а жените на секс телефона се занимаваха с плетки. И преди да продължим, един съвет към мъжете – зарежете епилацията, мачовците са на мода!

 

Да започнем с Дюзев и Райчев – от колко време сте заедно?

 

Михаил Дюзев: Две години.

 

Иво Райчев: Но преди това имаше един период.

 

М.Д.: Всъщност по-отдавна, да, но от две години се будим все заедно. 

 

Райчев, как пие кафето си Дюзев? Знам, че ти му го поднасяш сутрин.

 

И.Р.: С мед, специално му нося мед от Балкана. Ако няма мед, си личи по гласа.

 

М.Д.: Това между другото е нов елемент с меда. От около девет години се занимавам с журналистика и винаги обръщам внимание на всякакви медицински новини, свързани с това как да си пазиш гласните струни. Та последно някъде прочетох, че боровият мед е най-полезното нещо за гърлото, но господин Райчев ме уврежда със съвсем натурален мед (смее се).

 

И.Р.: В началото, когато започнахме – беше 2007-ма, в края на май си изгубих гласа в ефир. Беше голяма драма, Дарик – Милано, пратиха ми една билка. Това била билката на италианските певци.

 

 

 

Нека разберем и нашите домакини как си пият кафето. Сандра, кажи ни как си пие кафето Богдана?

 

Богдана Златева: Ние двете имаме по-кратка връзка (смее се).

 

Сандра Клинчева: С Богдана се познаваме само от година и половина.

 

Б.Зл.: Любовта ни все още е в бурния си период – ставаме заедно, лягаме заедно.

 

С.Кл.: Богдана обича много късо кафе, без захар. Само че тя не знае аз какво обичам.

 

Б.Зл.: Със сигурност обаче мога да кажа, че стане ли 17.00 часа, биологичният часовник на Сандра позвънява и става време за шоколад. От време на време от кабинета й се чува: "Някой да има нещо слако?!". Тогава всички си поглеждаме часовника – станало е 17.00 ч.

 

И.Р.: И аз по това познавам Мишо – сутрин около 8.15 винаги яде сладко.

 

М.Д.: Това е задължително, защото ставаме много рано и трябва да се хапва сутрин. Много вафлички и т.н. – иначе се прецаква стомахът, но това са рисковете на професията.

 

Б.Зл.: Но пък гласът е меден (смеят се).

 

 

Разбрахме малките тайни от офисите на Amica и Дарик сутрин рано. Разкажете ни сега какво ново да очакваме от Дарик Кафе на добрата дата петък 13.

 

М.Д.: Правим две години в Дарик Кафе и искаме да го отбележим със – както ние го наричаме – звуков редизайн или re:lounge. През шест месеца програмният директор на Дарик Радио прави редизайн на всички предавания – сменя звуковата и интонационната среда, както казва Тодор Колев. Така че нашите слушатели могат да очакват много нови и интересни неща. А сега ни се иска нашите приятели от Amica да ни посъветват как се прави редизайн.

 

Вашите златни правила, когато говорим за редизайн?

 

Б.Зл.: В Amica винаги сме се гордеели с това, че няма златни правила нещата да се случват. По-скоро се опитваме да насочваме читателите към неща, които смятаме, че са добри за тях, защото сме ги изпитали по себе си. Оттам нататък всеки има право да направи най-доброто за себе си. Освен това аз не съм най-големият почитател на радикалните промени, по-скоро вярвам в естествената еволюция и че е най-добре промяната да настъпва отвътре навън. Да започнем от там – ако човек се чувства добре, изглежда добре.

 

 

 

Нека бъдем малко по-конкретни – какво бихте препоръчали като промяна в стайлинга на Дюзев и Райчев, за да ги харесват жените евентуално повече?

 

М.Д.: Тук има малка смешка – Дарик Радио се предава онлайн 24 часа и така или иначе имаме уеб камера в студиото. Редовно имаме коментари във форумите за външния ни вид. Ние сме радио, за какъв външен редизайн да говорим...

 

Затова сега залагате на звуков.

И.Р.: Залагаме най-много на импровизацията, при нас няма готови неща – захващаме една тема и я разработваме в ефир, всичко идва движение.

 

 

 

М.Д.: Не съм фешън специалист, но предполагам, че ще се съгласите с мен, че не е нормално да идваш на работа с анцуг, както ти се случва на теб (към Райчев).

 

Б.Зл.: Освен ако не се казваш Дейвид Бекъм (смеят се). Има нещо много важно, ако говорим за жени и за мъже. Жените харесват мъжете със самочувствие и когато един мъж изглежда добре, той има самочувствие, това е връзката.

 

С.Кл.: Нека отворим една голяма скоба, че не е нужно да изглеждаш добре и не изглеждаш добре само в костюм примерно. Ако ти се чувстваш добре в кожата си като мъж, каквото и да си сложиш – дори анцуг или скъсани джинси, пак си привлекателен за дамите.

 

И.Р.: Аз имам огромно самочувствие (смее се).

 

Дюзев, колко вратовръзки имаш в гардероба си?

 

М.Д.: Срам ме хваща – три...

 

И.Р.: Вратовръзка не съм слагал може би от 10-15 години. Навремето ходех винаги с вратовръзки, костюми, пардесюта. Аз имам много вратовръзки, едната от тях е с футболни топки (смеят се).

 

За теб знаем и още нещо, Райчев. Като се върнеш от Милано, където доста често ходиш, около една седмица изглеждаш доста добре, а после нещо във външния ти вид се променя...

 

И.Р.: После се занемарявам и настава драма.

 

С.Кл.: Иво, Италия с какво те стимулира да се чувстваш и да изглеждаш добре?

 

И.Р.: Имаше един период с гласа, после една връзка в Милано, и така...

 

М.Д.: Имаше любовна афера.

 

И.Р.: Но този период вече отмина.

 

 

Времето навън е направо като пролет, което ме подсеща да ви питам за новите тенденции. Какво да очакваме от новия сезон Пролет/Лято?

 

С.Кл.: Напоследък съм застъпила темата за комфорта. Смятам, че дори и една дреха да е красива, ако тя те притеснява, по-добре не си я слагай – защото това личи. Всеки трябва да намери нещото, което го кара да се чувства добре в кожата си. Това е формулата според мен.

 

И.Р.: Напълно съм съгласен със Сандра.

 

С.Кл.: Няма правила. Правилата, които можем да наречем "етикет", т.е. – колко са копчетата на сакото, кое да е откопчано, когато си прав, когато сядаш – всички подробности, които един джентълмен трябва да знае. Оттам насетне какво точно си обличаш е въпрос на личен избор, дух и познаване на себе си.

 

М.Д.: Има ли някаква тенденция за мъжете специално?

 

Б.Зл.: Мачовците се връщат, брадата е много актуална.

 

М.Д.: Епилацията вече не е модерна значи.

 

Б.Зл.: Този сезон – не (смеят се).

 

И.Р.: До вчера бях с брада, защо се обръснах....!

 

 

 

Райчев, колко време беше пред огледалото тази сутрин?

 

И.Р.: Пред огледалото бях, само за да се обръсна. После бях на фризьор.

 

Б.Зл.: Имам един въпрос към нашите приятели. Жената до вас смята, че има по-добра идея за това как трябва да се обличате всеки ден. Как да ви подскаже елегантно, така че да останете мъжът във връзката, какво да обличате всеки ден?

 

М.Д.: Съгласявам се с всички съвети, които получавам и всяка критика към мен, разбира се, пречупвам ги през собствения поглед. Не намирам нищо притеснително в това да ме съветват и да ми казват какво ми стои добре, какво е модерно. А ако не се чувствам добре в това, което е модерно, просто не го нося.

 

И.Р.: Като среден селянин винаги се колебая дали да вляза в колхоза или не, затова винаги слушам жената до мен какво казва. Сега няма жена до мен, но в случай че има жена, винаги се вслушвам в съветите й. Обичам комплиментите.

 

Добрият външен вид задължително ли струва много пари?

 

Б.Зл.: Според мен не струва скъпо човек да е чист и спретнат, а добрият външен вид започва от там. След това е въпрос и на възможности.

 

С.Кл.: Възможностите помагат на добрия вкус. Но от друга страна, имаме примери как има възможности, но няма вкус. А за тенденциите мога да кажа следното – тренч, тренчкот или шлифер, както искате го наречете.

 

И.Р.: Забравих моето в Милано!

 

С.Кл.: Някой от вас има ли такава дреха?

 

М.Д.: Константин Вълков (в знак на потвърждение поклаща глава в ъгъла).

 

С.Кл.: Горещо ви съветвам да го пробвате, защото всички истински мъже са го носили и го носят – Хъмфри Богарт, Ален Делон, дори Дейвид Бекъм. При мъжете специално трендовете са вечна класика, просто търпят леки модификации. Пуловерът с шпиц-деколте, ризата, тренчкот, можете да пробвате големи чанти – тази тенденция върви от няколко сезона. Удобно е, повярвайте ми.

 

М.Д.: Ще е съгласите ли, че ако досега бяха модерни метросексуалните мъже и дизайн, сега модерни са ретросексуалните? 

 

Б.Зл.: Мисля, че те винаги са били модерни.

 

С.Кл.: Аз съм против всички тези определения. Те са смешни и скучни, а и твърде демоде сами по себе си. Най-хубавото на днешното време е, че можеш да бъдеш такъв, какъвто си, това е страхотен лукс.

 

Б.Зл.: В условия на криза това поне е безплатно.

 

Какво се случва с модата в условия на криза? Вашите наблюдения дотук какви са?

 

Б.Зл.: Чакам с нетърпение дизайнерите да събудят креативността си. Струва ми се, че сега повече от всякога ние ще носим дрехите си, а не те нас.

 

С.Кл.: Аз повече съм изследвала какво се случва, но обичайно има няколко начина да се реагира. Едните дизайнери отиват в посока вечната класика и правят такива неща, в които цветовата палитра отива към черно. Любимата ми реплика чух наскоро – на света имало три цвята: black, nero и черный. В условия на криза това е едната посока. Другата посока е за хора с повече въображение (тип Вивиан Уестууд), които правят рокля например от завеси от вкъщи или от завеса от баня... Т.е. с чувство за хумор.

 

Б.Зл.: Утре сутринта директно с чаршафа от спалнята влизате в студиото.

 

М.Д.: Ще импровизираме, защо не.

 

С.Кл.: Шегата настрана – нещата отиват към "Залагайте на сигурното". И – както казват англичаните май, "Не сме толкова богати, че да залагаме на евтиното".

 

Дюзев и Райчев, последни думи на финала на Кафето при приятелките ни от Amica...

 

 

И.Р.: Да бъдат такива, каквито са.

 

М.Д.: Прекрасни са, нека се чувстват удобно непрекъснато. Особено рано сутрин.

 

Б.Зл.: Но аз имам още един въпрос – според Вас жените зад секс телефоните как трябва да са облечени и трябва ли да изглеждат добре, ако използват само гласа си...

 

И.Р.: Там играе роля само гласът...

 

М.Д.: От моя опит на работа в радио – години наред съм се чувал с кореспондент жена, за която съм си представял какво ли не – мога да кажа, че винаги е различно. Досега нямам съвпадение на представа за човека и за гласа. Според мен жените на секс телефоните нямат нищо общо с това, за което говорят на слушалката. Най-вероятно плетат...

 

И.Р.: Абсолютно съм сигурен!

 

Б.Зл.: Желаем ви много успехи след звуковия редизайн, много ви обичаме и ще продължаваме да ви слушаме.

 

И.Р.: Грация, мили!

 

КРАЙ