Мустафа Зинал: Искаме да дадем на хората право да се самоопределят
Мустафа Зинал: Искаме да дадем на хората право да се самоопределят / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Мустафа Зинал: Искаме да дадем на хората право да се самоопределят
32593
Мустафа Зинал: Искаме да дадем на хората право да се самоопределят
  • Мустафа Зинал: Искаме да дадем на хората право да се самоопределят

Кой и как допусна в електронния вариант на анкетната карта за пробното преброяване да бъде дописана графа за етническа принадлежност, в която като варианти освен понятието „българо-мохамедани" са посочени и куп други като „африканска" етническа група или „американски" етнос? Тепърва на този въпрос ще трябва да отговори Инспектората към Националния статистически институт, който проверява разразилия се скандал около пробното преброяване.

След като миналата седмица председателят на института Мариана Коцева подаде оставка за „гафа", но тя не беше приета от премиера, днес правителството освободи от постовете им двама от нейните заместници. Мустафа Зинал, който отговаряше за демографските изследвания на института, и Галина Гойчева-Лукарска, която се занимава с информационното осигуряване. И двамата са подали оставки, с което поемат отговорност за скандала, разразил се след острата реакция най-вече на ВМРО и „Атака".

Дали проблемът беше прекалено политизиран, чувства ли се виновен и дали му е оказан натиск, за да подаде оставка от поста си - интервю с освободения зам.-председател на НСИ Мустафа Зинал.

Вие сте един от зам.-председателите на НСИ, които подадохте оставка след случилото се около пробното преброяване. Чувствате ли се жертва около скандала, който се случи  около историята с падащото меню и това кой като какъв се самоопределя в графа етнически произход?

Жертва е силна дума. В крайна сметка всеки трябва да поеме своята отговорност. В случая става дума за намерение, което беше заложено в тестването на пробното преброяване и най-вече във вариант електронно преброяване, което за първи път се въвежда. В случая експерти, които си комуникираха между ИТ-специалисти и демографи методолози, без да сведат до знанието на ръководството, да спазват субординация - мен като ресорен и в последствие председателя на НСИ, те са счели за улесняване уж на преброителя да въведат падащо меню. А в преброителната карта на хартиен носител има три основни групи плюс места „други". И ние до последно знаехме, че така ще бъде и в електронния формуляр. Учудването ни беше голямо, когато видяхме, че в падащо меню излизат 36 и повече групи и етноси и допълнително още други.

Вие не сте знаели изобщо, че в графа други има падащо меню?

За голямо съжаление - да, нито аз като ресорен, нито председателя. Учудването ни беше голямо, когато се експонира това и получихме мейли от различни места. И когато попитахме нашите, те казаха, че това е било от предишно преброяване. Има три въпроса, на които се предоставя възможност хората да отговарят - език, религия, етнос. И те трябва да се самоопределят. То няма задължителен характер на всяка цена.

И те са използвали данните от предишни преброявания, като са ги вкарали...

Така ни казаха, но това са чувствителни теми и те не бива да бъдат изведени на показ и да се разиграва с тях.

Т.е. техническия казус се превърна в политически.

За голямо съжаление, и едно благородно намерение, чрез въвеждането на електронното преброяване, всъщност вместо да улесни и да изчисти проблема внесе този смут. И, за съжаление, резултатът е този.

Вие сам решихте да подадете оставката си, не ви е оказван някакъв натиск...

По принцип след оставката на председателя беше редно..., понеже всички заедно сме назначени по едно и също време, беше редно и ние също да понесем нашата отговорност. Ние сме един екип. Ние не сме разнобой, затова си подадохме и казахме, че разчитаме на обективната преценка на премиера Борисов.

Дали не оставате с впечатление, че прекалено се политизира въпросът?

За голямо съжаление политическите организации естествено си търсят такива начини, но не този е пътят, който води до изчистване на проблема. И ние казахме, че като ръководство ще проследим целия развой, дори и имейлите, които са като кореспонденция, кой, по какъв начин, по мое предложение дори искахме и с фирмата това, което се комуникира, да бъде записвано, защото, да не се застава зад институцията, да не се оправдават с институцията, а те могат да споделят свои виждания, но това трябва да се обсъди и да се вземе като решение, а не като нечия прищявка. Комуникацията между фирмата изпълнител и нашите хора, които поддържаха контакт с тях. Има работни групи, има издадени заповеди за сформиране на тези групи, ръководител на тези проекти.

А в крайна сметка тази фирма сега понася ли някаква санкция?

Тя фирмата по принцип няма отношение. Нашите методолози, тези, които изготвят тези неща, нали, методолозите, които подават информация на фирмата по какъв начин да се оформи, нали, крайният продукт.

Чия идея е било това падащо меню - на хората от института, които са подготвяли методологията, или на фирмата?

Понеже има няколко въпроса, които са с падащо меню, за адреса, нали, за улесняване има падащо меню, има за професиите. Никога не е ставало дума за падащо меню за религията. Имаше за език, владеене. И може би на тази база те са счели за необходимо, ако нашите методолози са им казали, че от предишни преброявания има толкова самоопределили се по такива групи етноси. То самата нелепост, нали, африканска, арабска, това е за улеснение сигурно. Те методолозите знаят, аз не мога да дам отговор на този въпрос. Но те са с над 30 години стаж. Директорът, който е, нали, на дирекцията, от 1975 г. досега е участвал в преброявания.

Някой все пак ще установи ли откъде идва това падащо меню и изобщо кой е поел отговорност то да бъде...

Има заповед на председателя за проследяване на случая. Инспекторатът към НСИ е натоварен с това и на базата на доклада, който е изготвен от инспектората, ще се свика дисциплинарният съвет, който трябва да се произнесе по този казус. Естествено това е обещано и на господин премиера. По-скоро истината трябва да излезе наяве, а не политическият натиск. Истината трябва да излезе наяве. Ние подходихме като граждани...

Не прибързахте ли с оставките си, при положение, че инспекторатът в Националния статистически институт все още не е казал кой е виновен, защото...

Ама ние казахме, че си поемаме отговорността, но не сме... Политиците и тези, които повдигнаха въпроса, да останат с погрешно впечатление, че едва ли има  намеса. Това са много нелепи обвинения, понеже, знаейки важността на тематиката и последствията от нея, нали, никога не бих, аз, като гражданин на Република България, да се захвана с нещо толкова щекотливо и против интересите на държавата. Предоставихме тази възможност на господин премиера и на Министерския съвет, а тяхното решение, щом е такова, ние ще се съобразим с него. Но самите политици трябва да се успокоят и да разберат, че не този е начинът, нали.

Нямате нито интерес, нито пръст в цялата тази история - появата на българомохамедани вътре...

Предоставяме възможност хората сами да се определят. Те могат всячески, както и даваха пример, нали, един бил се самоопределил като марсианец. Ами, те могат да пишат всичко. В края на краищата затова им се предоставя тази възможност, а не някой да им налага. Това искаме да им дадем, всеки да се самоопредели. В това, което отправихме до господин премиера, аз поне написах, че нямам вина, не чувствам вина, но бих понесъл, нали, съответната отговорност като ръководител. По-важното е, не бива да се опорочава този процес. На десет години веднъж информацията, която се събира, е много полезна както за взимане на управленски решения, така и за научни цели. Така че трябва да прегърнем тази идея и да се преброим, и да не остане нито един непреброен, понеже тези показатели са много ценни. И всеки трябва да даде своя дан, а не да тръгва да казва как ще бойкотират, как ще вдигнат масите на крак, това не е според мен никак политически отговорно.