Как едно добро момче от Кортен се превърна в лошо
Как едно добро момче от Кортен се превърна в лошо / bTV
Как едно добро момче от Кортен се превърна в лошо
39953
Как едно добро момче от Кортен се превърна в лошо
  • Как едно добро момче от Кортен се превърна в лошо

Това е историята на едно обикновено, добро момче от село Кортен, което вече е най-известният похитител в държавата. 27-годишният Стефан Петров Стефанов е човекът, който часове наред държа за заложници шест жени в клона на "Инвестбанк" в Сливен и 39 часа по-късно сам се предаде на полицията с вдигнати ръце и маска на главата.

Хората в селото, където той живее, не могат да повярват, че Стефан-нападателят е Стефко, когото те познават. Всички го описват като изключително добър, усмихнат, готов винаги да помогне. Към портрета му добавят факта, че е осиновен, и че преди няколко години е останал кръгъл сирак.

Какво кара едно добро момче да се превърне в лошо? Какво се случва с живота му след това? Разказът е на баба Донка, която Стефан е наричал леля Донка, и която живее само няколко къщи през неговата в село Кортен.

Детството

Много хубаво детство имаше. Майка му, докато беше жива, и докато той беше малък, не даваше прашинка от него да падне. Осиновено дете е. Разправят бил в домове. Не, не е бил в домове. Казват, че нямал бил детство. Това не е вярно! Те бебенце го донесоха тук, дали имаше и месец. Стефко го знам откак са го донели. И баба му и дядо му - те дойдоха от Балкана, бяха овчари. Купиха си в селото една стара, съборена къща, направиха си я, Стефко я измаза. Даже един ден аз му викам: Стефко, ти хем самичък моето момче, на една заплатка, пък успя да икономисаш и да измажеш къщата. А той ми вика: Не, не, теглих заем.

Най-тежките моменти в живота му

Много тежко преживя той смъртта на родителите си. Първо почина баба му, след това почина майка му, после дядо му, нямаше и 40 дни, когато си отиде и баща му. Той тогава се позатвори малко. Като те срещне, ще те поздрави, ще ти се усмихне, но все пак се почувства самотно, като си няма никого.

Няколко часа преди опита за банков обир, стрелбата по охранител и драмата със заложниците

Може ли бе? Два и половина, три без нещо да е в Кортен, да излиза от дома си, и в четири часа да е в банката. Аз не съм го видяла, но срещу него комшийката го е видяла и той й е казал, че отивал да носи един сак, на един приятел да го дава, не е казал, че в Сливен отива. И тя му рекла, че не е заключил къщата, а той отговорил, че се връща веднага. Чувам, че някаква кола го е взела от Кортен. С какво ще отиде той, ако в два и половина, три без нещо е тук, а в четири часа е в банката в Сливен?

Парите ли са били целта на Стефан?

Чуваме, че не им били давали заплати. Този работодател, който е, не знае ли, че той е кръгъл сирак. Няма откъде да вземе. Трябва да отиде да краде ли? Може би никой не обърна внимание, че е в безпаричие. Всеки знае, че той работи. Малко или много си взима заплатата, пък и е самичък, може да се издържа. Но, де вика дъщеря ми: Никой не го знае, милото, колко вечери си е лягало гладно. И да ви кажа, така е донякъде.

За живота след случилото се

Това момче си опропасти живота. Няма вече живот. Те ще го съдят, поне пет, шест години ще е в затвора. А после? За 39 часа той си обърна живота на 360 градуса според мен, не на 180. Кога ще се възстанови това дете? Отива и психика и всичко.