Кадиев: Не мисля, че кабинетът се крепи на Пеевски, има по-подготвени от него за шеф на ДАНС
Кадиев: Не мисля, че кабинетът се крепи на Пеевски, има по-подготвени от него за шеф на ДАНС / снимка: БГНЕС, aрхив

Скандалът с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС няма да бъде "всяко чудо за три дни" и никак няма да е лесно БСП да го преодолее. Прогнозата направи пред Дарик депутатът от левицата Георги Кадиев, който отказа да гласува в зала кандидатурата на Пеевски. На заседанието на групата на БСП, която се е провела тази сутрин, Станишев е обяснил, че ако Пеевски не бъде избран, правителството пада. Eто какво още каза Кадиев:

Как си обяснявате това, което се случи днес и изненада голяма част от депутатите - Делян Пеевски оглави ДАНС?

Аз не гласувах в зала. Имаше още трима-четирима колеги, които не гласуваха. Отделно, доколкото разбрах, има и един глас въздържал се, който не знам на кого е (оказа се, че при гласуването се е въздържал депутатът от левицата Емил Костадинов - бел. ред.). Тъй като въпросът беше поставен едва ли не, че който гласува против, гласува в подкрепа на ГЕРБ. Аз не съм в подкрепа на ГЕРБ. Дадох доста години от живота си, нерви и здраве, за да се боря срещу ГЕРБ от 2009 година, когато никой не смееше да излезе срещу тях в София. Така че за мен причината да не гласувам е не това, че искам ГЕРБ да се върне на власт. Напротив, те трябва да бъдат изкоренени изцяло. Причината е, че влязох в политиката, за да възстановяваме в нея професионализъм и морал. И считам, че има хора, които в системата на сигурността са доста по-добре подготвени.

Рано сутринта лидерът на БСП Сергей Станишев и Пламен Орешарски са ви обяснили на заседание на групата това, което смятат да направят. С какъв аргумент беше посочен Пеевски като избор?

Тези аргументи, които бяха чути и в зала.

И вие приехте безпроблемно тази кандидатура?

Не. Имахме доста сериозен дебат. Доста от колегите не се съгласиха с това нещо. Имаше над десет-дванадесет гласа против, седем-осем гласа въздържали се. В никакъв случай не беше без проблем.

Чу ли се коментар от страна на Станишев, че ако не се избере Пеевски, правителството пада?

Да. Но аз не съм съгласен. Не мисля, че освен ако те нямат някаква информация, която с нас не е била споделена, но не мисля, че гражданският мир в България и правителството се крепи на Делян Пеевски.

Каква е цената на тази политическа сделка?

Няма представа, не знам. Не знам дали е сделка, не знам кой я е сключвал, как я е сключвал. Единственото, което знам, е това, което ни представи премиерът тази сутрин.

Чу се, че това е самоубийството на БСП.

Дали е самоубийство... Все пак БСП е партия на 120 години и не е лесно да се самоубие, но при всички положения е тежко изпитание. Ще видим как ще завърши.

Как ще го преодолеете и можете ли да го преодолеете изобщо?

Не знам, предстои да видим. Съдейки по обажданията, които получих от редица партийни секретари и партийни членове от момента на избора до сега никак няма да е лесно да го преодолеем.

През 2009 година, когато тройната коалиция падна от власт, Сергей Станишев каза, че са правени много тежки компромиси заради коалиционната политика. Не се ли повтаря сценарият сега?

Питайте Сергей Станишев. Всеки си има граница на компромиса, аз го казах и на заседанието на парламентарната група. Една от тези граници беше това гласуване днес. Аз този компромис не бях готов да го приема и не го приех. В края на краищата всеки си има неговите аргументи. Ние не сме машини, които гласуват по един и същи начин. Освен всичко друго имаме и право на собствено волеизявление.

Извива ли ДПС ръцете на БСП?

Питайте ръководството. На мен да виждате да ми извиват ръцете по някакъв начин?

А започна ли конфликтът вътре в БСП...

В случая не говорим за конфликт и в никакъв случай това не е атака срещу Станишев. В случая говорим за нещо съвсем конкретно: дали един човек става за председател на ДАНС или не става.

Личното ви мнение е, че той категорично не става?

Личното ми мнение е, че в България има много по-подготвени хора. Нито го познавам, нито съм правил бизнес с него, нито съм правил политика с него, нито искам да го оценявам по какъвто и да е начин. Но съм абсолютно убеден, че за да ръководиш тази система, най-малкото трябва да се бил в нея известно време. Аз не вярвам, пак повтарям, че гражданският мир и правителството се крепят на един човек, който и да е той.

След като довечера хората излизат на протест, очаквате ли да се стигне до предсрочни избори? Недоволството е голямо поне във Фейсбук, а напоследък всички протести тръгват от там.

Трудно ми е да отговоря в момента. Аз от сутринта съм в парламента. Нито имам възможност да чета Фейсбук, нито да следя реакции, освен няколкото ограничени телефонни разговори, които съм имал. Не знам. Може и да е снежна топка, която да расте. Това, в което съм сигурен, е, че това не от случаите „всяко чудо за три дни". Това е нещо, което на нас ще ни тежи повече от три дни. Колко време ще ни тежи, не знам.